Rebus z olejem :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc
Wymienilem olej w moscie i skrzyni biegow. I teraz mam zagadke czy wlalem dobry olej poniewaz nie moglem znalesc symbolu zalecanego oleju. Do mostu i skrzyni wlalem syntetyczny olej 75W90. Jak dolalem nowego oleju do tego spuszczonego ze skrzyni to nowy plywal po starym jak olej na wodzie i sie nie mieszal. Zastanawia mnie to czy tak byc powinno. Moze ktos wie jaki olej sie leje do tych skrzynek bo przejrzalem cale forum i nic konkretnego nie znalazlem.
Skrzynia manual most bez szpery.
Pozdro

Cytat:
2004-10-18 22:21:52, Gozer pisze:
Czesc Wymienilem olej w moscie i skrzyni biegow. I teraz mam zagadke czy wlalem dobry olej poniewaz nie moglem znalesc symbolu zalecanego oleju. Do mostu i skrzyni wlalem syntetyczny olej 75W90. Jak dolalem nowego oleju do tego spuszczonego ze skrzyni to nowy plywal po starym jak olej na wodzie i sie nie mieszal. Zastanawia mnie to czy tak byc powinno. Moze ktos wie jaki olej sie leje do tych skrzynek bo przejrzalem cale forum i nic konkretnego nie znalazlem. Skrzynia manual most bez szpery. Pozdro

Witam,
Ja zalalem most orginalnym oplowskim olejem i z tymi urzadzeniami nie ekserymentuje, w sumie do skrzyni tez bym zalecal orginalny olej. Nie jest wcale drogi

Gozer, jeśli jest tak jak piszesz, to ja bym osobiście zakupił oplowski olej do przekładni automatycznych i sie nie pi....ł, Ja tak zrobiłem, i nie mam problemow żadnych.
A tak przy okazji, może warto najpierw sprawdzać potem działać?
Pozdr

Dzieki za odpowiedzi
Wlasnie sprawdzalem ale nigdzie nic konkretnego nie pisza tyle, ze do skrzyni jest specjalny olej Oplowski, a do mostu SAE 90. Mostem sie nie martwie bo ten co wlalem jest odpowiednikiem tych co sprzedaja w sklepach do tego modelu, tylko skrzynia mnie martwi.
Niestety kasa cisnie i nie moglem pozwolic sobie na zakup oleju w ASO a ten mialem gratisowy syntetyczny Fuchs 75W90 Titan.
A ten do skrzyn automatycznych nadaje sie do manuala?
Ten co spuscilem ze skrzyni byl taki szary i smierdzacy i malo lepki.
Pozdro