Po czym poznać że skład mieszanki jest prawidłowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam i proszę o radę, po czym poznać że mieszanka nie jest za bogata ani też za uboga.
Problem jak mi się wydaje jest dość poważny ponieważ zbyt uboga mieszanka może doprowadzić do wypalenia gniazd - a bogata jak wiadomo do większego zużycia a i pewnie nie tylko.

Mam golfa 1,8 który pali mi średnio 10l, ostatnio nawet troszkę mniej. Jeżdżę w mieście oraz na odcinku Poznań - Konin gdzie jadę 130-150km/h. Czy to nie jest za niskie spalanie - czy po tym można wywnioskować że ma za ubogą mieszankę?

Po ostatniej wizycie u gazownika samochód po wciśnięciu mocnym gazu nie "zbiera" się od razu, tylko wyczuwa sie jakby taką "dziurę". Nie jest to mocne zjawisko ale wyczuwalne i przeszkadza w wyprzedzaniu.
Dodam że gazownik regulował tylko skład na wolnych obrotach (tak mi się przynajmniej wydaje). Wymieniałęm też ostatnio kopułke oraz palec rozdzielacza w aparacie zapłonowym.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie wpisy

[ wiadomość edytowana przez: norekm dnia 2004-09-13 13:29:53 ]

Na węch niczego nie sprawdzisz i musisz pojechac do kogos kto ma analizator spalin i tam dowiesz sie jaki sklad ma mieszanka.

A jakie powinny być parametry na gazie w analizatorze spalin?