MotoNews.pl
10 LPG w maluchu ? (61385/0) - NT

LPG w maluchu ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Sluchajcie - mam pytanko - moze mi ktos powiedziec cos na temat instalowania LPG w maluchu - bo widzialem fotki takiego wynalazka

Grzechu juz bylo na forum - poszukaj

O ile pamietam pic polega na zrobieniu obiegu plynu chlodzacego ktory musi ogrzac parownik (taki maly paradoks)

pozdr

nio wlasnie o to to mi chodzilo - tyle ze w malcu nie ma owego płynu chlodzacego....

z kumplem myslelismy zeby ten parownik nagrzac od tłumika - z tym ze zamiast cieczy - samo nagrzane powietrze w jakims zamknietym obiegu

dlatego ciekawi mnie jak to ktos rozwiazal - jesli jest tu taki ktos.

co do wyszukiwarki - szukalem ale niestety nie udalo mi sie znalezc

Faktycznie bylo tam o nagrzewanie od tlumika ale byl obieg cieczy napedzany pompa ktora znowu byla napedzana zdaje sie z kola od paska klinowego

Ale moge zle pamietac

No Grzechu jak ty szukasz

1. Pierwszy

2. Drugi

łoki - no to sobie poczytalem...

dzieki thaniel

http://www.autogaz.pl/historia.htm

punkt 8.

nio wlasnie te fotki widzialem gdzies na ktoryms forum...

widac na kolektorze tlumika - jest cos przykrecone - pewnie to do parownika...

heh ciekawe - ile wynosi koszt takiej instalacji

Przed legionowem jako democar firmy zakladajacej lpg stoi maluch lpg zolty i ma butle na takim palaku nad dachem , fajnie to wyglada.

Kiedys bym powiedzial maluch i lpg ... glupota ale raz ze ceny benzyny sa koszmarne a dwa ze wlosi robia skutery lpg przekonuje mnie ze to nie jest zly pomysl

pozdr

W książce Układy zasilaniagazem propan-butan Adama Majerczyka i Sławomira Taubert opisują podgrzewanie parownika samymi spalinami, Myślę że dla silników chłodzonych powietrzem byłoby to najrozsądniejsze rozwiązanie.

Robisz odboczkę (bypass) na ruże wydechowej i cześć podłanczasz do tego wlot i wylot w parowniku na ciecz.