Czy w waszych esperynkach są chlapacze???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie - i jeszcze jak to się ma z przepisami - ostatnio mnie ktoś przekonywał, że ponoć policja nie lubi gości bez chlapaczy...

Chopin

U mnie są nie tylko chlapacze ale też nadkola. Od nowości.

Pozdr.,
Wrolo

Cytat:
2004-09-30 10:28:33, wrolo pisze:
...ale też nadkola. Od nowości. Pozdr., Wrolo

Ciekawe, tylne też?

Seryjnie Espera (jako auta klasy wyzszej ) byly wyposazone w chlapacze. Niektorzy sobie je pozdejmowali, np. Lukasz Gajer, ale przez to kamienie wyskakujace spod kol moga Ci zniszczyc lakier na spodzie, przed przednimi drzwiami i jeszcze Ci ruda wejdzie Nie polecam.

A z tego co wiem to wg. przepisow Espero absolutnie nie musi posiadac chlapaczy, bo ma bardzo dlugi tyl.

Wg przepisow zdaje sie jest tak ze jak auto ma fabrycznie chlapacze to powinno miec.

pozdr

Cytat:
Wg przepisow zdaje sie jest tak ze jak auto ma fabrycznie chlapacze to powinno miec

Też mi się tak wydaje.
Ja mam i chlapacze i tylne nadkola. Nadkola założyłem zaraz po tym gdy kupiłem samochód i zrobiłem zabezpieczenie antykorozyjne. W październiku przydałoby się zrobić taki zabieg jeszcze raz bo już 2 lata mijają.
Rewident firmy gdzie pracuję kupił sobie nowe mondeo. Po tygodniu już go poobijał kamieniami w dolnych partiach wozu (na dojazdówce do domu). Nie najlepiej wygląda też poprzyklejany asfalt. Chyba w którymś Saabie zauważyłem że małe chlapacze są jeszcze pomiędzy przednim a tynym kołem tak gdzieś w połowie długości. Żeby nie "dorzucać" wody i błota pod tylne koła?!
Najgorsza jest jazda za samochodami które nie mają chlapaczy i do tego koła znajdują się blisko końca samochodu, np. Yaris. A najlepsze chlapacze to miał maluch...

Cytat:
2004-09-30 10:58:56, slayter pisze:
...
Nadkola założyłem zaraz po tym gdy kupiłem samochód i zrobiłem zabezpieczenie antykorozyjne. .

To za ile można je dokupić i ewentualnie gdzie, bo umnie tylnych nadkoli nie ma a chętnie bym założył.

ja byłem w ASO i oryginalne kosztują niewiele - ok20 szt.

Hello u mnie byly 4 chlapacze i nadkola od nowości.pozdr

Czy mógłby ktoś pokazać fotki pokazujące założone nadkola (przód i tył)???
Dopiero wczoraj zauwazyłem ,że nie mam z tyłu nadkoli (plastikowych)
Widząc z tyłu czarne nadkole myślałem ,że to plastik.
Wczoraj popukałem, obmacałem i okazało się ,że to blacha

Jest w Wawce jakiś zakład, który specjalizuje się w takich rzeczach (nadkola, chlapacze, osłony plastikowe)????

na przod byly zakladane w fabryce
a tyl jest bardzo prosy do zalozenia
ja za plastiki placilem po 17 zeta w zwszlym roku

JACO - jedź na Towarową - mają tam taki fajny katalog i całe nadkole rozrysowane - o ile wiem składa się to z kilku elementów - piszę o ASO bo to są tanie części, a oni mają wszystko i nie trzeba tracić czasu na szukanie...

Chopin

Oczywiście jak się komuś chce to może pojechać na Żerań w niedzielę i tam na końcu giełdy (w części z częściami ) napewno dostanie tylne nadola do espero. Oczywiście nie za darmo ale nie jest to wydatek niszczący budżet, tym bardziej że jutro 1

ja mam od nowosci chlapacze i nadkola..zalozyli mi jeszcze w salonie..z tym ze tyle sa nieco przetarte..jak mi sprezyny poszly ale wiem ze musialem dopalac za nadkola nie wiem czy z przodu ale z tylu na pewno..buractwo..nie wiem jak mozna z fabryki wypuszczac bez czegos takiego