Kupilem dzisiaj nowego Lancera kombi 1.6 comfort

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a wlasciwie podpisalem umowe i wplacilem zaliczke.
ale ciagle mam i nie zamierzam sprzedawac Accenta wiec chyba mnie nie wyrzucicie z HTG. zreszta mitsubishi jest pokrewny hyundaiowi.
spytacie sie: Czemu nie Elantre? Naprawde bardzo chcialem ja kupic ale hyundai polska nie chce jej sprzedawac. Chyba sa zbyt mocno z nia zwiazani Dzwonilem do nich 2 razy w ciagu ostatnich 3 miesiecy to laskawie dali pakiet ubezpieczenia gratis.
Elantra ma nawet ciupinke wiecej miejsca w srodku i wiekszy bagaznik choc kombi jest za to bardziej ustawne ale... to w koncu hyundai i powinien byc tanszy niz mitsubishi tak jak to jest np. u niemcow, w danii w usa... i na papierze w cenniku moze i jest tanszy ale w praktyce kosztuje podobnie.
Lancer kombi - cena katalogowa z metalikiem 65,7 tys zl ale w promocji:
- 4 tys upustu
- lakier metalik gratis
- dodatkowy komplet opon zimowych 15" z felgami stalowymi
- radio+cd+mp3 blaupunkta
to daje dealer, a pan z salonu dorzucil gratis alarm i dywaniki. ostateczna cena wyszla 60 tys. zl

Elantra - cena 60 tys zl
dealer daje ubezpieczenie gratis (to ok 3 tys zl a jesli ktos kupuje skode oktawie to 1850zl)
pan z salonu laskawie dal by lakier metalik i alarm. Dlatego nie umawialem sie nawet na jazde probna. Wedlug mnie cena wyjsciowa na ten samochod powinna byc 55 tys.

Civic 5d 1.4 LS - 57,5 tys zl
-alufelgi 15" + opony 15"
-standardowe felgi 14" do zamocowania opon zimowych
-dywaniki
-lakier metalik
radio z cd w standardzie. Troche wezszy w srodku niz lancer i elantra ale za to najwiecej miejsca na nogi. To chyba przez gigantyczny rozstaw osi jak na segment C: 2685mm. To jest naprawde dobry samochod i pewnie bym go wzial gdybym nie potrzebowal wiecej miejsca na tylnej kanapie. Silnik 1.4 jest chyba najlepszy w swojej klasie i na pewno lepszy niz corolli 1.4. O corolli nie bede sie rozpisywal, bo jest brzydka, nudna, takie sobie zawieszenie i niech sobie nia jezdza przedstawiciele handlowi. Toyota tez nie daje zbyt wiele gratis (nawet lakieru), bo za dobrze im sie sprzedaje wiec maja to w dupie, bo i tak sprzedadza firmom.

Samochody roznia sie tylko troche wyposazeniem. W elantrze ujelo moje serce dodatkowe pokretlo z regulacja pochylenia siedziska. ogladalem przez ostatnie 3 miesiace mnostwo samochodow, paroma nawet sie przejechalem i tylko elantra miala taki bajer. Aa to lancer ma zmiane pochylenia tylnej kanapy. Elantra nie jechalem ale lancera dobrze przetestowalem w zakretach i na nierownosciach. Tak dobrze ze sprzedawca az sie dziwil czemu ludzie tak chetnie kupuja samochody po testach. Moje wnioski sa takie:
-rewelacyjnie trzyma w zakretach. naprawde czuje sie pewnie
-zawieszenie mniej komfortowe niz np. civic ale ja wole twardsze
-dobrze wyciszony. mniej halasuje w srodku niz civic 1.4 przy predkosciach ok. 120 km/h
-przy 150 km/h mimo bocznego mocnego wiatru (dzisiaj mocno wialo) pewnie trzyma sie drogi (obwodnica 3miejska).
no i lancer to jeden z ostatnich 100% japonskich samochodow.

wszystko co tu napisalem dotyczy nowych modeli obecnie dostepnych w salonach. Nie mylic np. z Civiciem przed rokiem 2000, bo to zupelnie inny samochod.

pochylane siedzisko kierowcy lantry miały chyba o zawsze -przynajmniej moja z 95 roku ma takie
pozd. daar

trzeba było jakieś EVO

jakies evo byc moze pozniej wylacznie dla swojej przyjemnosci. na razie potrzebny mi jest samochod "rodzinny".

trapią mnie podobne wybory..

A ja chciałbym mieć możliwośc podobnego wyboru..
I chciałbym mieć tylko takie problemy

Ogólnie to Lancer jest niezły... miałem kiedyś Lancera 1,2 sedan z 1984 roku.. MIałem go w roku 1994 i muszę powiedzieć, że nieźle nim wymiatałem jak na 10 latka.. Trochę się blacha sypała (robiły się dziury w błotnikach) ale silnik był nie do zaje... żdżenia..
A odjazd miał niesamowity !!!!
MIałem wtedy jednocześnie Audi Coupe 2,3 GT Quattro z 1986 i musze przyznać , że jak na taką róznice mocy i pojemności to Lancerek niewiele odstawał..(ale to moje subiektywne odczucie)..
W każdym razie ja wybrałbym Lancera..(bo po moich przygodach z cenami części do Hultajów i brakiem zamienników już się boje tej marki)

Zresztą MItsubishi robiło niezłe samoloty (A6M2 "zeke")

dobra, kończe , bo zejde na całkiem inny temat...

eheh.. mormon części do mitsu chyba nei są tańsze niż do Hyundai

ale jak znam życie to jest lepszy dostęp i baza zamienników...