Ile oleju może brać diesel?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Ile może spalać oleju silnik diesla 2 l?
Mam toyote carine 2 z 1987 roku. Zwykle na 1000 km bierze około .2 do 0.25 l oleju . Czy jest to norma?

Witaj
No to masz tą niepowtarzalną brykę jak ja (patrz na moje foto). Witaj w klubie Mam nadzieje że zagościsz tu na dłużej.
Mój 2-C spala jakies 0,5-0,7 litra od wymiany do wymiany (10tys km).
Przebieg 190tys (prawdziwy).

Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało!

Pozdrawiam

No cóż moja ma przebieg 386000 km . Z czego ja przejechałem około 20000. Silnik jak dzwon i powerek też ma. Czyli mozna przyjąć że spalanie oleju w normie jak na ten przebieg?
Toyke kupiłem prawie rok temu i była bardzo, bardzo zaniedbana.
Poprzedni właściciel czy też właściciele robili chyba wszstko aby wykończyć ten samochód. Nie udało im się. Samochód kupiłem z myślą aby pojeździć pare miesięcy i sprzedać. Po roku bezawaryjnej jazdy nie mam zamiaru go sprzedawać. Nie zawiodła mnie ani razu. Nie wyobrażam już sobie jeździć innym samochodem więc chyba bede częstym gościem na tym forum.

Moja też zużywa, tak jak u Miśka. Przebiegu ma (na liczniku) ok. 250000 km, ale podejrzewam, że trzeba by jej dodać jakąś stówę - jestem trzecim właścicielem. Ogólenie - jest dobrze.
Pozdrawiam.

Do granicy "normalnego zużycia" czyli 1l oleju na 1000km brakuje Ci jeszcze dużo więc nie ma co się martwić Na poważnie, to jeśli Ci nie kopci za mocno, nie gubi oleju to nic tylko śmigać.

Witamy

PiterK to zapraszamy do podzelienia się wiadomościami o swoim samochodzie w dziale " Zabytkowe i Stare Toyoty " - ten rocznik spokojnie się już kwalifikuje
Pozdrawiam

moja zazwyczaj od wymiany do wymiany spala kolo 0,5-0,7 litra oleju no chyba ze robie trase zaladowany i po gorach wtedy troszke wiecej bierze oleju
Przebieg 366 tysiecy