Gdzie wykupić OC?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Teraz mam pierwszy rok w Warcie (wykupione w styczniu) ale u nich OC nie ma zniżek w drugim roku a dopiero w trzecim, a miałem małą stłuczkę i wywindowało mi do 1200zl.
Jak bym przeszedł do PZU to bym zapłacił 1000zł.
Rocznik październik 96'.

Macie jakieś inne propozycje?

Poszukaj w agenturach PZU, czasami można znaleźć pakiet AC/OC/NW/KR za podobną kwotę tzn. około 1400zł, przynajmniej w moim przypadku ( rocznik 99) . W sierpniu udało mi się po znajomości kupić pakiet PZU za niecałe 1100zł

O ile dobrze pamiętam, to pakiety w PZU można wykupić dla samochodów które nie ukończyły 5 lat. W przypadku Janusza to juz po "herbacie". A dodatkowo to przecież zależy od stażu w danym ubezpieczeniu. Z tego co jafi napisał wynika, że ma dopiero rok ubezpieczenia. Czyli nie ma nic do stracenia w Warcie, bo i tak minimum 2 lata to okres "wstępny" w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym, a dopiero potem jest zniżka (ok. 20% + ewentualna kontynuacja ok. 5%) oczywiście przy bezszkodowym przebiegu ubezpieczenia !
Acha, rocznik auta nie mam nic wspólnego z OC, liczy się tylko pojemność !

A chcąc mieć zniżkę na wejściu po kupieniu pierwszego auta wystarczy je kupić wspólnie z kimś z bliskiej rodziny. Ja kupując esperaka umowę spisałem na mnie i ojca, a jako, że ojciec ma max. zniżkę w PiZetjU to esperak będzie ubezpieczony najtaniej jak to możliwe.

Tak, zgadza się ! Tylko że w przypadku jednej szkody (oby nigdy!) lecą w dół oba ubezpieczenia. Ale to i tak najkorzystniejszy układ !

Słyszeliście coś o Nordea?

Piotrek ma rację, to chyba najlepszy sposób na unikniecie płacenia wysokich składek ubezpieczenia. Z jednej strony mniej płacisz, z drugiej, pod warunkiem bezwypadkowej jazdy, sam zbierasz sobie jednoczesnie zniżki.
Ciekawe, acz zupełnie logiczne, jest w tym wszystkim to, że zniżki także te 60% może mieć osoba, która nawet nie ma prawa jazdy.

A ja się pytałem w PZU i miła pani powiedziała mi że pakiety OC AC NW są ale tylko dla tych którzy mają te auto od nowości, nie starsze niz 5 lat oraz że od początku było kupione wraz z pakietem ubezpieczeniowym, a propos ja jestem w Nordea i mam full zniżek za OC, brak na razie za AC i jednorazowa składka za 2.0 to 1100 zł.

a ja za 2.0 1997 zapłaciłem w lipcu około 1100 zeta w Agropolisie
czy to dużo czy mało sami oceńcie

dyshel

Panowie, licytacja kto ile i gdzie nie ma sensu !
Każdy ubezpieczający się może mieć zgoła odmienne kwoty do zapłacenia. A są tego następujące powody :
1. Wiek ubezpieczonego (OC)
2. "Staż" u danego ubezpieczyciela (OC i AC)
3. Wartość rynkowa pojazdu (AC)
4. Pojemność silnika (OC)
Mogą być również inne elementy - wyposażenie dodatkowe, itp.
Generalnie "mody kierowca" płaci maksymalne stawki i dopiero (średnio) po 2-ch latach uzyskuje pierwszą zniżkę tj. 20 %, przy bezszkodowej jeździe w tym okresie.
A wybrać można tam, gdzie jest najniższa stawka ubezpieczenia.
Ja ubezpieczam się mimo wszystko w PZU, bo oni są jednak ciągle wypłacalni, a z tym u innych różnie bywa !

HenBas, zapomniałeś o miejscu zamieszkania ubezpieczającego, czyli tzw. strefie. Przykładowo w wawie stawka podstawowa to np. 1000 pln, a mój teściu w Puławach płaci od stawki 600 pln, chodzi oczywiście o AC.

Polonia SA - OC 280 PLN , hehe

Faktycznie, nie pomyślałem o strefach ! Ale to tylko potwierdza moją wcześniejszą wypowiedź na ten temat.

Uwaga!!!
Nie jest prawdą, że w PZU "pakietować" można fury do 5 lat!!! Mój jest z 96 roku i ciągle mam na niego pakiet (przedłużany ostatnio we wrześniu b.r). Trzeba tylko wiedzieć z kim rozmawiać. Różne inspektoraty mają różne prawa. Najlepiej udać się do agentów działających przy komisach samochodowych (każdy komis raczej poda numer telefonu do osoby, z którą współpracuje), mają oni z PZU umowy na lepszych warunkach niż ludzie, którzy siedzą w "kioskach" PZU i czekają aż ktoś im kasę sam przyniesie. Dodatkowym atutem przy próbie ubezpieczenia w pakiecie samochodu starszego niż 5 lat jest fakt, że samochód jest aktualnie w kredycie i że kupiony był w komisie lub salonie (chociaż i to nie jest nie do przejścia, po prostu składka jest wyższa gdy tych rzeczy nie ma, ale pakiet pozostaje pakietem).

Meehau

Tak, zgadza sie.
W komisie dostalem pakiet Nordea (97" wawa, OC/AC/NM za rok 1500 pln).
Gdzie indziej to nie bylo mozliwe. PZU tak ale tylko w zeszlym roku, teraz podobno tylko za duza doplata.

Dowiadywałem się u źródła, czyli w PZU !
Pakietować do 5 lat mogą pierwsi właściciele, a wogóle można pakietować samochody do 10 lat, ale w przypadku kolejnego właściciela pakiet obejmuje tylko PIERWSZY rok ubezpieczenia, potem trzeba już normalnie płacić. Jak dla mnie jest to trochę poj..... Zresztą chyba o to chodzi, by człek nie był z tego mądry !
No Meehau, to że Polak potrafi to wszyscy wiemy, zawsze znajdzie się siakaś furtka
A ja za pakiet w PiZetUj zapłaciłem 864 zł i to w tym roku, w czerwcu

Cytat:
2002-12-16 14:23:27, HenBas pisze:
Dowiadywałem się u źródła, czyli w PZU !
Pakietować do 5 lat mogą pierwsi właściciele, a wogóle można pakietować samochody do 10 lat, ale w przypadku kolejnego właściciela pakiet obejmuje tylko PIERWSZY rok ubezpieczenia, potem trzeba już normalnie płacić.

Mój samochód ma ponad 5 lat. Jestem 3 właścicielem. Pakiet jest przedłużony na drugi rok. Nie miałem z tego tytułu doliczanych dopłat.

Cytat:
2002-12-16 14:03:52, Anonymous pisze:
Tak, zgadza sie.
W komisie dostalem pakiet Nordea (97" wawa, OC/AC/NM za rok 1500 pln).
Gdzie indziej to nie bylo mozliwe. PZU tak ale tylko w zeszlym roku, teraz podobno tylko za duza doplata.

"Dopakietowałem" w tym roku. Gratis (czyli bez dodatkowych kosztów).