Bagaznik dachowy do Espero

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie,
Czy wiecie gdzie w Waiwe mozna tanio kupic bagaznik do Espero.
Bardzo prosze o kontakt. Aha i moze znacie sie na modelach bo do Espero podobno ciezko jest dokupic taki bagaznik.

Kiedyś tym tematem się interesowałem i na rynku dostępne są drogie i dobre bagazniki (belki dachowe) firmy Thule (czy jakoś podobnie), w Norauto były za ponad 300 zł, widziałem także w supermarketach np w Tesco - jakies polskie cena ok. 100zł, co do jakości i dopasowania - trudno mi się wypowiedzieć, ale pewnie jakość odpowiada niskiej cenie.

ja wlasnie kupilem..mowia ze tanie mieso psy jedza..no coz przekonam sie jak bede jechal na narty..kupilem w geancie ale mozna tez w carrefour i auhan..cena to 82pln za mocowanie i 43 za belki wiec taniutko..ale jeszcze nie montowalem..co do markowych bagaznikow to sa bardzo drogie i rzadkie do espero trudno kupic...jak zaloze to opowiem..by the way bagaznik jest wloski firmy saturno do espero pasuje chyba nr 33 albo 38 nie pamietam ale do sprawdzenia..

pozdrawiam

qbaj
znow nie moge sie zalogowac

2002-12-14 15:02:11, Anonymous pisze:
[zaloze to opowiem..by the way bagaznik jest wloski firmy saturno do espero pasuje chyba nr 33 albo 38 nie pamietam ale do sprawdzenia.. ]

Daj znac jaki to model i jak mozesz to powiedz czy drzwi sie zamykaja a tak na serio to daj znac czy ta blacha od bagaznika nie ociera drzwi itd..... Pozdrawiem FGM

Blacha zawsze ociera drzwi, albo więcej albo mniej, przynajmniej ja nie widziałem innych zamocowań. Pamiętaj też, że bagażnik dachowy (każdy) jest przewidziany do przewożenia tylko jednego roweru (to powie Tobie każda instrukcja i każdy producent), do przewożenia większej ilości bagażniki są montowane z tyłu (najczęściej na haku), nawet razem ze światłami. Ale wybór zawsze należy do Ciebie.
Krzysztof

Cześć
Jeżeli kupiliście tanie bagażniki w hipermarkecie to współczuję - widziałem dach Espero po takim doświadczeniu.
Temat bagażnika był niedawno poruszany, poszukajcie wyszukiwarką w forum.
życzliwy ZbyszekD

ja jeszcze nie zalozylem..wiec powiedz mi jak niby wyglada ten dach po tym bagazniku?? moze sie wstrzymam..a swoja droga to konstrukcja mocowania rozni sie wykonaniem ale genrelanie idea jest jednakowa..moze po prostu ktos zle zalozyl??

Przepraszam że tak długo nie odpisywałem.
Takie tanie bagażniki z hipermarketów mają podpory gumowe w oległości około 2 cm od krawędzi dachu. Cały ciężar spoczywa na nich a uchwyty boczne tylko mocują aby całość nie opuściła dachu. Na dachu Espero którego widziałem po zdjęciu bagażnika wyraźnie widać było gdzie stały "łapy".
Polecam ci bagażni LaPrealpina o symbolu LP39 - taki jak do Suzuki Swift. Sprawdziłem jest dobry uzywam go już długo wożąc rowery.
ZbyszekD

Bagażniki Prealpiny mocowane są do zgrzewu blachy dachu i boku, który
ma ok 1cm szerokości. W związku z tym nie opiera się praktycznie na widocznej
części dachu jak również mocowanie wchodzi pomiędzy dach a uszczelkę co
zapobiega kolejnemu uszkadzaniu tym razem drzwi przy ich zamykaniu.
Natomiast typowe rozwiązanie to stopa oparta na dachu i przyciągnięta
obejmą chwytającą na zewnątrz uszczelki ! Prócz wad wymienianych w innych
postach dodam jeszcze, że spowoduje to niszczenie samej uszczelki jako,
że jest ona dociskana do ostrej krawędzi w/w zgrzewu. Poza tym istotym
staje się to co chcesz przewozić na dachu. Ja muszę wozić 4 rowery (nie
wiem jeszcze czy to się w ogóle uda ze względu na wąski dach w Espero)
więc polowałem konkretnie na LP39, który posiada dodatkowe belki ściągające
mocowania parami ku sobie. Powoduje to niwątpliwy wzrost "przyczepności"
bagażnika do dachu.
To tyle na temat róznicy w mocowaniu.

Próbowałem dość ostrożnie odgiąć uszczelkę przy dachu by
przeprowadzić jakiś testowy montaż ale nie specjalnie mi się
to udało. Nie wiem czy jest przyklejona, czy co ?
A może trzeba po prostu użyć więcej siły, a może technika ?

Pozdrawiam wmq@magma-net.pl

Gdzieś uciekł początek poprzedniego mojego postu więc
zamieszczę go poniżej :

"Ponieważ wywołałem wcześniej temat bagażnika (patrz forum,
ale watek rozjechał się na dwa to zamieszczę swoje spostrzeżenia
tutaj) i udało mi się (zgodnie z radą ZbuszkaD) zakupić bagażnik LP39 więc może opiszę dokładnie na czym polega różnica w mocowaniu bagażników. "