Trzecie światło stopu w Carinie kombi?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko - czy jak zwykle tylko w mojej brak takiego elementu? jakos nie moge znalezc zadnych fotek innych kombic a ciezko mi sobie przypomniec jak to wygladalo. bo w sedanach / liftbackach chyba to jest standard, nie?

no i jakies wskazowki co do tego co ewentualnie zamontowac? czytalem gdzies, ze najlepiej diodowe, bo one duzo szybciej reaguja na pedal hamulca niz zwykle. czy to sie przykleja do szyby, czy gdzies przykreca...
no i czy w ogole warto?

Dobre pytanie. Też myślałem nad tym patentem. Na mój chłopski rozum wygląda na to, że coś powinno być, bo przecież w klapie u góry są dwa gniazda gwintowane i wielka dziura w blasze. Mnie to w sam raz pasuje na 3-ci stop. Tylko kabli tam żadnych nie ma. Przeszukałem też EPC i nie podaje do kombi 3-ciego stopa, więc chyba u nas tego nie ma, nie było, ale może być we własnym zakresie Trzeba coś dokombinować
Pozdro.

w liftbackach nie ma takiego światla stop. Nawet nie ma jakiegoś miejsca ktore wskazywalo by na taką możliwość (jak pisze Perzan) poprostu nie ma

Pozdrawiam

Ha ! Znalazłem !
Zadałem w EPC model angielski z lat 95-97 i jest !
Wychodzi na to, że 3-ci stop był montowany w anglikach po roku 95 Czyli u nas brakuje lampy i odgałęzienia w wiązce lub tylko kawałka przewodu od wiązki do lampki
Kurde, coraz mniej kumam Toyotę i ich politykę. W '93 przygotowali prawie wszystko do 3-ciego stopa, a montować zaczęli od '95 ?
Chyba że mam klapę tylnią wymienioną i jest już od nowszego ?
Ciekawe ile kosztuje taka przyjemność i czemu tak drogo ?
Sprawa wyjaśniona
Pozdro.

Ps. Jak dla mojego egzemplarza ('93) zaznaczyłem kabelek od wiązki do lampy, to mi odpisało, że w tym przypadku nie ma zastosowania

[ wiadomość edytowana przez: Perzan dnia 2004-10-17 00:03:06 ]

hmm.. dziwne. dzisiaj zerkne u sibie czy jest miejsce na to.

ps. co to EPC ?

EPC to Electronic Parts Catalogue - katalog części. To takie coś jak mają w ASO. Za pomocą tego programu, po wklepaniu numeru nadwozia, mogą uzyskać info o numerze seryjnym każdej części samochodu a potem jej ceny...

Pozdrawiam

U mnie w ASO sprawdzają w EPC tylko numer katalogowy, a ceny sprawdzają chyba prosto w Wawie. Mają coś postawione na www i wklepują do przeglądarki żmudnie odszukany numer kat.
Pozdro.

oki. dzieki za wyjasnienia.

a dowiadywales sie Perzan ile w ASO za to sobie licza?
myslicie,ze w jakis sklepach z japonskimi czesciami jest szansa dostac je?

albo moze zamontowac od corolki wagon:

moze latwiej takie dostac bedzie... tylko ze to w innym miejscu niz w carinie:

a w sumie na zime warto by dla swojego i nie tylko bezpieczenstwa sie w to cudo zaopatrzyc.

wlasnie sprawdzalem.. i ani z gory ani z dolu nie widac zadnych elementow, ktore moglyby pomoc w instalacji tego swiatla... grrrrrr

[ wiadomość edytowana przez: little-turpe dnia 2004-10-18 11:28:05 ]

znalazlem cos takiego na allegro:

3 stop do toyoty

ja nie mam przygotowanego miejsca na to, ale moze Tobie bedzie pasowac.

Hmm... to może ja mam jakąś nowszą klapę ? Kurde, w takim razie była nieźle walnięta
U mnie jest miejsce tak jak na tym zdjęciu Corolli. Z resztą EPC też pokazuje, że wiązka do 3-ciego stopu jest u góry klapy.
Dzwoniłem do ASO i lekko się podłamałem
Lampa kosztuje... 269,77 i jeszcze dekielek do niej.... 161,88 dostępne w ciągu 4-ch dni. Trochę drogo
To co znalazłeś na Allegro nie wygląda jakby miało mi przypasować do klapy To jest na zatrzaski i jakieś takie wąskie, natomiast u mnie będdzie na śruby i raczej węższe i masywniejsze.
W Twoim przypadku skoro nie masz dziur to zostaje Ci tylko kombinować coś zupełnie obcego
Pozdro.

no troche sobie licza za to... no ale w sumie czego sie mozna bylo spodziewac

czyli w Twoim przypadku to miejsce wskazuje na to ze swiatelko jest montowane w klapie bagaznika i chodzi razem z nia, tak?

Tak, w klapie bagażnika u góry. Tak jak w tej Corolli.
Pozdro.