Wibracje na przednim kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,
mam pewien problem, a mianowicie przy predkosci okolo 100 km/h slyszę w lewym przednim kole pulsujący halas, co prawda nie za glosny ale konkretnie wkur...ący. Poza tym powyzej setki czuć drgania na kierownicy (powyzej 100 nie sprawdzxalem bo dopiero to zauwazylem i nie mialem gdzie testowac) i podczas hamowania czuc szarpanie kierownicy. Dodam ze kola tydzien temu byly wywazane, zbieznosc ustawiana, amorki sprawdzane. Hamluców jeszcze nie ruszałem. CO TO MOZE BYC??????
Dodam ze koncówki drązków kierow. tez zmienialem bo byl luz na prawej
Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: DIZMO dnia 2004-09-13 15:51:44 ]

Skoro masz problemyz drganiem przy hamowaniu to obstawiam tarcze hamulcowe.

Huczenie w kole, to wina starych ,twardych opon lub łożysk.

W sumie tarcze hamulcowe byly wymieniane i nie widac na zadnych uszkodzen. co do opony to teraz zauwazylem ze jest troche scieta. po ustawieniu zbieznosci powinno byc dobrze. mam nadzieje ze ten halas to wina tej opony?
Jak myslicie?

W sumie tarcze hamulcowe byly wymieniane i nie widac na zadnych uszkodzen. co do opony to teraz zauwazylem ze jest troche scieta. po ustawieniu zbieznosci powinno byc dobrze. mam nadzieje ze ten halas to wina tej opony?
Jak myslicie?

Jeśli huczenie zmienia się podczas skrecania, to najprawdopodobniej łożyska.
Jesli jednak cały czas huczy tak samo, to najprawdopodobniej opona.
Oczywiście ustawienie zbieżności nie zapobiegnie huczeniu jeśli opona jest twarda lub przegrzana (zwłaszcza ,że jest już ścięta).

ok, dzieki za rade. skocze przekrecic oponki tyl z przodem i zobacze o co chodzi, bo huczy caly czas.
nara

no dokladnie..jak masz scieta opone to po ustawieniu zbieznosci opona musi sie dotrzec do wlasciwego profilu..moze ci w tym pomoc jazda z piskiem opon spod kazdych swiatel lozyska moga byc niezaleznie..ja wymienialem lozyska u siebie 2tyg temu..objawy byly takie..dudnienie wraz ze wzrostem predkosci a na zakretach zwielokrotnienie tego efektu..co do tarcz to nie zauwazysz zuzycia o jakim mowa bo chodzi tu o wypaczenie tarczy ktore szczegolnie przy gorszej jakosci tarczach czesto sie zdarza jak z nagrzana tarcza wjedziesz w kaluze

DZIEKI ZA INFORMACJE.Lozyska to raczej nie sa, bo przy skrecaniu nie ma róznicy, ale jak juz sie wszystko podociera to dam znac! jak to nie pomoize to bede musial zajrzec do tarcz (oby nie )
Pozdr.