| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-09-01 08:55:11 Witam !
Mój problem ociera się chyba o kwestię zdrowia psychicznego W każdym razie - w moim przekonaniu - w moim aucie zbyt głośno pracuje zawieszenie w prawym przodzie. Właśnie - pracuje; bo nie słychać stamtąd jakichś dziwnych stukań, przy wpadnięciu w dziurę także odgłosy są podobne do tych, które wydaje lewa strona. Natomiast dzwięk ten słychać także na niemal równym asfalcie - z przerwami, więc chyba łożysko to nie jest. Poza tym, na małych wgłębieniach także to słychać - jako "łomotanie". Nie liczę na jakąś dokładną diagnozę - bo przy takim opisie to chyba tylko jasnowidz móglby postawić, ale na sugestie, w jakim kierunku podążać. Jeździł z mną jeden gość z ASO i wg niego nie nienormalnego nie ma. Ale wg mnie, zawieszenie pracuje zbyt głośno - głośniej, niż np. w Corolli mego brata - przy porównywalnym przebiegu (mój teraz 70kkm). Niestety nie mam możliwości jazdy innym Ave, co mogłoby trochę wyjaśnić. Odgłosy te są podobne do tych, które wydawała moja felka w zasadzie od początku. A myślałem, że w Ave zawieszenie będzie lepsze/cichsze |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-09-01 12:04:10 SerwisSJ
Czyli japońskie lepsze??? Przy wymianie jakie warto wybrać? |
TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-09-01 12:25:55 serwisSJ: Dżwięki zdecydowanie niemetaliczne, właśnie takie głuche. Dzięki - będę testował !
Jackal: wielu poleca amory Kayaba. [ wiadomość edytowana przez: tomekr dnia 2004-09-01 12:28:31 ] |
serwisSJ Zgłobice | 2004-09-01 14:31:08 Pewnie ze japonskie sa lepsze, nie ma porownania. Kayaby, paraut i tokico to najlepsze firmy na swiecie |
TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-09-02 07:21:34 Uciskanie zawieszenia nie przyniosło jednoznacznego rozstrzygnięcia - żadne hałasy sie nie objawiły.
Na stronie Carman'a znalazłem coś takiego: --- tuleje mocujące - pęknięta lub zdeformowana tuleja powoduje "hałaśliwość" zawieszenia podczas przyśpieszania, hamowania lub jazdy po wyboistej drodze. --- Co to jest tuleja mocująca ? Element amortyzatora ? W którym miejscu ? P.S. Zapomniałem przy tym wszystkim dodać, że mam pękniętą dolną osłonę silnika (prawą część). Może ona jest źródłem hałasów ? Przy okazji podjadę do spawaczy plastików i może się polepszy ? |
TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-09-03 07:16:53
Aaaha. Sprawdzę jeszcze raz.
Dzięki za info, oszczędzę parę złotych - bo już miałem jechać. |
TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-09-09 07:34:27 sprawdziłem amorki jeszcze raz i wyczuwam jakieś efekty uciskania zawieszenia - ale jest dokładnie tak samo na obu amortyzatorach.
Pojechałem na spradzenie skuteczności - jest b. dobrze. Pojechałem do serwisu naprawy japońskich (w ramach sieci Perfect Serwis): stwierdzili, że przód jest O'K, a hałas to pewnie przenosi się z tyłu, bo są zużyte jakieś gumki. Główny "macher" nazywa je drążkami reakcyjnymi. Wymienili - 4 szt. - po 2 na stronę i sprawdzili przód - wszystko jest "spasowane". Hałasy nie znikły. Pojechałem do ASO, gościu po jeździe próbnej stwierdził, że odgłosy są prawidłowe. A moim zdaniem nawet na w miarę równym asfalcie słychać zbyt duży hałas z zawieszenia z przodu. I bądź tu mądry |
serwisSJ Zgłobice | 2004-09-15 10:22:30 No nie |
TomekR TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Toruń | 2004-09-15 11:04:52 off topic>
Zazdroszczę wszystkim z okolic Tarnowa, bo w przypadku problemów mają sprawę jasną: jadą do sewisSJ i po kłopocie. A ja w tych okolicach nigdy nie bywam - kręcę się Toruń - Bydgoszcz. /off topic> Na moje ucho tj. analizując kontekst hałasu - też to wygląda na amortyzatory, jednak ceny nowych na razie powstrzymują mnie przed prewencyjną wymianą. Po 100 tys. i tak chyba trzeba będzie wymienić. Może jeszcze znajdę jakiegoś mechanika, który coś sensownego powie. |