Intercooler

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dzis po wiosennych porządkach, postanowiłem popucować trochę motor. W sumie nie wiem po co bo zawsze mam czysty ale tak sobie zerknąć na stan płynów może jakąś wtyczkę porawić itd.
Spostrzegłem że w szczelinach kratki intercoolera są jakies okruchy, może jakieś paprochy- jednym słowem syf wleciał z powietrzem. pytanie, jak mogę to udrożnić bo mnie to wkurza. moze wziąć cienki drucik i to przeluftować te kanaliki? tylko gdzie to spadnie jak popchne to do dołu? Moze jakimś silnym odkurzaczem wyssać?

i co tam wymyślono w mojej sprawie? Z instrukcji widać że paprochy wpadną do kolektora dolotowego turbiny gdybym je wepchnął tam. Hmm... może turbinka na wolnych obrotach je wypluje? Najpewniej będzie zdjąć chłodniczkę czyli tą kratkę i wtedy to przeczyscic. tylko to troche roboty

Jaka turbina cos ci wypluje? Jakby cos wiecej wypluwala niz olej, juz dawno nie mialbys silnika. Powietrze do turbiny dochodzi przefiltrowane, przez filtr powietrza innej drogi nie ma!

Wiesz co, wez daj temu IC spokoj. Jesli go uszkodzisz i sie rozszczelni, bedziesz mial nielada klopot. Oczywiscie, ze mozna go zdjac i przedmuchac kompresorem w przeciwnym kierunku, czyli od strony dolnej w kierunku gory, ale tylko zewnetrzna strone. W zadnym wypadku druty do przepychania! Pytanie tylko, czy syfu jest az tyle, ze naprawde warto to robic?

sprężonym powietrzem przedmuchaj bez wyciągnia intercoolera, paprochy wylecą pod spód silnika. żadnych drucików. jak nie wychodzi paproch to go zostaw.

zaraz zaraz, powietrze przepływające przec IC dokąd wpada? na łopatki turbiny? Jaki filtr, przeciez ono idzie kanałem pod maską i odrazu na IC czyli tą chłodniczkę. Chyba że tam w środku pod kratką jest jakiś filtr. W sumie to duzo tego syfu nie ma ale tak tylko chciałem ze względów estetycznych podpicowac. Chyba sobie daruję, albo jak bede na myjni są tam takie wielkie odkurzacze o duzej sile ssacej, wtedy to wysse

Powietrze zomywajace z zewnatrz IC donikad nie wpada! Obieg powietrza chlodzacego IC a obieg powietrza tloczonego przez turbine sa od siebie odseparowane blaszkami intercoolera! Przedziurawisz IC bedzie uchodzilo z niego powietrze pod cisnieniem!

po co to krzyczy, po co to krzyczy
jade sie przejechac do swojej bylej miesciny skad wyprowadzilem sie 7 lat temu. Powspominam, popatrze co tam sie zmienilo ehhhh rurke przedmucham na 35000 obr/min, bo w domu posprzatalem juz

Jak chcesz przedmuchac turbinke to nie na 3500 obortow, a tak do 4800-5000, ale tylko gdy juz bedzie rozgrzany maksymalnie
Milej podrozy