MotoNews.pl

Ocena stanu cylindrow (126p)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
no więc tak.wyjelismy dzis z yankeem silnik i troche go rozebrali.m.in.zdjelismy glowice bo wszystko idzie do remontu.no i zdziwila mnie taka oto sprawa:patrząc do cylindra wyraznie bylo widac sporą szczelinę pomiędzy tlokiem a cylindrem.wzielismy szczelinomierz i tak na pale sprobowali wlozyc pomiedzy tlok a cylinder i... wszedl rozmiar 0,40 mm!!!!to chyba troszke za duzo co?na obydwoch cylindrach tak bylo...z tego co wiem to optymalny luz miedzy tlokiem a cylindrem na srednicy to 0,07-0,12.0,40 to troche za duzo...tym bardziej ze niby mial byc ten silnik po remoncie...gosc spapral robote czy po prostu wzial kase i nie zrobil?bo chyba to nie jest normalne zjawisko?wypowiedzcie sie

dokładnie tak jak pisze poochaty jeszcze dojdzie do kosztów cylindy i tłoki ehhhh

Taki luz jest całkiem normalny w dwustutysięcznikach eksploatowanych na niespecjalnej jakości oleju i niestarannie obsługiwanych... znam to z własnego doświadczenia, mam porównywalne luzy Nic tylko 180 zł w zęby i do sklepu po zestaw naprawczy silnika. A gość który remontował silnik co najwyżej pierścienie wymienił i nic ponadto(sugeruję wora ukręcić).

Hmmm spory luzik...............
Jak cos odezwij sie na priva ...... Barry kiedys mi złozył w cylindry nowe pierscienie na dobrych tłokach ....... musze poszukać ....... W sumie to mam cały silnik ..... w czesciach jak coś.

Panowie - a gdzie się mierzy średnicę tłoka? Nad pierścieniami? Wściekacie się na gościa a mierzycie tłok w takim miejscu.

Co dp zestawu naprawczego (tłok+garki+sworznie+korby) to radze dobrze sprawdzić (nawet w sklepie) bo mogą różne jaja wyjść jak kiedyś miał Sajmon, co mu sworznie nie pasowały w tłoki
Pozdro

heheh dobrze ze chociaz ktos tu jeszcze wie gdzie sie mierzy tloki oczywiscie zaraz nad otworem sworznia i rownolegle do niego tam tlok jest o wiel grobszy zreszta nie zapominajcuie ze tlok nie jest idealnie okragly bo tlok to jajko patrzac od denka

Cytat:
2004-09-09 00:13:45, Parnel pisze:
.....
nie zapominajcuie ze tlok nie jest idealnie okragly bo tlok to jajko patrzac od denka

ZE NIBY CO??

tłok nie jest okrągły?? to moze i cylindry są wytaczne eliptycznie... ośfiećcie mnie bom ciemny...

No bo wiesz Cylindry nie są eliptycznie!! Mają kształt jajka, tłoki też Natomiast pomiary dokonuje się nad pierwszym pierścieniem tak by zawsze żyć w przekonaniu, że nic się nie zużywa

zaden tlok nie jest okragly bo zaden tlok nie pecznieje rowno i konstruktozy projektujac go starja sie uzyskac tlok okrakly ale dopiero po nagrzania silnika w bisie juz sprawa wyglada inaczej bo tam sa juz stosowane w tloku tzw,wkladki bimetaliczne dlatego tlok np mogl byc nizszy a w maluchu to zwykla rzezba z aluminuium

Jeżeli mówimy o tłokach to mam pytanie jak czyścić denka tłoków i czy przejechać je też pastą polerską ?? ??

Ja uzyłem do zmycia nagaru z Samaelem rozpuszczalnika i papieru 400 i 1200 ........ I jest ok.

nie no panowie ja wiem gdzie sie mierzy tloki,ale nie przesadzajmy...nawet jesli mierzac tak jak my to na szybko zrobilismy jest jakis blad pomiaru w porownaniu z tym poprawnym czyli takim jak jest w ksiazce opisany,to roznice moglyby byc kilka setek,przynajmniej tak mi sie wydaje...a nie 30 setek...powiedzcie cos konkretnego bo sie jeden przez drugiego przemadrzacie jak mierzyc ale zaden nie napisal czy to jest definitywnie do wymiany czy co z tym robic w ogole...ale sadze ze zestaw jest do odstrzalu...

Po co mierzyć!! Wystarczy looknąć i widać czy pierścienie będzie wysadzaćczy też nie. A pomiar sówmiarką na samym szczycie tylko do określenia szlifów. I tak szlifujemy na III szlif lub kupujemy zestawy naprawcze Nie zspomnę, że do pomiaru potrzebna jest średnicówka na którą mnie bynajmiej jeszcze bie stać

musze dodac jeszcze ze nie dosc ze tlok jest jajkiem to jest stozkiem a roznice pomiarow tam gdzie trzeba czyli pod sworzniem a nad pierwszym pierscienieim dochodza do 50 setek

Czy 50 setek (0.50mm) to tyle samo co 5 dziesiątek (0.5), w określaniu przykładowo grubości?? Różnica tylko w błędzie