LPG czy etylina?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

W zasadzie to nie miałem jeszcze okazji sprawdzić tego samodzielnie, bo od razu zainstalowałem gaz. Nigdy dotychczas nie jeździłem esparo na etylinie.

Dlatego mam takie pytanie: jaki jest zasięg na pełnym zbiorniku (50 litrów) w ruchu miejskim z silnikiem 1.5?

Wiem, że zależy to od stylu jazdy i innych parametrów, ale chodzi mi o taki orientacyjny wynik: 350, 450 czy może 550 km?

Czy ktoś ma własne doświadczenia w tej sprawie?

Pozdr.,
Wrolo

Aby dokonać testu na Pb po długotrwałym użytkowaniu auta na LPG dobrze by było zresetować komputer i od nowa go "załadować" wg wsakazówek opisanych na forum.

Raczej i tak nie bedzie to samo co fabryczne zasilanie etyliną bez ingerencji w układ dolotowy ze wzgledu na zwężkę, króra to znajduję sie przed kolektorem ssącym tzw. mikser. Ten pierścień przeważnie aluminiowy wstawiony w przewód powietrzny ogranicza w pewnym stopniu dopływ powietrza do kolektora ssącego co może ale nie musi zmienić charakterystykę pracy silnika na Pb.

Cytat:
2004-10-17 17:56:41, wrolo pisze:
Witam! W zasadzie to nie miałem jeszcze okazji sprawdzić tego samodzielnie, bo od razu zainstalowałem gaz. Nigdy dotychczas nie jeździłem esparo na etylinie. Dlatego mam takie pytanie: jaki jest zasięg na pełnym zbiorniku (50 litrów) w ruchu miejskim z silnikiem 1.5? Wiem, że zależy to od stylu jazdy i innych parametrów, ale chodzi mi o taki orientacyjny wynik: 350, 450 czy może 550 km? Czy ktoś ma własne doświadczenia w tej sprawie? Pozdr., Wrolo

nie pamietam az tak dokladnie ale dwa lata po zakupie esperaka byl jezdzone na pb..spalanie w wawie przy normalnej jezdzie (czyli bez palowania ale tez bez specjalnej dbalosci o zuzycie) wynosilo okolo 11L a w trasie kolo 7L przy predkosciach rzedu 120km/h

no ale zdajsie nasz viper jezdzi twardo na pb wiec on moze kompetentnie odpowiedziec

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2004-10-18 02:42:48 ]