| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-08-21 21:45:26 Czy ktoś a Was rozwiązał ten problem bo wiem, że temat był już poruszany na forum.
Pozdrawiam |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-08-24 22:14:30 Czy przypadkiem nie "wzrasta" Ci również ilośc benzyny?
Zdaje się, że taki jest urok naszych autek. Prawdopodobnie mamy oszczędnie położone instalacje elektryczne - za cieńkie przewody. Jednak nie doktoryzowałem się nad tym z braku czasu. |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-13 14:40:58 Prawdopodobnie wskazanie poziomu paliwa też się ,,podnosi'' ale to nie jest wina oszczędnej instalacji, ponieważ od początku było dobrze (4 lata).
Pozdrawiam |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-09-14 00:09:27 Odnosze wrażenie, że wszyscy posiadacze Espero maja podobne objawy. Kiedyś ktoś na forum pytał o wskaźnik paliwa. Wydawało mi się, że u mnie ten problem nie występuję, jednak najnormalniej tego nie zauważyłem (jeżdzę Espero od ok 2 lat) |
![]() BOJKOT espero Marki | 2004-09-14 09:11:53 cześć,
Problem nierozwiązany - ja już tak jeżdzę 1,5 roku. Teraz znowu zbliża się zima więc poszukam jakiegoś elektryka - ale szansa mała. PZDR Bojkot |
![]() BOJKOT espero Marki | 2004-09-14 16:22:51 cześc,
co to jest wtyczki X11 i X 12, piny 12 gdzie to się mieści ? Masy były sprawdzane - czy są za cienkie przewody? PZDR Bojkot |
![]() BOJKOT espero Marki | 2004-09-15 08:29:38 Cześć,
Wskazania narastają powoli minuta dwie zarówno na światłach mijania jak i pozycyjnych, jeśli samochód stoi, silnik właczony a światła są włączone wtedy wskazania spadają. Jak samochód rusza wówczas wskazania znowu rosną. PZDR Bojkot |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-09-15 09:29:28
Ale zakręcileś... nie mogę sie połapać w stytuacji. Wskazania paliwa zawsze wzrosną jak samochód będzie jechał (no chyba że susza w zbiorniku) , niezależnie od tego czy światła są włączone czy nie. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-15 09:41:00 Asterix, to chyba chodzi o to, że jak doda gazu to wtedy wskazówki lekko podnoszą sie ku górze. Zapewne jakiś styk nie masuje |
![]() BOJKOT espero Marki | 2004-09-15 10:00:49 No jasne że o to chodzi - tyle że bez właczonych świateł wskazania paliwa i temperatury nie zmieniaja sie.
|
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-15 12:02:14 AsterixGal - pod pojęciem miernik zawarte jest urządzenie zespolone - voltomierz, amperomierz, omomierz, alternatywnie - miernik pojemności, wzmocnienia tranzystorów (hFE), temperatury itd.
Mówiąc krótko - MIERNIK. Elektronicy wiedzą o co chodzi. Pozdrawiam |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-15 23:44:09 Ale mierzyłeś opór czy różnicę napięć?
Zmierzenie oporu nie daje miarodajnych wyników. Zapal światła i zmierz napięcie - podłącz jeden koniec miernika do minusa w zegarach a drugi do minusa akumulatora. Wówczas poznasz spadek napięcia na masie. Zdaje się że Asterixowi chodziło o to. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-09-16 07:16:01
Bez obrazy dla Ciebie i Twoich umiejętności w posługiwaniu się miernikiem (miernikami). Celowo napisałem "zacznij używać" a nie poszukaj woltomierza lub amperomierza. W diagnozowaniu tej konkretnej usterki omomierz na niewiele będzie przydatny. Zresztą omomierza nie powinno się używać w układach znajdujących sie pod napięciem-istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia. Ale po co ja to tłumaczę elektronikowi(ciekawe-hobby czy wykształcenie) , chyba raczej wyjaśnienia należą się mniej doświadczonym w tej dziedzinie. |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-16 14:19:28 AsterixGal - nie obrażam się bo i o co, no i po co.
Obecne mierniki elektroniczne mają zabezpieczenia i nic im się niedzieje przy pojawieniu się napięcia na wejściu omomierza (jeszcze kwestia jego wielkości), przy samochodowym nie ma problemu. Natomiast co do masy w samochodzie to występuje różnica potencjałów na różnych ,,masach samochodu'' ale z tym walczyć nie będę. A elektronikiem jestem i z wykształecenia, i z zamiłowania. Pozdrawiam PS. Niektórzy z kolegów używają określenia ,,tranzystor'' mówiąc o tym układzie, który siedzi na zestawie zegarów - to jest stabilizator napięcia 10-cio voltowy. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-09-16 14:38:06
OOO. to tak jak ja. MIŁO mieć wsparcie ... i konkurencję. |
![]() BOJKOT espero Marki | 2004-09-16 16:40:53 no ale jak usunąć usterkę, a Wy sie kłócicie o jakieś mierniki
PZDR Bojkot |