MotoNews.pl

Moc silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Jaka moc (w km) ma moj silnik? Jest 1,5 GLE i do tej pory myslalem ze ma 75 km. Na jakiejs stronce (dokaldnie tutaj) widzialem rozszyfrowane numery VIN. I tam bylo napisane ze jesli w numerze VIN sa literki AB to jest to silnik jest wzmocniony i ma 82km. Mozecie mi cos napisac na czym polegalo to wzmocnienie i czy to byla jakas limitowana wersja?

W Caro byly chyba tylko silniki wzmocnione (AB).

Wzmocnione roznia sie tylko walkiem rozrzadu i pasowaniem kolektorow.

'

Tylko i aż...

To aż za dużo jak na ten biedny, podparty w 3 pkt. motorek.

Cytat:
2004-09-17 23:03:32, road_runner pisze:

a ja myslałem ze wałkiem inastawami gaźnika bo o pasowaniu kolektorów niewiedziałem

O w mordę jeża... to ja miałem CB, czyli najmocniejszą wersję 87KM...

Szkoda że ta moc jest tylko "na papierze" i tyle jej się gubi po drodze na asfalt....
Ale przynajmniej RWD jest - bajerka

Cytat:
2004-09-18 17:32:53, bodziot pisze:
Cytat:
2004-09-17 23:03:32, road_runner pisze:

a ja myslałem ze wałkiem inastawami gaźnika bo o pasowaniu kolektorów niewiedziałem

Wałek mocnieszy szedł zawsze, kolektor ss. pasowany teoretycznie (jak starczyło czasu) a gaźnik też miał do wzmocnionych silników inny symbol ale gdy FSO zakupiła dla FOS Łódź dwa super przyrządy diagnostyczne do kontroli gaźników to oni już wiedzieli o tym że ponad 75% produkcji nadaje się na szmelc a nie do montażu. Gdy mi przywieźli gaźnik odpowiadający normom to mi polonek 1,5 palił ok. 7 l/100 w trasie i 9l/100 po mieście. W łodzi przekręty nie wymyślili łowcy skór

a tloki to co? tez sa inne z tego co powszechnie wiadomo. slabsza miala plaskie.

Owszem - ta super słabsza - odrężona do benzyny 78 okt.
Znaczy fiaty takie były. czy robili podki to nie jestem pewien na 100%

Cytat:
2004-09-18 19:29:15, OLO pisze:
Owszem - ta super słabsza - odrężona do benzyny 78 okt.

Taka wersja powinna się nazywać "Random Polish Village Gas Station Version"
Wtedy masz 90% pewności, że jak wlejesz U/PB 95, to samochód na niej pojedzie.... A tak to tylko te skromne 50%

Kiedyś zatankowałem U95 Fiaciora po drodze z Pułtuska do Wawy.... O zgrozo.... nie wiem jakim cudem w ogóle nim dojechałem... kichał, prychał, ale nie jechał...

Nigdy nie słyszałem o silnikach Poldka z płaskimi tłokami.
Resztę powiedzieli koledzy wcześniej