Usterka centralny zamek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Nie od dawna jestem szczęśliwym posiadaczem espero 1.5 GLX i już mam prośbę o pomoc: tylne drzwi po stronie pasażera nie otwierają i nie zamykają się przy użyciu centralnego zamka. Ani z kluczyka ani z pilota... Czy ktoś może mógłby podpowiedzieć mi jak uporać się samodzielnie z taką usterką?
Pozdrawiam wszystkich,
wrolo

No... zacząć od zdjęcia boczka drzwi.

Przetarte kable w gumowym prowadzeniu = slupek - drzwi

Wielkie dzięki - wiem już zatem co czeka mnie w ten pierwszy mroźny weekend we Wrocławiu.
Pozdr.,
wrolo

Tak Zoltar ma rację. Ja miałem to samo po drugiej stronie. Nie warto kupować nowej wiązki. Wystarczy trochę wprawnej reki i lutownica - powodzenia

Są dwie możliwości:
albo tak jak sugeruje Piotr_W i Zoltar jeżeli nie słyszysz pracy siłownika;
natomiast jeśli słyszysz, że coś tam się kręci a dzyndzel w drzwiach ani drgnie to znaczy, że kólko zębate siłownika poszło szczekać.

Wtedy czeka Cię wymiana siłownika - z tego co pamiętam to dwuprzewodowy od poldka pasuje. Koszt ok. 18 PLN i 10 minut roboty.

Miłego naprawiania

Witam Panów!
Wielkie dzięki za cenne wskazówki - skończyło się na lutowaniu aż czterech przewodów, co wystarczyło aby zamek z powrotem działał jak należy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Wrolo

No niestety - znowu awaria - sprawdziłem przewody między słupkiem a drzewiami i wszystko jest OK, ale zamek znów nie chodzi. Mrozu nie ma. Co to może być? Czy ktoś mial podobny problem? Nie chcę jechać do serwisu a zanim zdejmę tapicerkę to wolę się naradzic z klubowiczami. Czy ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić???
Pozdr.,
Wrolo

Ja przy temperaturze w okolicach zera mam losowe działanie zamka centralnego. Nie wiem, czy kiedykolwiek w zimie otworzyły się po postoju wszystkie drzwi. Zamykać jak się ogrzeją i owszem - zamykają się bez problemu. Pozostaje naprawić lub się przyzwyczaić. Ja się przyzwyczajam.

No to czekam do wiosny na pełną diagnozę! Do dego czasu zapewne przyzwyczję się jak Ty. Może nawet warto mieć jedne drzwi stale zamknięte gdy nie ma tem pasażera? Większe bezpeiczeństwo np. dokumentów, teczek i torebek (damskich).
Pozdr.,
Wrolo

a ja mam tez problem z centala:
od kierowcy dowodzacy "dzyngiel" jakos sie wyruchał i teraz sam sie zamyka nakazujac reszcie dzyngli to samo!

juz nie raz mialem:
primo: wlaczony silnik
sequndo: samowolkę dzyngla
po trzecie: ja na zewnatrz!

i to jest problem... wiec WROLO nie zalamuj sie masz pelen komfort!

Lee to może być wina kabli

Lee: bardzo mnie interesuje dalsza część twojej historii .

Diagnoza DZYNGLA:
plastykowy dzyngiel jest na ~20cm druciku, drut ten jest na blaszce
z wycietym otworem w ksztalcie fasolki.
To ona jest winna! Fasolka sie powiekszyla i nie zawsze zamek
zatrzaskuje sie jak powinien.

Jak pomoc DZYNGLOWI?
Wymiana blaszki z fasolka...
teraz szukam ale w sklepach cichosza..
jak bede w Katowicach to wybiore sie do znajomych w ASO.

a co powiecie na cos takiego:

centralny losowo nie zamyka drzwi kierowcy wszystkie inne i owszem zawsze i wtedy zaczyna sie polka z alarmem brrr

drugi objaw to:
otwieram z pajlota - wszystkie zatrzaski w gorze - lapie klamke i ...dup zatrzask w dol alarrrrrrm

w srtodku czasami slychac z okolic zamka dup dup dup...kilka razy
tak jakby cos sie bujalo ...po manipulacjach z centralnym np po zamknieciu drzwi od srodka

A ja mam dosyć!!!
Ciągle coś napierdala w tym centralnym zamku!Raz miałem dzień, że nawet wszystko chodziło, ale zaraz potem się zjeb... i kuuuuupa!

Nigdy nie otwiera się jak należy, a że jest zimno i ciemno to nie mogę się do tego dobrać! Tak jak poprzednik "shit happens" (ofkorz olłejs mi). Sorry za żale, ale czasem pomaga!

PZDR. 4 all co walczą z centralnym syfem!!

To u mnie chociaż raz na 5 razy zadziała prawidłowo... a poza tym nie otwiera się tam, gdzie jest zamontowany fotelik dla dziecka, z tych drzwi korzysta tylko żona toteż mam to głęboko w ...

Co za nuda!!!!!!
Teraz w ogóle nic nie działa! Żadne drzwi nie chodzą. Cholera jasna szlag mnie chyba trafi z tym zamkiem. Bezpiecznik jest OK - sprawdziłem w kabinie. Ale gdzie jest przekaźnik do centralnego - bo nie mogę go znaleźć w tej skrzynecce pod maską? Czy ktoś z Was wie - proszę o pomoc - chodzi o model z silnikiem 1.5.
Pozdr.,
Wrolo

Cytat:
z tych drzwi korzysta tylko żona toteż mam to głęboko w ...

a teraz poważnie: mam problem z centralnym zamkiem - ogólnie otwiera sie jak trzeba, ale pod czas jazdy, zwłaszcza jak wpadam w jakieś drobne rozstepy w asfalcie centralny próbuje zamkąć zamkniete już drzwi - w praktyce słychać taki specyficzny dźwięk wszystkich siłowników we wzsystkich drzwiach - o co chodzi??? ktoś ma taki problem????
Niestety na podstawie zamków, siłowników itp. pierduł widać gdzie Daewoo oszczędzało produkując nasze autka.....

Wrolo, przekażnik centralnego zamka znajduje się po prawej stronie kabiny, w skrzynce przy nogach pasażera.
Może on być umocowany obok komputera lub pod nim (to takie czarne pudełeczko o wym. ok. 7x3x4 cm).
Prawdopodobnie większość opisanych przez Was sytuacji dotyczy właśnie tego ustrojstwa
Ja wymieniłem go w ub roku i mam na razie spokój z centralnym. W oryginale przekaźnik ma dwie cewki sterujace - u mnie jedna była na tyle "słaba", że czasem nie dawała tyle prądu, ile trzeba do ruszenia siłownika(ów)