| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Anonymous Niezarejestrowany | 2002-12-19 08:42:06 Bagażniki Prealpiny mocowane są do zgrzewu blachy dachu i boku, który
ma ok 1cm szerokości. W związku z tym nie opiera się praktycznie na widocznej części dachu jak również mocowanie wchodzi pomiędzy dach a uszczelkę co zapobiega kolejnemu uszkadzaniu tym razem drzwi przy ich zamykaniu. Natomiast typowe rozwiązanie to stopa oparta na dachu i przyciągnięta obejmą chwytającą na zewnątrz uszczelki ! Prócz wad wymienianych w innych postach dodam jeszcze, że spowoduje to niszczenie samej uszczelki jako, że jest ona dociskana do ostrej krawędzi w/w zgrzewu. Poza tym istotym staje się to co chcesz przewozić na dachu. Ja muszę wozić 4 rowery (nie wiem jeszcze czy to się w ogóle uda ze względu na wąski dach w Espero) więc polowałem konkretnie na LP39, który posiada dodatkowe belki ściągające mocowania parami ku sobie. Powoduje to niwątpliwy wzrost "przyczepności" bagażnika do dachu. To tyle na temat róznicy w mocowaniu. Próbowałem dość ostrożnie odgiąć uszczelkę przy dachu by przeprowadzić jakiś testowy montaż ale nie specjalnie mi się to udało. Nie wiem czy jest przyklejona, czy co ? A może trzeba po prostu użyć więcej siły, a może technika ? Pozdrawiam wmq@magma-net.pl |