| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2004-06-05 01:04:18 Sluchajcie mam bardzo dziwny problem. Od dluzszego czasu zauwazylem u siebie jakies chrobotanie, nie jest co ciagle ale co jakis czas sie pojawia( cos na ksztalt ruchu obrotowego i gdzie ktoryms miejscu cos przyciera) Dochodzi ten dziwek ewidentnie z przodu ( silnik, skrzynia). Dziwek to pol biedy, jak jade Ladna i nie dodaje mocno gazu ( trzymam na stalym poziomie) dostaje czkawki, przyspiesza i hamuje. Skoro jestesmy przy gazie to stacila moc!! nie chce jechac, a jak jej depne to i tak czuc tak jak by dodawaci odejmowac gaz!! Jak by tego bylo malo wskazowka ladowania wariuje na biegu jalowym jak glupia!!
Moze lacze ze soba kilka oddzielnych problemow ale hrobotek i czkawka i brak moc mozna polaczyc... Ladowanie szczegol bo i tak jest dobre Zastanawialem sie nad jakimis lozyskami, cudami.. i nic. Jeszcze jedno jak wciskam sprzeglo dalej dzwiek jest wiec moze skrzynia to nie byc. HELP.... mechanicy nie wiedza... co to.... |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-06-05 10:55:34 Jeżeli coś ci hrobocze to może to być m.in. pompa wodna albo alternator (łożysko). Nic tylko wymieniać. Co do tego dziwnego zachowana to może zapłon masz coś nie tak??? Cholera wie.
Niech się lepsi odemnie wypowiedzą. |
PySIEK4 POLONEZ 1.6 GLI Sokółka | 2004-06-05 11:09:18 Witam.Na poczatku ja bym sprawdził ciśnienie w cylindrach.Chodz cięzko powiedzieć co to może być gdyż nie słysze tego chrobotania.Ale jak ci zaczęło chrobotac straciła moc to może zajrzyj pod kopułkę może łożysko w zapłonie może coś tam. |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-06-05 11:46:02 przychylam sie do zdania LEszka. Obejrzyj pompe wody, czy plyn nie wylata.... Zdejmij pasek i nia pokrec, to samo z alternatorem... moze skacze napecie, bo go zalewa??? a silnik glupieje, bo sie grzeje???
w kazdym razie chrobotanie i slabe osiagi to dla mnie zapewne 2 rozne sprawy. Jak Pysiek radzi obejrzyj aparat, potem przyjrzalbym sie gaznikowi... ale z tym powalcz jak odkryjesz oc chrobocze.... I lepiej nie jezdzij w takim stanie... jak mi poleciala pompa, to ostatnie 200 m. auto pod dom pchalem, bo strach... a tylko chrobotala i troche cieklo... |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-06-05 15:43:29 Ja wiem co sie stalo! Jestem pewnien ze auto Ci sie zepsulo!
A teraz do rzeczy: zachowanie sie auta: -aparat zaplonowy/przestawiony/przebicia/brak luzu -xxujowe paliwo/zepsuta/pompa paliwa -gaznik/elektrozawor/ssanie -swiece/elektryka/cewka/kondensator/akumulator(klemy)/alternator -rozrzad/lancuch(pasek)/walek/pierscienie/tloki/wal/panewki korbowody dziwne dzwieki: -pompa wody/paliwa/rozrusznik/alternator -brak lozysk z przodu w piastach/klocki/hamulce -simering walu/walek rozrzadu zatarty. zatarty silnik -skrzynia/wal(lozysko podporowe) -kola pasowe Jesli o czyms zapomnialem to przepraszam. Sluchajcie- tu nie ma czarodziei ani wrozek, ktore beda wiedziec co to jest. Ostatnio na forum zauwazam ze nikt sie nie pierdzieli, tylko wali nowy temat, nieprecyzyjnie okreslajac o co chodzi. Czekam na post w sytul co mam zrobic bo olej mam czarny, albo dla czego skonczyl mi sie bierznik na oponach? A ja,dzis jak ogladalem atomowki, to wylaczylem Tv niezle co?? Coraz mniej mi sie to zaczyna podobac - proponuje aby Moreatorzy, nie wiem rada czy ktos zrobil temat jak tutaj: TAKI PORZADEK MI ZAPROWADZIC-albo prawie taki! sory, ale coraz zadziej mam tu ochote zagladac, aby poraz kolejny czytac nowy post o alufelgach, albo czemnu mi auto na gazie nie chce jezdzic, pomimo tego ze NIE wymienilem filtrow po przebiegu km., a w ogole to ZAWSZE odpalam auto na gazie zimne i na mrozie tez- i nie wiem czemu raz mnie lada zawiodla - niedobry to samochod! Zeby tylko sie nie spalil. Bardzo prosze o przemyslenie swoich wypowiedzi - ja nie mowie, moze moje tez sa nie przemyslane! To prosze mi uwage zwrocic, bo moze tego nei zauwazam! |
magik vw golf mk2 Dąbrowa Górnicza | 2004-06-05 15:54:18 no Fleszer, trzeba przyznać, że ten porządek mają tam naprawdę "porządny" i faktycznie przydałoby się coś takiego tutaj,bo do kategorii "techniczne" też wchodzę rzadko,ponieważ co chwilę czytam o tych samych problemach... nie chcę oczywiście nikogo zniechęcać do zadawania pytań, ale czasem lepiej skorzystać z wyszukiwarki i dopisać się do istniejącego wątku, niż zakładać nowy, bo niedługo po prostu się pogubimy... [ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2004-06-05 15:56:10 ] |
1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2004-06-05 21:12:59 Krzysiek, nie chodzilo mi o diagnoze... raczej o podpowiedz co mozna jeszcze sprawdzic. Czesc odpowiedziala co na moim miejscu by sprawdzila i za to im serdecznie dziekuje.
Nie oczekiwalem ze naprawicie mi samochod przez internet!! Napewno kilka informacji sie przyda. Sam moze tych kilku rzeczy bym nie wymyslil. Mechanicy nie bardzo sie kwapia cos z tym zrobic wiec zostaje sam. PS. Chlopaki... wtrysk!! Nie mam aparatu!! |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-06-05 22:37:48 No to napisalem Ci co moze byc przyczyna.
Mowisz ze aparatu niet? A to bardzo ciekawe, bezstykowy? Hmm bardzo bardzo ciekawe, mzoe masz jakas ksiazke? Albo mozliowsc fotek zrobienia silnika i rozwiazania zaplonu? |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-06-05 23:22:17 to co tam masz??? jakis elektrobniczny pierdzielnik? to moze on zbzikowal i bruzdzi??? |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-06-05 23:37:54
Krzysztof, nie udawaj, że nie rozumiesz...przecież to diesel Jak powinieneś wiedzieć inaczej nazywany "silnikiem z zapłonem samoczynnym" To chyba pierwsza łada na pompowtryskiwaczach , jak rozumiem, w Klubie... Ale pewnie prawda leży gdzieś po środku.......... |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-06-06 00:10:02 A mnie wkurza wasze chamstwo. Koleś pisze że ma łade na wtrysku a Wy udajecie debila że to diesel albo co. Zapłonem steruje komputer! Ma rozdzielacz z dwoma cewkami - zupełnie inaczej niż u nas. Kupcie sobie książke Ossowskiego!
Ten samochód należy serwisować w nowocześniejszych warsztatach niż te w których serwisuje się gaźnikwe łady. Pewnie mało ludzi miało z tym samochodem doczynienia ale doświadczony mechanik, który serwisuje nowe samochody powinien sobie poradzić. ![]() |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-06-06 00:59:13 Janisz nie zarzucaj chamstwa i udawania debila, bo nic takiego nie ma miejsca. Mam prawo nie wiedzieć , a Ty masz prawo mnie oświecić. Z drugiej strony to , że żartuję sobie to jeszcze nie powód, żeby tak ostro sie napinać. Napisałem "Ale pewnie prawda leży gdzieś po środku ........" i tak jest. Bobo ma aparat zapłonowy, chociaż wygląda to inaczej niż w gaźnikowych.
Bo każdy silnik iskrowy jak mniemam musi mieć urządzenie sterujące zapłonem . Ja to będę nazywał aparatem zapłonowym , nawet jeśli wygląda jak "elektroniczny pierdzielnik" Luzik |
soop SYMPATYCZNY GOŚĆ PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-06-06 01:12:56 Aparat, czy modul jak zwal tak zwal przeciez i tak kazdy wie o co chodzi. A co do tych mechanikow od wyzszych technologii to juz nie przesadzaj szefie, to jest rozwiazanie identyczne jak w polonezie 1.6 GLi, nie robmy tutaj prosze z siodemy (poniekad z porzadnym motorem) lady revolution... Rozumiem, ze bronisz Bobo - wszak to Twoj ziomek jest, ale ewidentnie musisz wyzbyc sie wszelkich zlych cisnien, bo zaden debil tutaj nikogo chamsko nie obrazal. [ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-06-06 01:21:26 ] |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-06-06 07:22:25 ty wez Janisz troche zluzuj, co?
nikt tu sie nie nabija czy cos takiego... co, zabronisz nam zartow??? Nie muszisz podzielac poczucia humoru kazdego z nas, ale kurde wez nikogo od chamow nie wyzywaj, dobra? cos taki sztywny??? zreeszta Ja Bobowi odpiwiedzialem... na ile wiedzialem. i nie zycze sobie takich komenatrzy. |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2004-06-06 11:42:01 Luzik panowie! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Smacznego! |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-06-06 11:54:55 Koleś ma problem a Wy mówicie żeby skorzystał z wyszukiwarki bo takich tematów było sporo, tyle że żaden mu nie pomoże bo ma nietypowy silnik. Pod jego avatarem jest to nawet napisane ale oczywiście tego nie widzicie. Nawet wspomniał że ma wtrysk w tym temacie ale też umknęło. Nieważne. Dla mnie chamskie jest nie żartowanie a nabijanie się.
Inna rzecz że zdiagnozować chrobotanie mielibyście szansę tylko słysząc to. Wogóle nie da się pomóc w tej sprawie na podstawie opisu. Jazdy z pedałem gazu mogą być przez czujnik położenia przepustnicy. Najlepiej podpiąć ECU pod jakiś komp diagnostyczny. Chodziło mi o mechaników którzy nie mają problemów właśnie z np samarami, poldkami itp na wtrysku. A może na forum Nivy by ktoś wiedział? |
1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2004-06-06 13:52:17
Fotka z zaplonem jest zamieszczona. Machanikiem nie jestem ale wydaje mi sie mimow szytsko ze tego aparatu naprawde nie mam. Krzysiek mnie zagonil do poszukiwania w ksiazce co ja tam mam ale niestety w ksiazce wzmianki o aparacie zaplonowym nie ma. Jeszcze jedno pytanie w woli scislosci. Co to jest "aparat zaplowy"? Jak by mogl ktos tez poratowac takim fotem.... Zadaje takie pytanie.... dla niektorych tu moze i glupie ale sie chce utwierdzic co to jest. Jak widac Janisz zamiescil fote, takze Krzysiek masz odpowiedz jak to wyglada. Jezeli jakis elemet z tego co mam moze sie nazywac "aparat zaplonowy" to zwracam honor i przyznaje sie do bledu. Ale jesli nie ... Dzieki Janisz, ale popieram apel Klubowiczow.... spokojnie.... |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-06-06 14:31:48 Janisz- na poczatek to mowilismy o JASNYM precyzowaniu pytan. A nikt w temacie nie papisal ze ma taki czy inny silnik.
Poza tym, zadne hamstwo! czy nasmiewanie!!! Nic z tych rzeczy - napisal wlasciciel, ze nie ma aparatu zaplonowego - pytalem co ma w jego miejsce- zdjecie badz ksiazka- a to dla tego ze zdawalo mi sie ze silnik na wtrysku w ladzie 210x to cos kolo Niwy - czyli aparat zaplonowy tyle ze innego typu, i modul - takie cos ma Jasiu zamontowane w swej 07 - mimo tego ze ma auto na gazniku. Ale aparat jest -a skoro wlasciciel mowi ze nie ma aparatu, to zapytalem z czystej ciekawosci co ma zamiast niego - widzialem ze w samarkach jest czasem cos dziwnego- jakis zupelnie inny modol bezstykowy i byc moze bez aparatu - czysta ciekawosc! |