Co i po jakim czasie w Toyocie??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam kilka krótkich pytań:
1. Po ilu tysiącach zmienia się pasek rozrządu?
2. Po ilu tysiacach wymienia się olej?
3. Po ilu tysiacach wymienia się filtr paliwa, oleju i powietrza? (ja je wymieniam gdy zmieniam olej)
4. Po ilu lub kiedy wymienia się płyn hamulcowy? Czy to może chodzi o barwę tegoż płynu??
5. Co ile wymienia się płyn w chłodnicy?
6. Jaka jest pojemność zbiornika na płyn w chłodnicy?
Hmm czy coś jeszcze? Póki co nic wiecej nie przychodzi mi do głowy.
Wiem, że każdy ma swoje własne sugestie co ile tysięcy zmienia się np. olej, dlatego proszę o w mierę jak najmniej rozbieżne odpowiedzi.
Z góry bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam

Witaj
1) nie wiem jak u Ciebie
2) 10k km, wchodzi (razem z filtrem) dla 1,3 (do 7/84) 3,3 litra
3) filtr oleju przy wymianie oleju, powietrza chyba co 40 tys (to łatwo wzrokowo ocenić - można przedmuchiwać sprężonym powietrzem i śmigać dalej), filtr paliwa nie wiem jak w benzynie
4) 30k km lub 2 lata. Tak naprawdę chodzi o zawartość wody
5) 40k km lub 2 lata (moim zdaniem można przedłużyć trochę)
6) dla silnika 1,3l do 7/84 5 litrów

Płyn w obwodzie sterowania sprzęgła 60k km/2lata
Olej wspomagania kierownicy - tylko sprawdzanie poziomu co 15k km/1rok
Olej skrzyni biegów - tylko sprawdzanie poziomu co 45k km/4lata

Jak coś to prosze mnie korygować

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: misiekII dnia 2004-08-06 22:15:53 ]

Dziekuję Miśku za pomoc. Teraz wiem co i kiedy
Pozdro.

a ma ktoś może wykaz co wymieniają/sprawdzają przy kolejnych przeglądach w ASO ?

pozdrawiam
tomek

Cytat:
2004-08-08 22:32:55, tmk pisze:
a ma ktoś może wykaz co wymieniają/sprawdzają przy kolejnych przeglądach w ASO ?

pozdrawiam
tomek

to jest opisane w każdej książce gwarancyjnej... jak chcesz to mogę Ci jutro wysłac to zdjęcie na maila bo nie chce mi się pisać...

a tak poza tym:
Ad:
2 - po 10k nie za szybko??
5- też uważam że 2 lata to jest zbyt często... ale łatwo to sprawdzić w pierwszym lepszym warsztacie...

Cytat:
2004-08-08 22:50:34, alan03 pisze:
Ad:
2 - po 10k nie za szybko??
5- też uważam że 2 lata to jest zbyt często... ale łatwo to sprawdzić w pierwszym lepszym warsztacie...

2 - tak mi sie wydaje ze co 10000 km olej. Ja u siebie mam co 7500km
5 - dzisiaj miałem płyn chłodniczy Petrygo z Orelnu i na opakowaniu było napisane, ze wymieniać co 100k km lub co 3 lata czyli sporo wiecej....

Pozdrawiam

bardzo chętnie

Cytat:
2004-08-08 22:54:43, MisiekII pisze:

2 - tak mi sie wydaje ze co 10000 km olej. Ja u siebie mam co 7500km

Też zmieniam co 10000 km i chyba wiekszość osób jeżdżących nieco starszymi samochodami tak robi (albo nawet przy mniejszym przebiegu).

huh a mowia ze toyoty sie nie psuja...
...u mnie rozrzad zaczal halasowac po 70tys... aso naprawe (lanczuszek, napinacze, zebatki?!!? itp, robocizna) wyliczyli na 2500zl, a wstepnie mialo byc 300 (naprawa pogwarancyjna). Kazalem zlozyc i nic nie robic. Nawiasem mowiac chcieli wymieniac olej... na ktorym przejechalem 1000km. ASO w Czestochowie - nie polecam

Cytat:
2004-08-06 20:42:32, madzia_83 pisze:
Mam kilka krótkich pytań:
1. Po ilu tysiącach zmienia się pasek rozrządu?
2. Po ilu tysiacach wymienia się olej?
3. Po ilu tysiacach wymienia się filtr paliwa, oleju i powietrza? (ja je wymieniam gdy zmieniam olej)
4. Po ilu lub kiedy wymienia się płyn hamulcowy? Czy to może chodzi o barwę tegoż płynu??
5. Co ile wymienia się płyn w chłodnicy?
6. Jaka jest pojemność zbiornika na płyn w chłodnicy?
Hmm czy coś jeszcze? Póki co nic wiecej nie przychodzi mi do głowy.
Wiem, że każdy ma swoje własne sugestie co ile tysięcy zmienia się np. olej, dlatego proszę o w mierę jak najmniej rozbieżne odpowiedzi.
Z góry bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam

1. pasek zalecane co 70000 km
2. olej 8000-12000 km
3. filtr powietrza gdy wygląd będzie mocno niezgodny z wyglądem nowego, oleju przy zmianie oleju - nie zalecam czyszczenia - g... daje.
4. Pojęcie względne - u mnie wymiana nastąpiła po jakichś 10 latach... Tak był tylko poprostu uzupełniany
5. płyn w chłodnicy zalecne 2x w roku na letni i na zimowy... można płynu używać dwu-, trzykrotnie.

Muszę podziękować ojcu, który mi to wszystko objaśnił

Cytat:
5. płyn w chłodnicy zalecne 2x w roku na letni i na zimowy... można płynu używać dwu-, trzykrotnie.

Po raz pierwszy płyn chłodzący wymieniany powinien być (wg ASO) po 60 kkm, a potem co 30kkm. W rzeczywistości nie ma potrzeby tak częstych wymian - płyn można sprawdzić - wszystkie stacje mają takie małe coś, które sprawdza temperaturę zamarzania.

A poza tym, chyba teraz jest tylko jeden rodzaj płynu - całoroczny.

Płynów są całe stada - całoroczny to ten mający universalne granice temperatury, płyny bardziej wrażliwe na mróz to letnie, na ciepło - zimowe. W istocie sprowadza się to do temperatury zamarzania

1. pasek roizrządu w zależności od jakości 60.000-80.000 ja zmieniam bez względu na jakość co 60.000 (kupuje lepsze of kors)
podobnie i nne paski choć nie grożą niczym wielkim
2. płyn chłodniczy raz na 2 lata przed drugą zimą ( ja co roku wkońcu nie problem sobie wymienić samemu
3. olej 10.000 średnio- można tak przyjąć
4. olej w skrzyni co 60.000-80.000 w zależności od stylu jazdy
5. płyn hamulcowy DOT 4 co 2 lata a np. Ferodo 5 co rok
6. klocki w zależności od twardości
7. filtr paliwa:
a) benzyna - aż się nie zapcha ale wymieniam razem z wymianą rozrządu
b) diesel - co 30.000
8. filtr powietrza:
a) razem z olejem out
b)sportowy co 15-20kkm przeczyścić również i przepustnicę, wyczyszczenie i nasmarowanie delikatne specjalnym olejem co 40-50kkm
9. GAZ-eksploatacja
a) filtr gazu co 20-30kkm
b) wylewanie kropel oleju z parownika(reduktora) co 30kkm
c)czyszczenie silniczka co 30kkm (zapobiega falowaniu obrotów) zalecane czyszczenie przy okazji czyszczenia przepustnicy
d) regulacje na bieżąco
10. wycieraczki co rok
11. szczęki starczają na ca. 100.000
12. sprzęgło w zależności od producenta ale starcza oryginalne na ca. 150-250kkm (u mnie wymianiałem przy 190kkm)
13. zbieżność i wyważanie co wymianę opon(kół) z letnich an zimowe lub na odwrót
14. płyn do spryskiwaczy aby zawsze był silniczek zanurzony w płynie ( nie dopuszczać do wyschnięcia na maxa)
15. amorki w zależności od rodzaju i p[roducenta ale starczają na ca. 60-120kkm
16. sprężyny dopóki nie pękną ciut
17 tarcze, w miare potrzeby przetoczyć lub wymienić w zależności starczają na 90-150kkm
uuufff to tak mniej więcej

W tym miesiącu wymieniam płyn hamulcowy. Znajomy mechanik powiedział, że juz czas bo nie najlepiej to wygląda (nie wiem kiedy był zmieniany ostatnim razem ??) no i zresztą droga hamowania się wydłużyła ostatnio co jest dla mnie wyczuwalne. Hmm chyba, że to klocki. Jak będę płyn wymieniać to zapytam

Też muszę w swojej wymienić płyn hamulcowy. Ja też nie pamiętam, kiedy był ostanio wymieniany. Aż wstyd się przyznawać. Objawy - podobne, jak u Madzi, ale klocki i cała reszta są w porządku. Płyn od wspomagania też by pasowało wymienić.

Już wymieniony płyn hamulcowy. Mechanik zalał Dot-4 i mam nadzieję, że zalał dobrze. Jeszcze tylko wymienię olej i płyn w chłodnicy i usunę luz na łożysku i zima mi nie straszna!! Pozdro dla wszystkich.