Pytanie - dość pilne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jako że na 99% pod koniec tygodnia sprzedam Ladną nowy właściciel "zarzuca" mnie pytaniami oto jedno z nich
Interesuje go czy jest możliwość założenia skrzyni 5-tki z Fiata 131 Mirafiorii???
Dzięki za podpowiedzi pozdrawiam Kornat.

Nikt nie wie

Cytat:
2004-09-06 15:24:02, kornat pisze:
Witam jako że na 99% pod koniec tygodnia sprzedam Ladną nowy właściciel "zarzuca" mnie pytaniami oto jedno z nich
Interesuje go czy jest możliwość założenia skrzyni 5-tki z Fiata 131 Mirafiorii???
Dzięki za podpowiedzi pozdrawiam Kornat.

Z tego co wiem to oczywiście że jest ale na pewno bedzie się to wiążało ze rżnięciem tunelu. Skrzynia od Fiata jest chyba szersza.

Kornat - poszukaj na zsiguli.hu
tam cos czytalem kiedys o tym
Wyglada ze mozna - i to w miare bezproblemowo
ALE!!!
Z tego co mi mowil Dobry - (a on w fiacie pracuje) a ma od 2l itry z fiata, to mowil ze chyba jest tam rozrusznik z drugiej strony.
Byc moze jak sie flansze(czy jak tam to sie zwie) - tak slyszalem na tym forum ze tnazywaja "obudowe" sprzegla przy skrzyni, zalozy od lady to bedzie git.
ALE!!!!
alke - z tego co pamietam to skrzynia jest dluzsza - czyli ze trzeba skracac wal - ja ka sioe skraca to trzeba go wywazyc.
Z tego co wiem, chybha mozna rozpruc ladowski wal na krzyrzakach, i polaczyc z czesicia fiatowego -ALE i tak trzeba to wywazac!

Dzięks za info

Przy wymianie skrzyni, należy ciać i klepać tunel, bo skrzynia jest dłuższa. Z tego też powodu nalezy zdobyć też pierwszą część wału napędowego od 131,132 i połączyć z tylną częścią wału ł adowskiego.
Do tego dochodzi problem ze zmianą rozrusznika (mocowany z drugiej strony).
Kolejny problem, to odwrotny kierunek działnia dźwigni sprzęgła. Można sobie z tym poradzić stosując dłuższy wężyk od siłownika sprzęgła i montując ww siłownik odwrotnie (tyłem na przód).
Przeczytałem to kiedyś na stronce węgierskiego klubu i tłumaczenie mam na kompie, dlatego jestem taki madry
pozdro

-----------------
Dawniej najszybsza Łada w klubie i prawdopodobnie najlepsza Łada na świecie.

czyli jednak troszkę dłubaniny jest domyślam się że przeszczep skrzyni od poldolota jest dużo prostszy raz jeszcze dzięki za info.

Zgadza się, skrzynia jest dłuższa i trzeba klepnąć trochę tunel ale naprawdę tylko trochę, no i skrócić wał oczywiście. Nie jest tak dużo roboty przy tym wbrew pozorom

Cytat:
2004-09-06 19:50:24, kornat pisze:
czyli jednak troszkę dłubaniny jest domyślam się że przeszczep skrzyni od poldolota jest dużo prostszy raz jeszcze dzięki za info.

Fakt że ze skrzynką od Polda jest prościej ale tu też bez cięcia tunelu się nie obejdzie

Jak tak czytam to aż nie moge uwierzyć - klepnąć troche tunel????
Ludzie ja już w dwóch Ładach montowałem ten silnik 2.0 i naprawde nie jest totakie proste - szczególnie razem ze skrzynią od 131/2. A wał - tak oczywiście niby wystarczy przóddaćod 132 i takdupa musiałem skracać i wyważać, nie wpomne już o podporze wału i sprzęgle wału - lince sprzęgła zamiast hydraulikiorazorozruszniku zdrugiej strony i o drążku środkowym ukł. kirowniczego, ehhhhh tak normalnie młotek 4 godziny i silnik 2.0 siedzi w Ładzie