MotoNews.pl

[126] dzwon :/ ... jaki koszt naprawy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzisiaj niestety mnie ciut ponioslo, a wlasciwie zapomnialem ze padal deszcz a ja mam lyse oponki chwilowo zalozone no sie kurka przejechalem.... zakret ktory cwiczylem 9999 dzisiaj mnie przechytrzyl, sam jestem w szoku do tej pory jak to sie stalo gdyz wchodzac w zakret wszystkie 4 kola stracily totalnie przyczepnosc a nie jak to bywa zwykle tyl lub w ostatecznosci przod.... samochod poszedl bokiem prosto na sporawy kraweznik doslownie jak po sniegu druga sprawa ktora mnie tez dziwi ale bron boze nie martwi wsliznalem sie na kraweznik nie dachujac...

no ale przejdzmy do rzeczy... piekne koleczko z sc idzie juz na zlom jest przekoszone okrutnie... ale niestety na tym sie nie zakonczylo, wyrwalo mi szpilki z mocowania resora w budzie, teraz z jednej strony resor sie niczego nie trzyma i pytanie brzmi ile kosztuje takie mocowanie nowe? i ile moze kosztowac wymiana tego elementu bo niestety spawary nie posiadam. no chyba ze jest mozliwosc wspawac urwane szpilki ale jak z wytrzymaloscia? no i druga sprawa co moglo jeszcze sie uszkodzic bo tak przygladajac sie na oko nic specjalnie nie widac...?

a tak w ogole to ku**a mac je**ny pech!!

wachacz przód tył , półoś krótka długa

mi mocowanie resora zrobili za 100zł a w krakowie powiedzieli 200zł za dwa oczywiście

[ wiadomość edytowana przez: yankee dnia 2004-09-11 23:09:23 ]

wypadki sie zdarzaja, nawet najlepszym, pokonala ciebie pewnosc i moze rutyna
koszt tego mocowania to okolo 10zł wymiana- no coz zalezy od zakladu/miesjca w ktorym to robisz ale podejrzewam ze nie wiecej niz 50zł <-to i tak dla mnie by bylo dirogo

co do wymiany, to to trzeba zrobić porządnie, od góry - tzn wycinasz dziurę w podłodze (od środka) i od góry wkładasz ten zastrzał ze szpilkami, inaczej nie ma to sensu. ja bym sprawdził jeszcze wahacze i zwrotnicę z przodu (mnie raz pękł sworzeń na 3 kawałki ) no i oczywiście łożyska. dzwony chodzą po ludziach

wlasnie dziwna sprawa bo znalazlem sie oboma kolami na chodniku a tyl nie ucierpal a szkoda bo z tylu mialem zwykla 12stke

no bylo by ekstra jakby za 50 ktos to zrobil... ale watpie bo duzo pieprzenia z tym bedzie.

a czemu wydzwonilem proste... za duza predkosc... z reguly sie to konczy obroceniem o 180 a dzisiaj mialem pecha niestety... ale cos od paru dni mnie przesladuje syndrom 2 lewych nóg, niedawno tez wylecialem z drogi 2m od latarni slady opon 26m ale skonczylo sie tylko na nabraniu trawy miedzy ranty felg a opony...

Ja mialem rok temu cos bardzo podobnego, przednia felga masakra wywinieta na 2 strone tylnia bicie na 10 cm. Ale po za tym nic sie nie stralo pojechalem na zbierznosc i wszystko OK. Ale na psychice mi cos siadlo, i przez ok miesiac balem sie przekraczac 80 km/h bo wydawalo mi sie ze luz na kierze duzy itp. Ale ja przy predkosci ok 90 km/h jadac po suchym nagle wchechalem z lekki zakret ktory normalnie przechodze ok 100 km/h ale tam byly drzewa i pod nimi bylo mokro bo deszcz wczesnij padal a tam nie wyschlo jeszcze i bokiem wywalilem w krawerzniki i obrocilo mnie i przelecialem ok. 0,5 metra kolo drzewa normalnie masakra byla. Ale na szczescie male straty były. Przepraszam ze troche zagmatwanie napisalem ale z imprezki wrocielm i troszke...

pecha mocowania resora zrobili mi za 50 ale oba i jeszcze belke plyta metalowa wzmocnili ale to bylo poznajomocsci. sprawdz lozyska wachacze przod tyl i ogolnie poszarpaj zawieszenie czy jest spoko.

Ja za 2 mocowania dałem flaszke ..... i zrobione ok ...... W zakładzie chcieli 80 zł ...... Kupiłem 2 nowe wycieli i wspawali.....
Wytrzymałosc ok ....

Ps. Krzych nie zazdroscze ale lepsze to niz dach......

nie che cie martwic..ale jakbys najpierw przywalil w kraweznik tylnym kolem...to bys wlasnie mial dacha
a te mocowania i nowe szpilki spoko..mozna obspawac nawe wspawac..rozne technologie sa...kazdy blacharz bedzie wiedzial jak to zrobic..bo w seryjnych malcach niekiedy tam przerdzewiaja te elementy...

Cytat:
2004-09-12 11:22:51, Madcar pisze:
nie che cie martwic..ale jakbys najpierw przywalil w kraweznik tylnym kolem...to bys wlasnie mial dacha

wbilem sie oboma rownoczesnie.

U mnie w sklepie te zastrzały są po 7 zeta za szkukę. Nie wiem ile sobie licza za wstawienie....

zastrzały po 6 zł a przednia belka kosztowała ostatnio 9 zł z groszami, boczne zastrzały do wachaczy po7 zł

madcar nie zawsze jak przywalisz tylem w kraweznik to bedziesz mial dacha ja np na pewnym superoesie tak mialem wychodzac wlasnie z zakretu bokiem uwalilem pierw tylem a wiec mialem kontre to potem jeszcze przodem w kraweznik a jeszcze do tego wskoczylem na chodnik i wbilem sie w siatke z ogrodzenia, wtedy mialem do wymiany wachacz tyl razem z kolem, wachacz przod razem z kolem i mocowanie resora wiec nie zawsze musi byc ten dach

a tak wygladalo mniej wiecej moje przednie kolo

[ wiadomość edytowana przez: boombel dnia 2004-09-12 21:44:18 ]

dzisiaj obadalem to miejsce jeszcze raz i po prostu chodnik w miejscu tylnego kola sie dopiero zaczynal i mial moze z 1-2cm a dalej juz z 10cm tam gdzie przednim wyrznalem

ja ostatnio w srode bokiem w dziure wpadlem i tez jestem fele do tylu ale 12

Cytat:
2004-09-12 21:39:56, boombel pisze:
madcar nie zawsze jak przywalisz tylem w kraweznik to bedziesz mial dacha ja np na pewnym superoesie tak mialem wychodzac wlasnie z zakretu bokiem uwalilem pierw tylem a wiec mialem kontre to potem jeszcze przodem w kraweznik a jeszcze do tego wskoczylem na chodnik i wbilem sie w siatke z ogrodzenia, wtedy mialem do wymiany wachacz tyl razem z kolem, wachacz przod razem z kolem i mocowanie resora wiec nie zawsze musi byc ten dach

a tak wygladalo mniej wiecej moje przednie kolo

[ wiadomość edytowana przez: boombel dnia 2004-09-12 21:44:18 ]

to u mnie felga podobnie wyglada heh

no dzisiaj bylem u tego mechanika co mi naprawial gwint w bloku... za wymiane tego mocowania resoru gostek zaspiewal 300zl niezly zgrywus

[ wiadomość edytowana przez: Krzyh00 dnia 2004-09-13 16:11:12 ]

Krzych napisz że nei zartujesz .....
Bo jak mi napisałes to na gygy to dłuzsza chwile myslałem ze sobie jaja robisz......
To za wymiane progów u faceta z 5 stów pewnie ...

to ja placilem za zrobienie tego mocowania bo mi juz samo odpadlo hehe jesli dobrze pamietam 40zł chyba ze tam nad morzem macie takich drogich mechanikow