Sam sie przełącza na Pb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Istne cuda!
Wymieniłem 3 dni temu przewody i świece, bo miały już 100000 km
Zrobiłem to u tych gazowników, co mi zakładali instalkę i teraz w czasie jazdy samochód sam się przełącza na benzynkę!!!
Czy ktoś jest mi to w stanie wytłumaczyć?
Czy to wina kompa, czy może samego przełacznika?
Instalka: Landi Renzo II generacja, z komputerem.
Samochód: Alfa Romeo 145
Pomóżcie proszę, bo dzieje sie to średnio co 5 minut jazdy - zwariować można, a gazownicy będą mieli czynne dopiero w poniedziałek...
Pozdr.
SeBastek

Witam!
Prawdopodobnie masz coś z wielozaworem w zbiorniku.
U mnie też tak się działo, uszkodziła się cewka i zawór się nie zawsze otwierał albo sam sie zamykał. Komputer odczytywał spadek ciśnienia i przełączał się na Pb.
U mnie była to cewka, ale straszyli mnie że może to być zablokowany wielozawór i że będą musieli go wymontować.
Najfajniejsze było to że powiedzieli żeby przyjechać jak gaz sie skończy, hm..... tylko jak go wyjeździć gdy zawór nie puszcza? Dobre pytanie.
Jednak musisz poczekać do poniedziałku, sam raczej nic nie poradzisz.
Miłego weekendu, pozdrowionka.
Narka

witam miałem 2 razy taki objaw oderwał mi się jeden kabelek pod maską od instalacji gazowej nie pytaj jaki bo nie wiem idzie kilka wiązek kabelków dołożonych do lpg polutowałem i jest ok 2 raz od lutował się kabelek w centralce do przełączania z beny na gaz ale to przełączało mi się z beny na gaz i zaraz mi gasł samochód więc obstawiam u ciebie to pierwsze jak ci dłubali pod maską może przez przypadek zerwali jakiś przewód oblukaj

Sprawdz przewod ktory jest podlaczony od kompa gazowego do instalacji zaplonowej i prawdopodobnie to on bedzie gdzies walniety skoro grzebane bylo przy zaplonie.Jezeli komp gazowy nie dostanie sygnalu o pracujacym silniku to odcina doplyw gazu i bedziesz jechac na benzynce.

Ufff...
Wczoraj cały dzień gazownicy szukali przyczyny... Wymienili mi już praktycznie wszystko - wszystkie kable, przewody, druty, a nawet przełącznik na LPG i... NIC! W końcu, któryś z nich pomyślał, że to te nowe przewody cos ni tak robią i dali mi kompa dalej od przewodów - jest teraz jakieś 30 cm odległości i... jak ręką odjął!!!
Najwyraźniej wszystko jest już ok.
Czy ktoś z Was potrafi mi powiedzieć, co mają przewody do kompa sterującego?
Na pewno coś w tym jest, bo przesunęli mi kompa w inne miejsce, nie robili by tego "dla jaj"...
pozdr.
SeBastek

Jak wiadomo z fizyki wokół przewodnika w którym płynie prąd tworzy się pole elektromagnetyczne, a to z kolei gdy umieścimy w tym polu przewodnik wzbudza przepływ prądu (tak w skrócie). Czyli pole elektromagnetyczne zakłóca pracę Twojego komputerka, może to świadczyć o dwóch sprawach; kiepskiej jakości kable WN (dobre kable nie powinny tworzyć takich silnych pól, no chyba, że komputerek był praktycznie obok kabli), druga to kiepsko zaprojektowany układ połączeń (płytka drukowana) w komputerku LPG. Już widziałem takie układy, które same sobie potrafiły robić niespodzianki - co prawda nie samochodowe, ale jednak. To tyle

Witam jak masz sekwencje to musisz miec czujnik temperatury , który przeł bezyne na gaz , to jest taki mały niebieski wałek z dwoma kabelkami niebieski i brązowy , tez miałem taki motyw wywaliłem go poprostu i temat sie skończył , odrazu przeprogramowałem centrale gazu i wszystko działa.
Jak nie pomoże to raczej bedzie komp od gazu ,
, jezeli masz inst 2 generacji obd w takiej instalce tez mont się takie czujniki sprawdz to. Miałem przypadek awarii silnika krokowego w inst gazowej centrala gazu wyłapywała ten motyw i awaryjnie przeł na benzyne , wymieniłem silnik i tez było ok ale straciłem przy tym 3 dni bo szukałem dziada