Przepływomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przeszukując tematy na forum znalazłem post o nierównej pracy jednostki napędowej 2 litry w modelu e34. Mam ten sam problem i po wymianie świec filtrów powietrza i paliwa nic się nie zmieniło, więc zainteresowałem się radą aby przeczyścić przepływomierz. Trochę to niebezpieczne (mozna go zniszczyć) ale przy odrobinie szczęścia może się udać. Mam pytanie w związku z tym jak to zrobić ? Przedmuchać, przemyć benzyną, a może włożyć do gorącej wody? Nie bardzo to wiem może ktoś już to robił? Czekam na radę

Pozdrawiam Jarek z Nysy

Nie wiem jak przepływonierz wygląda w E34 ale chyba niewiele się różni od E32. A więc jest to duży "klocek" który z jednej strony ma mini wskazwę (jak w starym mierniku elektr.) która np od wystrzałów gazu lubi się wykrzywiać, nie radze jej prostować, ale można ją wyregulować śrubką która hmm zauważysz którą, musisz po prostu mieć obrucony przepływomierz, zdjętą klapke (pewnie plastikową) która przysłania ta wskazówke (część nie rozbieralna musisz rozebrać a potem skleić dobrym klejem) odpalić silnik i wtedy kręcić i zobaczyć jak zaczyna się zachowywać silnik. Ale jeżeli chodzi o czyszczenie od którego bys zaczoł to chodzi o 2gą strone przepływomierza, musisz już go wtedy wyciągnąć z silnika i mając go na stole musisz wziąść papier ścierny i czyścić miejsca w których wewnątrz gdzie masz dużą blaszkę która raz się zamyka raz otwiera w zależności hmm od nie wiem czego , do tej czynności chyba też będziesz musiał go rozebrać a potem jakoś skręcić (znów nierozbieralny element) - ale tutaj caly czas mam na myśli 2gą strone przepływomierza!, tam gdzie wskazówka nic nie czyścisz!! Hmm no i tak po raz kolejny namieszałem, al emam nadzieje że ze zrozumieniem - jak jesteś z Katowic to wpadnij a wtedy Ci pokaze co i jak!
Jeżeli ktoś na forum zrozumiał mój post lub wie o co mi chodziło to proszę o może lepsze wytłumaczenie

Dzięki za wytłumaczenie, spróbuję wg twoich wskazówek jak to zrobię opiszę efekt. Mam nadzieję, że nic nie skopię

Kiedy na alegro ktoś sprzedawał preparat do czyszczenia przepływomierzy bez konieczności demontarzu, wystarczyło rozypylićten środek na przpływonierz ,przy włączonym silniku i troche potrzymać na wyższych obotach, czynność powtórzyć kilka razy ,podobno pomagało.