Co to za czesc?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, moze mi ktos powiedziec co to jest ? wlasnie kupilem na allegro w zestawie z klockami, gumami do tlumika, korkiem wlewu paliwa i paroma innymi pierdolami za 10 zl (;p) tylko nie wiem co to moze byc http://piotreksp.vip.interia.pl/MACIEK/2007/7/Lada_cz/6.JPG

ja mysle ze to modul zaplonowy.
Ale moze byc jeszcze:
regler-choc watpie
wlacznik automatyczny swiatel

Jakie to duże jest? Jak wieksze od paczki papierosów to faktycznie może to być moduł zapłonowy - w samarach montowali ich chyba z 5 rodzajów

jest wieksze od paczki papierosow tez podejrzewalem modul ale na allegro widzialem troche inny wiec to mnie zmylilo, ale jak mowisz ze montowali rozne w kazdym razie mysle ze nie przeplacilem ze komplecik bo wszystkie graty sa nowe chocby dla klockow bylo warto

Witam.
Ostatnio przy wymianie sprzegla znalazlem jakis czujnik w skrzyni biegow. Jest on zamontowany przy kole zamachowym, a z niego wychodzi jeden przewod - moze wiecie do czego on sluzy.
Pozdrawiam

widac to tutaj ?

co innego na zywo zobaczyc

Tutaj go widac. To jest nr. 2105-3846010 lub (01)21083-3847010

czujnik prędkości o ile dobrze pamiętam

Ten czujnik moze ma powiazanie z ekonomizerem. Licznik mam na linke, a obrotomierza nie mam, takze tylko to mi przychodzi do glowy. Ciekawe za co on odpowiada?

Jedyny czujnik w skrzyni biegów jaki przychodzi mi do głowy to wyłącznik śwateł cofania. No ale ja się na Samarze nie znam - nie psuje sie to i nie grzebię.

Wylacznik od swiatel cofania jest z drugiej strony kadluba na dole, a to cos jest na gorze przy laczeniu silnika ze skrzynia. Tak na rosyjskich stronach o tym pisza ale nie wiem co to znaczy. Датчик ВМТ

Dacznik - czujnik

BMT dyfer lub skrzynia, ale raczej dyfer.

DEx

jak dobrze kojaze to z tego czujnika ida przewody do tego zlacza diagnostycznego tylko...

Witam
Cytat:
2007-11-22 21:30:33, mwarchalowski pisze:
Dacznik - czujnik BMT dyfer lub skrzynia, ale raczej dyfer. DEx

Jeśli jest przy kole zamachowym, może być np. czujnikiem górnego martwego położenia (koło zamachowe jest montowane u USTALONEJ pozycji względem wału korbowego silnika), czyli zlicza obroty silnika, może ustalać punkt zapłonu elektronicznego itd..
Jeśli zapłon jest z typowym aparatem zapłonowym, może służyć tylko do diagnostyki.