Warczące sprzęgło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.
Szanowni Panowie.
Proszę o radę w następującej kwestii. Chodzi oczywiście o dolegliwość poldiego.
W pewnym położeniu(mniej więcej w połowie) pedału sprzęgła słyszę dosyć głośny „warkot”. Towarzyszy on
zarówno przy wysprzęglaniu podczas zmiany biegu jak i podczas jazdy na półsprzęgle.
Proszę o radę, co może być przyczyną, docisk sprzęgła oraz tarcza wymieniane były jakieś 10.000 kilometrów temu.

Prawdopodobnie łożysko oporowe kończy swoją działalność, Wymień dopóki jeszcze chodzi bo gdy się zatrze to zniczy słoneczko.

na pocieszenie powiem ze ja wymienialem na nowe z kozuchowa (przedtem bylo jakies inne ) i tez mi "szumi" jak wcisne to juz nie ale jak jest wrzucony luz i pedal nienacisniety to oczywiscie slychac szy szy szy

Cytat:
2004-09-19 21:20:32, rdt pisze:
na pocieszenie powiem ze ja wymienialem na nowe z kozuchowa (przedtem bylo jakies inne ) i tez mi "szumi" jak wcisne to juz nie ale jak jest wrzucony luz i pedal nienacisniety to oczywiscie slychac szy szy szy

A moje ćwierka "ćwir ćwir ćwir ..."

"Szumienie" zawsze było i chyba będzie do późnej starości,nie jest zresztą tak drażniące jak owe warczenie. Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam.

ja tez mam nowe lozysko - i tez szumi...da sie cos z tym zrobic???

pozdrawiam
cybertec

TEŻ JESTEM CIEKAW...Z TEGO CO WIEM TO CHYBA NIC

Cytat:
2004-09-19 21:20:32, rdt pisze:

dokladnie Mam to samo w swoim "07" z 1986 roku. na luzie szumi a jak sie wcisnie sprzeglo to nie. czy to cos powaznego i ile na tym mozna jezdzic? silnik po 2 szlifie( przebieg nieznany)?