Dla zagazowanych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
finanse.wp.pl/POD,15,wid,8126329,prasa.html?rfbawp=1135001404.474&ticaid=4bf8

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-12-19 17:32:49 ]

Oby to byl jakis zart.........

Sądząc po tym co dzieje się z cenami ON, to nie chaciałbym być złym prorokiem ale coś w tym może być. Może nie doleci do 4 PLN ale jak coś tym na górze strzeli do łbów to LPG może kosztować 3-3,50 za litr. A wtedy współczuję zagazowanym niedawno (bo tym zagazowanym od dawna już sięmogło zwrócić)... Ehhhh, Polska....

A ja myśle że z tego nic nie wyjdzie. Po pierwsze, po ostatnich podwyżkach cen benzyny dużo ludzi się zdecydowało na montaż gazu więc jest tutaj presja społęczeństwa. Pamiętajmy o tym że mamy rząd mniejszościowy, który musi walczyć cały czas o utrzymanie się. Taka niekorzystna decyzja o podwyżce akcyzy plus presja ogromnej liczby kierowców plus wotum nieufności mogą wyjść nowe wybory, a wynik może być różny (a sondarze to o kant d%&py rozbić można).

z drugiej strony nie zdecydowali się podnieść akcyzy na benzynę więc czyms musza załatac dziurę budzetową mnie i tak to lata

nie ma co się podniecać ... poddaje pod rozwagę analizę cen bazyny vs gazu vs oleju w ciągu ostatnich 5 lat..... co by się nie działo ile by razy nie zmieniali akcyzy, ile by razy nie taniał a i drożała ropa i gaz...zawsze jednak pozostawała mniejsza lub większa ale ciągle jednak opłacalność LPG .... moja instalacja zwróciła się już hmm jakieś 7-8 razy ... gaziarz który mi robił instalkę zaczynał sam teraz ma 2 na stałe ludzi.

polecam lekturę gazety "Motor", w zeszłym tygodniu napisali obszerny artykuł o pobieraniu próbek gazu na stacjach, na niektórych stacjach pobrane próbki miały właściwości silnie korozyjne, aż aparatura skorodowała.........

Cytat:
2005-12-20 01:11:02, arturo_soda pisze:
..... co by się nie działo ile by razy nie zmieniali akcyzy, ile by razy nie taniał a i drożała ropa i gaz...zawsze jednak pozostawała mniejsza lub większa ale ciągle jednak opłacalność LPG ...

No, Diesle też były długi czas opłacalne - ba nawet teraz ropa jest tańsza od benzyny ( co prawda kilka groszy ale jednak). Jak będą chcieli zarobić to akcyza i tak pójdzie w górę ale myślę że najwcześniej na wiosnę, bo wtedy cena LPG idzie w dół i skok nie będzie taki widoczny. Jak montowałem w Polonezie gaz to kosztował 1,10-1,20 a potem podskoczył na 1,8. Był wtedy trochę szumu, ale jakoś to przeszło więc myślę ze i tym razem będzie podobnie. Z tym że opłacalność będzie dużo mniejsza ( ale zarobią na tych co już założyli)

Jeżeli wasze katastrofalne proroctwa się sprawdzą będziemy jeździć na waszce bo jeździć i tak będziemy Ale ja bym się zbytnio nie ciśnieniował bo oni (ci na górze) cały czas straszą i straszą. A gazik ostatnio staniał i to znacznie
Pozdro

no niewiem. ceny cały czas się zmieniają. pamietam jak obiecywali, że cena benzyny wzrośnie i byl kryzys bo tankowałem we wrześniu nawet za 4,60 zł, a obecnie nie jestem chwilowo zmotoryzowany wiec nie interesuję się kwestią benzyny.przypomina mi sie jedynie ostrzeżenie, że akcyza na Pb bedzie obniżona jedynie do końca roku.
jak to więc z tym jest? moze ktoś mnie oświeci?
...a z gazem wszystko sie i tak prędzej czy później wyjaśni.
W każdym bądź razie sądze, ze az tak wysokich podwyżek nie będzie biorąc pod uwage pensje polaków

jestem zdania że wszystkie paliwa zdrożeją ,pytanie tylko które ile -chyba wiecie skąd mamy większość surowca ,a pan putin raczej naszego nowego prezydenta nie polubi ,wystarczą dwie,trzy ostrzejsze wypowiedzi i możemy (wróżę że to się stanie,to tylko kwestia czasu ) mieć podobną sytuację jak teraz z ukrainą , gdzie planują podwyżke gazu ziemnego bagatela 5 krotną podwyżkę , dodać do tego swiatowe wahania cen paliw a właściwie stały ich wzrost i mamy ciepło.........żyjemy naprawdę w "ciekawych czasach "

jest jeszce druga strona medlau za duzo teraz firm powstalo co zajmuja sie gazowaniem aut... taki wzrost ceny gazu sami wiecie co moze wywolac... wiec gaz w zyciu do tylu moim zdaniem nie skoczy bo to za bardzo by zahamowalo rynek

choc patrzac przez pryzmat paru lat to w tym karju nie ma rzeczy nie mozliwy...