Wymiana płynu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Powitać wszystkich.

Mam Pytanko: Czy ktoś może przerabiał już wymianę płynu chłodzenia?? Korki spustowe, na co uważać, czego nie dotykać??

Poprzedni właściciel zalał H2O, chcę to zmieinć przed zimą i uniknąć rozsadzenia chłodnicy.

Może ktoś poratować uwagą na ten temat?

Pozdro (jeszcze z Łodzi)
Sennin

Spuszczasz korkiem przy chłodnicy (lewy dolny róg - warto nasadzić sobie rurkę na króciec) - jak się da, to możesz otworzyć obieg nagrzewnicy.

Napełniasz do znaku Cold na zbiorniczku. Odpalasz - czekasz aż otworzy sie termostat (ok. 92stC). Gasisz - czekasz aż się ochłodzi.
Sprawdzasz poziom - ew. dolewasz do znaku.

To się odpowietrza samo.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

THX Prowo...

Myślałem, że to będzie większa filozofia. Niemcy nie utrudniają życia... całe szczęście.

Jeszcze jedno pyt... a jak włączyć obieg nagrzewnicy? Na chłopski rozum cos tam wykombinowałem ale chwalić sie tym publiznie nie będę...

S.

Nagrzewnica - nie wiem.

Mam klimatronic i dupa.

Rurki chyba trzeba odłączyć? Czy warto?

IMO ilość płynu w nagrzewnicy do pominięcia - to nie jest duży sprzęt.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

I teraz wszystko jasne... Nagrzewnicą się nie przejmuje. A w weekend będzie już porządny płyn... z tego co wiem Jr leje GlickoShell. Chyba, że masz inne propozycje...

witam wszystkich a czy jest jakis kurek aby spuscic plyn z bloku silnikowego bo jak dzis spuscilem stary plyn to jest go niecale 5litruw a w sklepie koles sprawdzal w ksiazce i tam bylo napisane ze powinno byc 6,5 litra .

Cytat:
Chyba, że masz inne propozycje...

sennin,
na stacjach BP jest koncentrat CASTROL'a w srebrnej butli 4L do tego dolewasz 3L wody i masz plyn z temp. zamarzania ok. -37 st. cena to 59 zl w sumie za 7L plynu.

robert

[ wiadomość edytowana przez: rw12 dnia 2004-10-12 17:56:29 ]