Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-12 00:24:02 witam
chce odnowic kolor autka zeby znowu blyszczal i nie mial matowego koloru co proponujecie ? myslalem o nowym lakierku tzn. poprawieniu calego autka znowu na czerwono bo taki ma kolorek obecnie tez tylko juz zmatowialy czyli podklad juz by wsumie mial wiec wie ktos moze jaki koszt byl by nadania nowego takiego samego koloru lakieru na autko (czerwony kolor) ?? pozdrawiam |
![]() grzesik1 HF MEMBER Mercedes-Benz Nowogród Bobrzański | 2007-04-12 06:48:49 a oryginalnie powieszchnia nie jest ocynkowana? |
![]() doman1001 HF MEMBER Hyundai sCoupe GT Kielce | 2007-04-12 07:54:25 A nie lepiej polerkę strzelić?? |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-12 09:24:56 czyli ogolnie proponujecie nalozyc na niego paste polerska ? ![]() ognisk rdzy mam dwa i to male i jedna ryske na alcie ktora musze najpierw chyba zrobic przed ta polerka FiB jak mozesz to wzuc zdjecie tej pasty ![]() ![]() a nad nowym lakierowniem sie zastanawialem tez bo mam pare od pryskow ale to chyba lepiej dac do poprawek zeby zrobili malych lakierniczych i pozniej nalozyc paste polerska ?? |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-12 10:41:09 dzieki wielkie za pomoc ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2007-04-12 13:39:34 a jakbys wpisal. "polerka" "farekla" w wyszukiwaniu , to wyskoczyl by ci nawet topic. do scoupe,
bo pamietam jak kiedys o tym nawijalismy na forum ale co do latania tych rys, mysle ze jak ktos nie ma pojecia to lepiej niech sie nie zabiera za to , po bedzie albo musial malowac na nowo ,albo klasc prostokaty z lakieru poet m, jak ryski sa male to moze potraktowac je tylko kredka, albo lakierkiem dorobionym w pedzelku, a po wszystkim polerke . pozdro |
![]() Marek-B HF MEMBER hyundai pony 1.5 GLS Łochów mazowieckie | 2007-04-12 18:26:30 Jak będziecie szukac w necie...
to nie farekla ...tylko FARECLA . Tu http://www.lega.abc24.pl/default.asp?kat=34996 jest spory asortyment. ![]() |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-12 20:43:09 gt115pssss masz racje ja sie na szpachlach nie znam zrobie tak jak mowisz jakims lakierem w spreju czy farbka/kredka po przeciagam te rysy i zadrapania no i te dwa male ogniska rdzy wyczyszcze i hamerajdem pociagne i walne paste polerska ![]() |
![]() Rafixxx2 (S) HF MEMBER Scoupe GT Charzewice | 2007-04-12 21:03:26 Witam... Ja niedawno byłem u blacharza z moim Scoupe. Mam do roboty: Oba tylne błotniki(podobno standard), dach (rdza pod szyberdachem), prawe drzwi lekko wgniecione, po jednym małym pęknięciu na zderzakach no i malowanie całości. Po obejrzeniu gościu stwierdził że w 2500zł się zmieszcze. Cena oczywiście za robocizne i lakier. |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-12 21:21:33 Rafixxx2 to masz sporo do roboty ja mam nie wielkie poprawki lakiernicze gdzie zrobie tak jak nizej mi podpowiedziono i sam naloze paste polerska ![]() ![]() ![]() |
![]() fiB HF MEMBER Hyundai Excel Elbląg | 2007-04-13 00:23:24 hmm, jeśli chodzi o koszta to całą furę odmalowałem sam, koszty to około 250zł (jakieś 50zł za 1litr lakieru akrylowego, poszło mi chyba ze 2 litry na auto jak dobrze pamiętam, potem papiery ścierne nie pamiętam kosztów ale jakieś grosze. Żywica, mata szklana, szpachla firmy NOVOL koszty to jakieś 20zł za puszkę szpachli i żywica też gdzieś tyle, ile zejdzie to zależy od auta i jego wybrakowań, potem podkład akrylowy pod lakier jakieś 20zł 1litr starczy, grunt na blachę przeciw rdzy też 1 litr jakieś 20-30zł, no i pasta polerska jakieś 30zł, folie, taśmy i papiery do zaklejania, rozpuszczalniki - benzyna ekstrakcyjna i do lakieru i jakieś tam pewnie jeszcze pierdołki). Ogólnie większość rzeczy miałem bardzo tanio bo mam znajomego w hurtowni chemicznej.
Odradzam stosowanie kredek i takich tam, to są środki tymczasowe, kosmetyczne, jak chcesz zrobić to dobrze i mieć z tym spokój to lepiej kredki zostaw dzieciom w domu, jak się zrobi porządnie to ruda zaraza nie wyjdzie i oto chodzi. Mój samochód był już malowany wcześniej ale nie przeze mnie i widać było że jakiś partacz robił po kosztach, nawyskakiwały purchle, szpachel popękał, jak ryłem lakier tam gdzie była rdza miejscami blacha już była przegnita na dużym obszarze musiałem wstawki z blachy montować, potem na to żywicę itd. Co do farb hamerajd to rozmawiałem z lakiernikiem i powiedział że to się dobrze sprzedaje na reklamach nic poza tym, lepiej kupić grunt do metalu na rdzę np coś z motipu i potem normalny lakier - rdza nie wyjdzie na pewno. Aha wrzuciłem te zdj pasty polerskiej: >>Z przodu<< >>Z tyłu<< [ wiadomość edytowana przez: fiB dnia 2007-04-13 00:30:35 ] |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-13 13:39:58 FiB tak tak niechce tego robic na odpierd...... tak zwany tylko zrobic to pozadnie ![]() ![]() ![]() a i np. mozna cos takiego zrobic juz przy tym polerowaniu ze np. kupil bym ta gabke specjalna okragla za 18 zl bodajrze i wloze ja na zwykla szlifiere ?? a jak cos to namaczac bede ja osobno ?? chyba da rade tak zeby nie latac ze szmatka i sie pitolic tez z tym caly dzien ?? |
![]() maciekkk19 HF MEMBER Hyundai Scoupe Wrocław | 2007-04-13 19:24:59 no panowie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |