Pony 1,5 MPI -szarpanie silnikiem przy przyspieszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Pony z 1994 roku 1,5MPI z silnikiem chyba Accenta (mam książkę naprawa Pony ale silnik opisywany w niej jest trochę inny - nie ma przepływomierza powietrza). Pojawił się niedawno problem z przyspieszaniem. Jak dodam dużo gazu a silnik jest na małych obrotach to zaczyna szarpać. Tak jakby nie dostawał przez moment paliwa. Wystarczy, że zmniejszę gaz to silnik zaczyna pracować normalnie. Jak dodaje mało gazu to wszystko jest w porządku. Jak silnik pracuje na średnich obrotach i dodam gazu to przyspiesza normalnie. Sprawdziłem przewody podciśnienia, zawory ERG i inne opisywane w książce, wymieniłem świece, przeczyściłem rozdzielacz zapłonu i nic. Proszę o pomoc. Co to może być?

Witam ,ale juz byl poruszany ten temat kiedys,nie szukales zbyt dokladnie.

Sprawdź koniecznie filtr paliwa i filtr powietrza - to częste rozwiązanie tego typu problemów.

Poradziłem sobie z problemem. Była zatkana rurka podciśnieniowa wychodząca z kolektora ssącego do sterowania zaworem recyrkulacji spalin ERG. Po przepchaniu samochód zachowuje się dobrze.

może się zdarzyć brak odpowietrzenia baku. jest tam kilka przewodzików, ktore wystarczy przedmuchać. miałem to samo. przeprowadziłem przy okazji od nowa regulację czujnika położenia przepustnicy i jest ok już przez długi czas.