| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
FAFA Member Klubu Espero Espero Międzyrzec Podlaski | 2004-04-03 09:18:29 może ktoś mi powie jak zresetować kompa w 1.8 bo coś mi mizernie przyspiesza. |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-04-03 09:36:18 szczeguowy opis resetu i jego ponownego programowania masz, na stronie w poradach |
piotr-ek | 2004-04-08 14:56:14 Nie wiem... Morawski pisze, że niekiedy trzeba i opisuje jak. W naszy poradach zaś podany jest inny sposób. U mnie reset był "wymuszony". |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-04-09 11:53:29 Normalne spalanie bo i dlaczego by nie. Nasz komp był stosowany w wielu innych samochodach. Zresztą GM robi dziesiątki kompów pod różnymi numerami a wiekszość z nich jest na jedno kopyto. Czy ktoś kiedyś o tym słyszał np. przy Oplu kadecie - identyczny sterownik IEFI-6. Oczywiście ktoś powie ze to kwestia programu. A ja powiem że po chu... deawoo miało by coś zmieniac od pierwowzorów. Lipa jakaś i tyle |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-04-09 12:00:01
Pokazałem opis tego resetu (z naszych porad) mojemu mechanikowi. Przeczytał i stwierdził ,że ten typ resetu ma sens w przypadku niektórych wersjach silnikowych Poldka, ale w Espero nie ma on najmniejszego sensu. Tłumaczył mi o co chodzi ,ale niewiele zrozumiałem, a tym bardziej niewiele zapamietałem |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-04-12 09:56:27
Oj JACO cos sie nie starasz bardzo bys pomógł!! jakbys zapamietał jak powinno sie resteowac w espero kompa. Mój mechanik powiedział, ze wystarczy odpiąc akusia na noc , rano podłączyc i jechac!!! |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-04-12 17:19:55
aaa sorka, nie napisałem jak wedle mojego mechaniora robi sie reset w Esperko (wie co mówi, gdyż swojego czasu miał szkolenia w dziale technologicznym w Daewoo-FSO): Wystarczy na 10 minut odpiąć kompa, odpalić i jechać... (ewentualnie można to też zrobić kompem diagnostycznym) Nie pisałem o tym, bo wydało mi się to oczywiste To co jest w poradach (o resecie kompa) nie tyczy się ESPERO !!!!! |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-04-12 19:07:41 Kolego, może i magiczny ten reset ale dlaczego tak zrobić jeżeli to nie szkodzi i nic nie kosztuje. Czas odłączenia jest pewnie istotny.
Pozdr. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-04-12 19:11:54
Czas jest istotny - po ok. 7 minutach komp jest czysty Reszty wypowiedzi nie rozumiem: "Kolego, może i magiczny ten reset ale dlaczego tak zrobić jeżeli to nie szkodzi i nic nie kosztuje." Możesz mi dokładniej to wyjaśnić |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-04-12 23:36:32 Jaco, nawiązuję do tzw. zaprogramowania przepustnicy po resecie, myślałem że to się Tobie nie bardzo podoba. Ja tak ostatnio robiłem, a czas podają 8-10 minut. Lepiej więc odłączyć komp. na dłużej, dla pewności. Nic nie kosztuje. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-04-12 23:43:07
Już rozumiem i faktytcznie tak jak napisałeś - po konsulatacjach z moim mechaniorem uważam ,że programowanie przepustnicy w naszych autkach jest zbyteczne. Co do czasu odłączenia - fakatycznie dłuższy czas daje większą pewność, a nic nie kosztuje. pozdrawiam |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-04-13 08:22:50 Ot kosztuje - rozgrzanie silnika bez potrzeby - czas i palwo. A potem się okaże (jak u mnie) ze centralka LPG odcina komp gdy nie ma kluczyka przekręconego (celem kasowania ewentualnych "check"engine") i cała impreza o kant dupy. Co do resetu kompa przez 7 minut to następna bzdura . Na góra kilka -kilkanaście sekund wystarczą pojemności w ECU. Poza tym sama serwisówka mówi ze jezeli po odłączeniu akumulatora i wcześniej niż po 10 sekundach znikną błędy to coś z nim nie tak. Czyli przewidują czas na kilkanaście sekund.
Kiedyś zrobie reverse ECU i ukręce na dobre łeb bzdurze [ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2004-04-13 08:25:22 ] |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-04-13 09:49:08 Pawol, nie ma sprawy, czekamy na reverse.
A dlaczego Ty masz kasowanie błędów komp. jak wyłączysz stacyjkę, to nienaturalne - parametry gazu powinny być tak ustawione aby check się nie zapalał. U mnie ta lampka zapala się bardzo sporadycznie i na krótko. Masz albo złą regulację albo źle dobrane elementy instalacji gazowej. Takie jest moje zdanie. |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-04-13 11:22:05 reverse to ostateczność. Mam ciekawsze priorytety. NA razie ma status "zabawa" bo tuningu to ja nie zamierzam robić a na revers trzeba dobry miesiąc poświęcić. Dumpu eproma mi się nie chce zrobić a co dopiero reverse. Nie mam wewnętrznej motywacji do tego tematu po prostu...
A zasilanie mam odcinane bo poprzedni właściciel i gazownicy jełopy walczyli z błędem 32 (egr - gdzieś tam na forum wyjaśniłem skąd sie to brało). Poza tym uważam że lepiej jest gdy komp zeruje się za każdym (Z LPG oczywiście bo to "mniejsze zło")odpaleniem a to z prostych powodów: Sonda jest emulowana na LPG i odczyty ECU mają sie słabo do rzeczywistości (oczywiste to jest ). Bloki średnich (Learn Block) dla różnych stanów obciązenia silnika i otwarcia przepustnicy przyjmują wartość z owego emulatora. Emulator na pewno nie jest skalibrowany dokładnie. Ja się pokusiłem o kalibrację z włączonym notebookiem tak aby Learn Block przyjmował zawsze koło 128. Do tego dochodzą odchyłki temperaturowe. Olałem to i dalej używam odcięcia ECU. Odłączając zasilanie ECU mamy gwarancję na wartość 128 za każdym razem w dowolnym Learn Block. Teraz wyobraźcie sobie ze emulator jest ustawiony na pałę. Gwarantuję ze 99,9% instalacji jest tak "regulowanych". Wasze ECU mają w Learn Block jakąś fikcję i w efekcie przy jeździe na benzynie albo jest za bogato albo za ubogo. Oczywiście wszystko z czasem się "ustawi" ale to też dobrą chwilę trwa a silnik albo kopci albo szarpie na . Ja mam to w d... bo wartość 128 (default) jest optymalno/idealna i szybciej moj ECU dobierze parametry niż inne. Jedyny kłopot to ten ze jeżeli jakiś błąd się zapali to nie mogę wyłączyć stacyjki na dłużej niż kilka sekund i muszę od razu oczytywać miganiem kod. That's all. Poza tym wielu producentów instalacji lpg w dokumentacji zaleca właśnie odcięcie zasilania i podejżewam że z powyższych powodów Podsumowując na LPG 1szej i 2giej generacji każde ECU uczy się bzdur i potem więcej czasu mu zajmuje "dojście " do siebie na benzynie!!! [ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2004-04-13 11:28:44 ] [ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2004-04-13 21:52:15 ] |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-04-13 19:58:00 yyyyyyyyy ze jak?? ![]() |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2004-04-14 10:20:28 Tzn. ze coś jest niejasne? |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2004-08-31 08:46:51 Pawol,
Co tojest reverse ECU? pzdr |