Ile waży koło zamachowe cc700 ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jestem w trakcie składania nowego silnika i dowiedzialem sie ze do malucha pasuje koło zamchowe od cc700 ktore ponoć jest o wiele lżejsze. nie mam możliwości tego sprawdzić, wiec prośba do was jesli ktoś ma takie kółko pod ręką to ile ono waży ????

No właśnie?? Dotarły do nas informacje, że niby 1/4 wagi maluszkowego ale wierzyć mi sie nie chce

bzdura, musialoby wazyc ponizej 2kg, pomijajac ze nie ma takich lekkich seryjnych kol to nie moglo by byc wykonane ze stali a na pewno jest. a kolo maluchowskie jest i tak lekkie przy kolach samochodow z silnikami wiekszej pojemnosci.

A pasuje koło z CC70 do maluszka ? Fajnie byłoby jakby ktoś się dowiedział co z jego wagą, niedługo i ja zabieram się za silnik, a mam dostęp do części z 700tki po rozbiórce.

kolo z cc jest z tego co wiem dokladnie takie samo jak w bisie.widzielismy ostatnio caly silnik z bisa z yankeem i kolo wcale nie jest jakies super lekkie.ot,troche z niego jest zebrane.ale cudow sie nie spodziewajcie

kiedyś widziałem koło z bisa i różniło się od maluchowego przede wszystkim czterema wielkimi dziurami (naprawdę dużymi) na wylot...więc podejrzewam, że mogłyby być jaja z wyważeniem

no ja tez slyszalem ze jest je trudnpo wywarzyc bo jest ono osadzone mimo srodowo czy cos takiego, ale w to akurat niechce mi sie wierzyc, o jajach z wywarzeniem slyszalem, w cc moze juz jest kapke inne ?

Cytat:
2004-09-04 12:32:44, simon_pg pisze:
No właśnie?? Dotarły do nas informacje, że niby 1/4 wagi maluszkowego ale wierzyć mi sie nie chce

I dobrze że nie wierzysz waży 6.6kg do 6.7kg. Nie jest lżejsze! Pasuje idealnie na wał jak z rozrusznikiem nie wiem.

Skoro silniki są podobnej pojemności i podobnej konstrukcji, to jak "magazyn" energi może się bardzo różnić? To są teorie z cyklu:A w Australi to podobno ludzie chodzą do góry nogami.

Cytat:
2004-09-04 18:36:35, maskekk pisze:
...bo jest ono osadzone mimo srodowo....

kolo zamachowe bisa jest wywazane razem z walem, w moim bisie na wale i kole zamachowym byl wybity punkcik by przy montazu nie popelnic bledu, a te otwory w zamachu, po skreceniu kola do walu i przy zalozeniu ze tloki sa w dolnym polozeniu tloka to otwory sa na dole
co sprobowalem ukazac na prowizorycznym szkicu:

Cytat:
kolo zamachowe bisa jest wywazane razem z walem, w moim bisie na wale i kole zamachowym byl wybity punkcik by przy montazu nie popelnic bledu, a te otwory w zamachu, po skreceniu kola do walu i przy zalozeniu ze tloki sa w dolnym polozeniu tloka to otwory sa na dole

W zwyklej 650 tez jest oznaczone jak kolo zakladac. Proponuje przewertowac ksiazke napraw.

Koło pasuje i jest lżejsze... ale jest wyważone razem z innym wałem korbowym od CC, czyli niepolecam zakładać do zwykłego wału korbowego.....
Jest jeszcze jeden problem, bo wieńec na kole zamachowym jest cieńszy i bardziej schowany, i czasami rozrusznik niezałapuje i mieli po zębach....

Jak by ktoś chciał do mam do sprzedania wał + koło zamochowe do opchnięcia, bo juz mi się nieprzyda, bo zrezygnowałem z budowy 800ccm.... Wał jest nominalny.

Cytat:
2004-09-05 02:31:19, blokus pisze:
W zwyklej 650 tez jest oznaczone jak kolo zakladac. Proponuje przewertowac ksiazke napraw.

możesz napisać szczegóły?? kiedyś wyciągnąłem silnik (przy pewnych obrotach wpada w wibracje i sądziłem że to wina źle założonego koła) ale nie znalazłem żadnych znaków w książkach które mam też nic nie znalazłem

widynek na kole jest nawiercony pojedyńczy znak (mniejszy niż reszta). Znak ma być na górze wraz z tłokami.

dzięki Vad ! rozumiem, że jest gdzieś na obwodzie koła (przy wieńcu) od strony sprzęgła?? w takim razie wyciągam motor w najbliższym czasie

jest zaraz przy wieńcu od strony sprzęgła. Taka mała kropka z tego co pamiętam ok 5mm średnicy

Mały punkcik o średnicy 5mm w odległości około 125mm od osi wału

A nie lepiej kolo od ELa wazy zaledwie 6,2 kg

u a flowskie ile wazy ?

Fl wazy 7,2kg