[OGÓLNE] Co zrobić aby ogrzewanie było skuteczniejsze?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
co mozna zrobic aby ogrzewanie w escorcie bylo skuteczniejsze???? teraz nagrzewa sie dlugo a co bedzie jak przyjda mrozy poprzednio mialem golfa II i w nim ogrzewanie dzialalo super. juz po 3 -5 minutach, nawet przy najwiekszych mrozach, bylo goraco w srodku. a w escorcie na dzien dzisiejszy trwa to ok 10 - 15 min.
da sie cos z tym zrobic??

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-12-20 19:45:25 ]
[ powód edycji: Dostosowanie tematu do nowego regulaminu ]

Przysłoń chłodnice kartonem na okres zimowy.

i spoglądaj na wskazówkę temp silnika, żebyś essiego nie przegrzał...
loozik

Te 10-15 min to chyba lekka przesada.......a czy układ chłodzenia działa oki, sprawdz może wskażnik temperatury; jak zachowuje się ta strzałka może termostat się zawiesił i silnik jest niedogrzany

hmm chyba musi kolega zaczac od sprawdzenia termostatu - czy nie przycial sie na duzym obiegu i duzo czasu musi minac zeby wzrosla temp cieczy chlodzacej
druga sprawa to czy ma kolega instalacje LPG
trzecia sprawa to w jakim stanie jest nagrzewnica??

U mnie odziwo ogrzewanie dziala bardzo szybko po uruchomieniu auta.Nie licze w minutach ale jest to zaskakujace.Musisz chyba sprawdzic termostat byc moze jest otwarty caly czas.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-10-15 18:59:31, PUNIU pisze:
hmm chyba musi kolega zaczac od sprawdzenia termostatu - czy nie przycial sie na duzym obiegu i duzo czasu musi minac zeby wzrosla temp cieczy chlodzacej druga sprawa to czy ma kolega instalacje LPG trzecia sprawa to w jakim stanie jest nagrzewnica??

W ktorym miejscu jest ten termostat ???

Mnie autko sie nagrzewa po ok 5 minutach ale powietrze nie leci wtedy gorace tylko ciepłe (przy temp na zewnatrz ok -2 do 0 stopni)

Ale co zauwazyłem to jesli mocniej depne autem to po 10-15 sekundach w aucie czuc o wiele cieplejsze powietrze czyli nagrzewnice chyba mam ok.

Czy na LPG auto nagrzewa sie szybciej czy wolniej ??? (oczyscie silnik pod obciazeniem a nie na postoju)

... termostat raczej na pewno daje jaja ...... mi essinka nagrzewa się bardzo szybko .....

Witam u mnie ogrzewanko dziala dosyc szybko jednak zauwazylem ze w momencie gdy pokretlo do regulacji cieplo zimno jest ustawione 2 pozycje ponizej maximum na zakretach(czytaj np rondo) zaczyna leciec troche chlodniejsze co moze byc tego przyczyna na prostej i lagodnych zakretach jest ok !!

termostat masz po prawej stronie glowicy osadzony w korpusie. wyciagnij go i sprawdz czy masz tzw letni czy zimowy. ja np. na lato wkladam taki ktory wolno magrzewa autko, a na zime oryginal motocrafta, 3-5 min zima i jest cieply. sprawdz tez czy nie jest czasem uszkodzony, mozesz tez miec zapowietrzony uklad chlodzenia.

jezeli masz LPG to sprawdz w jaki sposob gazownik wpial sie do obiegu plyny chlodniczego
jezeli szeregowo z nagrzewnica to jedz do niego niech ci poprawia