Czy płyn chłodzący powinien ubywać jeżdząc na gazie???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy podczas jazdy na gazie auto ma/może brać trochę płynu chłodzącego??? Bo niektórzy twierdzą że tak. A mi nic a nic nie bierze.
Pozdr

Ci niektórzy to "słyszeli, że dzwoni tylko nie bardzo wiedzą skąd". Płynu na pewno nie ubywa z powodu jazdy na LPG. Może go ubywać w wyniku naturalnego odparowania. Natomiast opinie o ubywaniu płynu prawdopodobnie biorą się stąd, że po zagazowaniu auta część płynu przepływa do reduktora celem jego ogrzewania i dlatego ubywa go trochę ze zbiorniczka wyrównawczego, ale na pewno ilość płynu w obiegu nie zmienia się.

Czyli krotko ... jesli wszystko jest w porzadku zainstalowane itd nie powinno ubywac wiecej niz przy jezdzie na benzynie

pozdr

To że po założeniu instalki poziom płynu spada to normalne zwieksza sie przecież obwód. Ale schodzenie płynu w normalnej eksploatacji wydawało mi się dziwne. Ale jak zwykle wychodzi na to że 80% warsztatów "auto gaz" w Polsce jest niedouczonych i próbuje wymyślać teorie do swojej niekompetencji. U mnie na szczeście jest wszystko OK (tylko niepotrzebnie mi leży cała butelka płynu w piwnicy ).
Pozdr

To że po założeniu instalki poziom płynu spada to normalne zwieksza sie przecież obwód. Ale schodzenie płynu w normalnej eksploatacji wydawało mi się dziwne. Ale jak zwykle wychodzi na to że 80% warsztatów "auto gaz" w Polsce jest niedouczonych i próbuje wymyślać teorie do swojej niekompetencji. U mnie na szczeście jest wszystko OK (tylko niepotrzebnie mi leży cała butelka płynu w piwnicy ).
Pozdr

U mnie plynu zaczynalo ubywac z powodu nieszczelnosci na rozdzielaczach.Opaski troche poluzowaly sie i plyn powoli sie sączył po wężu na silnik.Dlatego wlasnie sprawdzil sie u mnie mit o ubywaniu plynu podczas jazdy na gazie.Wszyscy zazwyczaj twierdza ze ubywa ale nie sprawdza dlaczego tak sie dzieje.