Polonez 1.6 GSI - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc wszystkim. Mam problem z elektroniką w Polonezie Caro Plus 1.6 GSI (wielopunkt). Przy uruchomionym silniku cały czas swieci sie kolntrolka "lampka kontolna układu elektronicznego silnika" nawet podczas jazdy lecz nie zawsze. Wcześniej nic takiego się nie zdarzało. Co może być przyczyną tego ? Z góry dzieki za jakieś informacje. Pozdrawiam
tomasz4x4@interia.pl

moze byc duzo przyczyn... Nie napisales czy jezdzisz na LPG czy na benzynie. Osobiscie obstawialbym sonde lambda.

ok. chciałem dodać że auto nie jaet zagazowane.
------------------------------------
dodam jeszcze że ja osobiście myślałem o wtryskach.

a zauwazyles spadek mocy, szarpanie silnikiem ewentualnie nierowne obroty biegu jalowego??

jeżeli chodzi o obroty to było tak że obroty były nierówne ale tylko kilka razy (ostatno oczywisci) zaraz na początku gdy się pojawiła, ta kontrolka gaśnie podczas jazdy.

NIe wiem czy pomoze ale mi pomoglo wez odlacz akumulator na pare minut -> ja mielem odlaczony na cala noc bo jak poszedlem do domu to juz mi sie nie chcialo isc do poldzera i pomoglo zaczal normalnie odpalac jezdzic i przyspieszac pozdro

ja tez kiedys mialem taki problem u mnie to byl alternator do roboty . kiedys nie wiedzialem i na najwiekszym skrzyzowaniu stanal mi samochod a nie bylo gdzie go zepchac no ale jak zrobilem alternator to wszystko wrocilo do normy. dodam ze u mnie wskazowka dziwnie reagowala jak dodawalem gazu
(chodzila jak pijana )

Narazie dzięki wszystkim za rady.

Postanowiłem naładować akumulator teraz po uruchomieniu auta kontrolka gaśnie ale gdy dodam gazu zapala się gdy ujmę obroty na luzie spadają, zaczyna trochę rzucać silnikiem

a ja w moim gli mam ostatnio taki problem - prad gdzies ucieka... jest male zwarcie ktore przez kilka godzin rozladowuje aku...
aku dobry, regulator tez, alternator tez... ale przy ubieraniu klem jest mala iskra, czyli gdzies jest pobor pradu choc wszystko wylaczone.... musze skoczyc do elektryka po swietach... trudno. fuck i znowu mi sie zepsules pazdziochu jeden! poki co sciagam kleme aby sie nie rozladowywal bo nie nadazam z ladowaniem... hehe

rozwiązałem problem może opdpowiedz bedzie przydatna komus
to byl regurator napiecia. pozdrawiam.