MotoNews.pl
3 Zabezpieczenie podwozia przed korozją (63258/89) - NT

Zabezpieczenie podwozia przed korozją

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z waz zabezpieczał podwozie?

Otóż chyba przede mną stoi ta czynnośc jako priorytet. W moje podwozie wdała się korozja od soli, mimo iż nadwozie jest w dobrym stanie. Pytanie - czy jest sens podczas gdy korozja juz się dobrała do głównych elementów, nawet mocowania wachaczy już są skorodowane, bo jak niektórzy wiedzą musiałem je wymieniać gdyż popękały wachacze (jeden na pół od korozji). Co robić w takiej sytuacji - czy zabezpieczanie odpowiednimi prepeartami powstrzyma postępującą korozję? Czy powołoka powstrzyma sól ale korozja będzie dalej trawiła moje podwozie? Ile to kosztuje i na ile starcza?

????

zużycie musisz sam ocenić, jeśli jest duże to zabezpieczanie nie ma sensu, jeśli jest małe to wystarczy porządnie wymyć najlepiej pod wodą wysokim ciśnieniem, oczyścić szczotką drucianą, papierem ściernym. co do preparatów to polecam tectyl ml do profili i tectyl body safe do podwozia, jest jeszcze tectyl do nadkoli i progów (baranek) są droższe w zakupie ale naprawdę!!! zabezpieczają, ja tak zrobiłem i to działa już parę lat

żadnych autosmarów, bitexów itp. tego też próbowałem-koszmar
powodzenia

dobrze by było też po umyciu podwozia zastosować środek typu cortanin (lub podobny). wydaje mi się to o tyle zasadne że istnieje potrzeba związania zaistniałej korozji a nie tylko jej przykrycie środkiem konserwującym. ważne aby podwozie było porządnie wysuszone przed polożeniem czegokolwiek.