MotoNews.pl
3 Klima podnosząca obroty w EE111 (66184/18) - NT

Klima podnosząca obroty w EE111

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam Corolkę EE111 (E11 z silnikiem 1.3 4e-fe) z klimą.
Jak się włącza sprężarka to wolne obroty rosną z 700 na 1100.
Czy ktoś wie jaki jest tego mechanizm?
Czy centralka klimy wysyła sygna do ECU o konieczności podniesienia obrotów, czy tez ECU wyczuwając spadek obrotów po włączeniu sprężarki podnosi je na 1100?

Potrzebuję tą informację dla gazownika - chcę wiedzieć czy da się zrobić tak by na gazie wolne obroty byłe wyższe.

Cześć,
Z tego co wyczytałem, to wygląda to tak że włączenie klimy, powoduje podanie sygnału do ECU, który podnosi obroty aby podołać zwiększonemu obciążeniu.
Więcej danych na http://www.autoshop101.com/
Pozdrawiam,
Kafar.

Mam tak samo,około 1100obr,ale za chwile wraza do 700 jak kompresor się wyłączy i potem znowu wzrastają,jak kompresor się włączy.

Cytat:
2004-10-13 16:42:18, Kafar pisze:
Cześć, Z tego co wyczytałem, to wygląda to tak że włączenie klimy, powoduje podanie sygnału do ECU, który podnosi obroty aby podołać zwiększonemu obciążeniu. Więcej danych na http://www.autoshop101.com/ Pozdrawiam, Kafar.

Wielkie dzięki. Ten zestaw podręczników jest zarąbisty.
Szkoda tylko, że jest ogólny i amerykański. W autach europejskich może to być trochę inaczej zrobione.

Czy ktoś może ma opis gniazda przyłączowego do ECU? I gdzie dokładnie ECU się znajduje?

Wiecie to dziwne. U mnie podnoszą się obroty jak włącze ogrzewanie, a nawet jak dam zimny nadmuch . Jak silnik już się nagrzeje to obroty wracają do normy. Mój wózek to staroć bo Carina 2 1987 , ale coś w tym musi byc , bo to dziwny objaw.

PiterK: - wszystko jest ok - gdy silnik będzie zimny otwórz maske, siądz sobie wygodnie na fotelu kierowcy, odpal silnik i patrz przez lukę ponizej otwartej maski na pompę wtryskową ... włączaj teraz i wyłączaj nawiew - zobaczysz ze tam sie rusza taka mała dźwignia ...
Powiedz mi, do ilu Ci skaczą te obroty? Masz obrotomierz?

To takie małe OT bo wojstank pytał o silnik benzynowy ... ale przy okazji powiem ze podejrzewam ze to działa raczaj na zasadzie "zwiekszaj obroty bo klima" niż "zwiekszaj bo za niskie". Mogę sie jednak mylić..

Pozdrawiam

Misiek: racja. Zwiększaj obroty bo klima. Wyłącznik klimy daje sygnał do ECU, które zwiększa dawkę paliwa i otwiera (przynajmniej u mnie taki jest ) zaworek, którym wlatuje dodatkowe powietrze do kolektora ssącego. W moim przypadku to powietrze jest brane tuż przed przepustnicą.
Pozdro.