| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2004-08-27 18:57:28 przejzyj ta stronke jest tu troche opini. Tytuł strony |
![]() rafal71 omega cd A hajnowek | 2004-08-27 19:02:10 tu tez jest troche opini Tytuł strony |
mario26DR Limo Long Vehicle Gdynia | 2004-08-27 20:10:27 Witam,widze ze jestes raczej zainteresowany benzyniakiem,ze wzgledu na lpg.Dorzuce tutaj troche "madrosci" od siebie.Co do silnika,to zalezy,jak wykorzystasz auto,poprostu do jazdy,czy do raczej rozkoszzowania sie przyspieszeniem,dynamika,oraz spalaniem. Jak chcesz poprostu przemieszczac sie z punktu A do punktu B,to polecam,bardzo dobre i wytrzymale silniki 2 litrowe,jak na kombi,czyli caravana,maja osiagi srednie,przecietne,ale latwo i tanio przerobisz na gas,omina tez ciebie pewne problemy,awarje i koszty eksploatacyjne jak w silnikach o wiekszej pojemnosci.
Jak potrzebujesz zrywnej furki to wowczas radze 3 litry.To juz jest to.Jednostka 6 cylindrowa,wiec musisz sie przygotowac na drozsze serwisowanie oraz koszty zwiazane z ewentualnymi naprawami, wieksze koszty nie dotycza tylko i wylacznie samej jednostki napedowej.Roznice sa odczuwalne w portfelu,jesli chodzi,miedzy innymi o swiece, sprzeglo,klocki hamulcowe, itd.No i z instalacja gazowa zaczynaja sie schodki,gdyz trzeba wmontowac na sekwencyjnym wtrysku,a to juz koszt 2,lub 3 krotnie wiekszy niz tradycyjnej instalacji lpg w 2 litrowym motorku.Mozna sprobowac podlaczyc zwykla,lecz w razie przestrzalu koszty moga byc znaczne,pare takich niespodzianek i mialbys ta drozsza instalke zafundowana. Co jeszcze by tu koledze przyblizyc,moze cos o kombi? Nie lubia byc mocno pakowane,gdyz tyl maja znacznie wysuniety i potrafi sie zalamywac,objawia sie to peknieciami na tylnich nadkolach i przy klapie. Co do wyposazenia,to wiedz ze naprawde w omach jest maly balagan,jesli kupujesz 2 litry to szukaj z oznaczeniami CD CD Diamant,sa bogatsze,troche eletryki,komputer pokladowu,lepsza tapicerka.W 3litrowych masz juz poprostu wszystko,bez zadncy znaczkow. Przy kupnie auta wez pod uwage,ze omy lubia chipsy,czyli koroduja.Jezdze oma 2.6 B z grudnia 93,juz 2 lata po naszych drogach.Jak przekraczalem granice,to blachy miala jak lustro,teraz juz pojawia sie powoli nadrzerka pod spodem drzwi oraz na nadkolach. Teraz ja mam pytanko do ciebie,rocznik 93,94 to tak strzeliles z powietrza?Czy masz cos konkretnego na oku,bo teraz ciezko znalezc cos takiego,u Helmutow lub dalej,Ruscy masami wykupili te auta,uprzedzili nie jednego Polaka,kumple tez wrocili spowrotem pociagiem.hihi. |
hrumek Opel Omega A Caravan Dolnosląskie | 2004-08-31 20:39:36 Jestem szczęśliwym posiadaczem Omegi A Combi z rocznikiem styczeń 94. Co prawda auto mam dopiero 4 miesiące, ale jest rewelacyjne. Opinie, takie jak od QNA już słyszałem kilkakrotnie, potwierdzam z całą stanowczością. Moja Oma ma niemal wszystko, łącznie z szyberdachem i klimą w stanie doskonałym. Można za 19 tyś zł. jeździć Omesią B z rocznikiem 94 / zresztą kolejne piękne cudko /, ale za ten sam rocznik Omegi A dajesz za nie więcej niż 11-12 tyś. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-09-06 07:48:28 mariusz nie ciesz sie mam taki sam furmanek!!! i wcale nie jest tak cudownie!!!!! dodam żę po 1 właścicielu cd wersja 96m rok caravan zielony met climatronic drewno itp jak sie pieprzy to na cacy. jak masz orginalny fabryczny alternator to ju.ż sie przygotuj i wymień diody na mocniejsze koszt 100 zeta lub pocxzekaj aż h... sam padnie ...a napewno padnie i wtedy wymień cały tzn napraw koszt 700 zeta plus cody 100 żąrówki 100 żąrówki konsoliteż itd. już to przerabiałem . nie chwal auta za szybko bo to nie ma sensu!!!!!! |
egoon LOB MEMBER omega B carawan lublin | 2004-09-06 21:53:36 hey, pozdrowienia dla wszystkich poruszyłeś temat wodę teraz wszyscy będą zachwalać wady i zalety swoich salonek sypialnych ale pod względem praktycznym - sprawdź stan nadwozia tzn czy rdza nie zjadła całej blachy jeżeli nie to reszta jest do przełknięcia wszystkie silniki się kiedyś rypią ale omy są znane z apetytu na korozję to chyba ich jedyna wada. O zaletach przekonasz się sam |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-09-10 07:46:33 bez przesady nie aż tak pesymistycznie |
MARIUSZ_SC OPEL OMEGA B CARAVAN ... SŁAWKÓW | 2004-09-14 18:55:33 no tak też myślałem.Pesymisci nie jeżdżą przecież Omesiami |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-09-14 19:15:44
klego fomin... jeżeli ty i/lub poprzedni właściciel nie dbałeś/liście o akumulator... to take są efekty i proszę mi tu nieuogólniać że niby co w tym alternatorze jest nie tak?? każdy samochód jeżdzi dokładnie tak, jak się go eksploatuje |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-09-14 20:50:56 klego fomin... jeżeli ty i/lub poprzedni właściciel nie dbałeś/liście o akumulator... to take są efekty
i proszę mi tu nieuogólniać że niby co w tym alternatorze jest nie tak?? każdy samochód jeżdzi dokładnie tak, jak się go eksploatuje Darti święta prawda, ale......... z tym alternatorem to bywa różnie. Mój odmówił współpracy nagle i definitywnie, żadnych stanów pośrednich, po prostu zaświecił mi w zęby czerwoną lampką na desce i poszedł na emeryturę ustępując miejszca nowemu. Aha, jako ciekawostkę podam, że w "B" dwazero montowane są alternatory DELCO 80A takie jak w brrrr Astrze, ten właśnie zdechł, teraz mam BOSCH 100A taki, jak w emfałsześć |
QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2004-09-14 22:06:42 A u mnie swego czasu wytarły się bieżnie na wirniku tak, że został sam bakelit ale wymiana wirniczka pomogła i goli do dziś. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-09-15 21:40:23 panowie litości co ma piernik do wiatraka akumulator mam z marca a ten posrany alternator padł nagle jak mucha, a przy okazji narobił strasznej biedy bo oma ma 12 volt a nie 18, mało tego elektryk sie uśmiechnął i powiedział ..... a.. to 2.0 ecotec normalka padają skubańce i wziął sie do roboty. z całym szacunkiem i pozdrawiam. ps patrzyłem mu na ręce i niedowieżałem. zwarcie było tak mocne że po wyłączeniu silnika rolka którą napędzapasek klinowy była tak gorąca żę przysmażyło pasek klinowy który tyż trza było wymienić, to była przygoda z alternatorem............. i tak auto jest the best |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-09-15 21:44:55 panie januszu ma pan 100000000 procent racji .... na tym padalcu mam napisane delco, ponoć magik oprócz wymiany wirnika regulatora łożysk zamontował płytke boscha 100A i powiedział ,,,,,,,,,teraz alternator przejedzie 3 omegi |
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-09-15 21:55:03 Witam!
Jeśli nie musisz, nie kupuj z automatem. Chyba, że chcesz mieć wydatek rzędu minimum 1000PLN. Ogólnie te skrzynie są bardzo dobre, długo wytrzymują, ale mają jeden słaby punkt. Jest tam taka mała plastikowa panewka, po której ślizgają sie dwa elementy skrzyni - chcyba pompa oleju i sprzęgło kinetyczne, panewka powinna znajdować się między nimi. Ale niestety czesto znajduje się w stanie rozkładu w misce olejowej, a wyżej wymienione elementy jadą o siebie i się wycierają. Najlepsze jest to, że nie ma reguły - problem występuje nawet już przy 20 tys km. O automata po prostu trzeba dbać. Jak już masz kupić automata to przed zakupem sprawdź czy w małej misce olejowej(tej z przodu) nie leżą połamane kawałki czerwonego (bardziej różowego) kółka śr. mniej więcej 5-7 cm. Jak tak to sobie podaruj tą Omkę. [ wiadomość edytowana przez: Filipo dnia 2004-09-15 21:58:05 ] |