Pierwsze wrażenia z jazdy Passatem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj zrobiłem VW 420km....
Jest całkiem cichy, choc bez rewelacji, myślę że seryjne zadbane Espero jest porównywalne do prędkości ok.140km.. potem niestety w Espero już robi się głośniej...
Jest elastyczniej, niż u mnie oczywiście , co prawda odejście od zera do 100kM ma troszkę gorsze ale na trasie moment jest imponujący (210Nm 1750-4500 obr/min). To co w Espero robie na trójce tutaj nawet na piątce idzie całkiem nieźle. Jest jednak jedno ale. moje Espero reaguje natychmiast na gaz czy redukcje biegu, tutaj jest jakby opóźnienie sekundowe lub nawet dwu i dopiero jak na automcie auto z opóźnieniem reaguje na pedał..
Hamulce ma lepsze przy delikatnym hamowaniu, przy długim i ostrym moje Brembo sa górą... (chociaż nie można powiedzieć że nie dają pewności hamowani, ale bez rewelacji)
Pozycja kierowcy i fotel, jakoś bardziej mi pasują w Espero. Fotel w VW jest płytki i twardy, na zakrętach słabe trzymanie boczne. Wydoniejsze są jednak podłokietniki, nogi mają więcej miejsca a i kierownicę ustawią się w dwóch płaszczyznach.
Skrzynia biegów - mam wrażenie że przełożenia sa prawie te same. Bo porównując zakres obrotów i prędkości wychodzi mi identycznie.. Biegi wchodzą wyraźniej niż w Espero ale sztywniej i zwiększym oporem. Wsteczny to niestety porażka, pchasz w dół potem na bok i do tyłu i nie zawsze to wychodzi..
Wentylacja a raczej klimatronic...miodzio.... jak ustawiłęm na 21C to ani razu nic nie kombinowałem...Super!!!! A właczenia klimy to w ogóle nie czułem pod butem..
ZAwieszenie - niestety miękkkie ( w porównaniu do mojego) ale odczuwa się to dopiero powyżej 100km/h i to raczej na łukach. W mieście i na dziurach znacznie cichsze niż w Espero...
Mój na łukach zachowuje się jak gokard.... ale coz za coś...

Niestet spalanie jest wyższe.. nie przekraczałęm 140km/h a mimo to splalił średnio z 80km po miaście 10,3 litra. Moje Espero nigdy nie przekroczyło 9 litrów a przy tej prędkości to spokojnie bym się z klimą zmieścił w 8,5l. W aucie były trzy dorosłe osoby..

Pomimo pewny niekorzystnych różnic, trudno nie stwierdzić że Passat to wygodne i komfortowe auto, ale zacięcia spotwoego w zawieszeniu i hamulcach to on nie ma... dobrze że jest silnik

Dla tych, którym nie będzie się chciało czytać całego posta Maćka podsumuję go w jednym zdaniu:
Passat to niezły samochód, ale do espero się nie umywa (mam nadzieję, że nie przekręciłem sensu Twojego posta?)

Dlatego też, ponieważ Espero ma ten sam przebieg i rocznik co Passat, podnosze cenę tego super koreańskiego auta do 35 tys.zł...

a ja wczoraj scigałem się na żeromskiego z paskiem 1.8t , sedan.....i powiem tak.....tył to on ma nawet ładny tylko z daleka go nie widać

aha jechałem na LPG oczywiście

ps.....stąd zmiana w podpisie

Maćku witaj w VWGROUP

Burżuje, szpanerzy, bananowa młodzież

Masz racje szanowny kolego co poniektorzy chca osiagnac ten efekt polerujac swoje autka prawda jacusiu swieci sie to twoje cudenko jak psu jaja na wielkanoc :

Cytat:
2004-09-18 12:51:45, Pycel pisze:
Masz racje szanowny kolego co poniektorzy chca osiagnac ten efekt polerujac swoje autka prawda jacusiu swieci sie to twoje cudenko jak psu jaja na wielkanoc :

hehe 10 zł. na auto myjni.....
No ale jak się ma Audi A6 to na myjnie już nie stać

a nie wiesz ze audi jest wieksze od espero i na myjni chca 20 zl.

No Pycelku, w końcu zmieniłeś podpis na jedyny słuszny

A co do podpisu to ciekawe czy "On" nadal jest z "Tą" co się dla niego tak liczyła
...bo w końcu to tylko kobieta była - nie żona Choć i żonę zmienić pewnie też można

Witamy witamy w gronie posiadaczy szwaben furen...!

Ktos mial podobny opis do Pycla tylko kto? co mi zaczyna switac

Lasombra

Noooo dzieki Zolti wiedzialem ze gdzies dzwonia tylko niewiedzialem gdzie heheh