Dziwne dymienie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauważyłem w ciagu ostatnich paru dni ze po odpaleniu auta rano po calej nocy z rur wydobywa sie taki jakby blekitny dym.Wylatuje jeden obłok a potem juz jest normalnie.Czy ktos z was miał podobny przypadek?
Co moze byc przyczyna tego zjawiska?

Nadmienie ze mam tłumik 2x100 wiec chmurka z rana jest dobrze widoczna

puszczają uszczelniacze zaworów

dokładnie uszczelniacze zaworów

u mnie też już zaczynają siadać - tzn nie dymi ale zaczyna znikać olej (1 litr na 10.000km)

Cytat:
Zauważyłem w ciagu ostatnich paru dni ze po odpaleniu auta rano po calej nocy z rur wydobywa sie taki jakby blekitny dym.Wylatuje jeden obłok a potem juz jest normalnie.Czy ktos z was miał podobny przypadek?
Co moze byc przyczyna tego zjawiska?

Ja mam dokładnie ten sam objaw co ty. Rano chmurka błękitnego dymu i później spokój. Mechanik stwierdził że to uszczelniacze zaworów. Będę je zmieniał przy okazji wyminy rozrządu, a na razie dolewam 1L/2000 km oleju.

Kurcze... jakich ja się ciekawych rzeczy dowiaduję. Zawsze interesowało mnie tylko to czy działa radio, antena, światła i tyle
Chociaż - mniej wiesz, dłużej żyjesz!

Panowie ale oleju to mi nie bierze moze 1 litr na 10.000km ale jak mowicie ze to uszczelniacze to pewnie tak jest
To przy okazji wymienie uszczelke pod głowica i te uszczelniacze.
Znowu wydatek

Cytat:
2004-09-14 08:25:14, Sergiusz- pisze:
Znowu wydatek

Przecież pisałem: "Mniej wiesz dłużej żyjesz". Dodam jeszcze: "Ciekawość to pierwszy stopień do grobu".

A tak w kwestii technicznej. Jak stwierdziłeś ten dymek. Odpaliłeś złomiaka i szybko pobiegłeś pod rurę wydechową, czy też w tylnej szybie/wstecznych lusterkach zaobserwowałeś? Bo jeśli to drugie, to się nie przejmuj. Nasze szyby i lusterka są delikatnie niebieskawe, stąd ten dymek mógł Ci się wydać niebieski

[ wiadomość edytowana przez: piotr-ek dnia 2004-09-14 08:44:00 ]

Sergiusz!...skoro nie bierze oleja praktycznie wcale i nie ma innych problemów to po cholerę zaraz "wymieniać silnik" ??....puścić sobie czasem dymka nie zaszkodzi ....piotr ma rację...im mniej wiesz tym jesteś zdrowszy!

Cytat:
To przy okazji wymienie uszczelke pod głowica i te uszczelniacze.

Chcąc wymienić uszczelniacze nie trzeba ponoć ściągać głowicy, przynajmniej w 1,5.
Mechanik tórego pytałem /notabene dobry znajomy/ robił już takie cuda w Asterce 1,6 16V i w Nexii. Podobno przez otwór na świece podpiera się zawory aby nie pospadały w dół.
Wymianę rozrządu + usazczelniacze wycenił wstępnie na 250 zł + części oczywiście.

Branie oleju też ma swoje dobre strony. Przynajmniej nie muszę się martwić o okresową wymianę oleju, bo na bieżąco mam świeży olej. Raz na 15 tys wymienię tylko filterek i tyle. .

Cytat:
2004-09-14 15:02:36, tommi-j pisze:
..."Branie oleju też ma swoje dobre strony. Przynajmniej nie muszę się martwić o okresową wymianę oleju, bo na bieżąco mam świeży olej. Raz na 15 tys wymienię tylko filterek i tyle. .

O proszę !....tak ma wyglądać podejście wrodzonego optymisty!! ...więcej nam takich "uśmiechniętych" klubowiczów trzeba

Cytat:
... a na razie dolewam 1L/2000 km oleju.

jezeli dolewasz 1l oleju na 2 tys km to juz nie tylko uszczelniacze a i pierscienie siedzą