| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-09-17 18:10:40 Tak jak pisałem we wczesniejszym poscie na temat niebieskiego dymu z rury wiem ze do wymiany sa uszczelniacze zaworów przy okazji wymienie tez uszczelke pod głowica i deklem zaworów czy jeszcze cos mozna wymienic przy okazji tej roboty.
Czy bedzie konieczne planowanie głowicy? Napewno niektorzy maja juz jakies doswiadczenia zwiazane z ta robota czekam na odpowiedzi i pozdrawiam!!! |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-09-17 19:34:46 sprawdz panewki i pierscienie tłokowe |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-09-19 12:53:48 Nie wiem jak jest w Espero bo jeszcze slabo znam ten samochod, ale w niektorych silnikach jest mozliwosc wymiany uszczelniaczy bez sciagania glowicy.
|
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-09-19 17:42:01 Sergiusz!...sprawdź jeszcze przy okazji ciśnienie w oponach, wypierz fotele,wyczyść podsufitkę, wymień wydech, zakonserwuj auto, zmień żarówki wszędzie gdzie się da, umyj chłodnicę, wypłukaj zbiornik paliwa....itp.itd....tyle rzeczy można przecież przy autku sobie wymyśleć do roboty że ho! ho ! |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-09-19 20:29:06 Panowie czy sruby do kadłuba sa tylko jednorazowe czy normalne bo gosc mi nagadal ze w niektorych modelach sa montowane wlasnie takie.Niewiem czy dobrze napisalem o ktore chodzi ale moze nasi klubowi fachowcy beda wiedziec o co chodzi.
Bo nie wiem czy mam jakies szpilki kupowac czy nie do wymiany uszczelki pod głowica? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-09-20 01:13:08
Nic go nie jest w stanie zbić z pantałyku.... A poważniej...ile trza kilometrów przekulać coby "zepsuć" te uszczelniacze ??....no i nie wiem czy to się objawia tylko przy rozruchu???...jechałem za Sergiuszem 3 dni temu paręnaście kilometrów i absolutnie nic niepokojącego nie zauważyłem!!....z rury ani dymka nie było widać choć leciał ponad 100km/h (teren zabudowany ? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-09-20 10:57:51
aaaaa rozumiem....myślałem, że objawy są inksze....no ale wolno mi nie wiedzieć!...w żadnym swoim aucie nie miałem jeszcze (odpukać!) takiego przyadku ! |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-09-24 21:27:22 Wczoraj odebrałem auto od mechanika.Główną przyczyna oddania auta byly uszczelniacze ale przy okazji wymieniali mi tez uszczelke pod gowica chociaz pozniej okazało sie ze stara uszczelka jeszcze byla dobra.Głowica zostala splanowana bo miala juz widoczne wzery,dodatkowo wymieniono uszczelniacz wału i wałka rozrzadu uszczelke kolektora ssacego i wydechowego.
UWAGA jak wczesniej pytałem o szpilki czy trzeba wymieniac to okazało sie ze trzeba!!! Mechanik mj dobry znajomy pokazal mi jakas specjalistyczna ksiazke i przy silniku 1.8 byly podpunkty pogrubione ze konieczna jest wymiana szpilek przy głowicy i jeszcze cos ale nie pamietam.Nie chcialem wierzyc ale pokazal mi to zebym nie zarzucil mu naciagania.Mowil ze moze zrobic to na starych szpilkach ale wtedy o gwarancje na naprawe bedzie ciezko a z wymiana szpilek jest w stanie dac mi gwracje. Nie wiem co wy na to ale sam tego napewno nie wydrukował wiec juz w to wierze w nie ktorych typach opli Astra II itp jest dokladnie tak samo. Koszt wszystkich uszczelek 240 zł Wymiana 150 zł Planowanie głowicy 60 zł Łącznie 450 zł Ale mam nadzieje ze teraz dosc długi czas pojezdze !!!! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-09-25 02:11:36 Uszczelki, robocizna, planowanie głowicy....no a co z tymi szpilkami ???
No i przede wszystkim...jakie efekta??...poranne dymki zniknęły??...i czy są jakieś inne, odczuwalne pozytywy z wywalenia prawie 5 baniek ?? Ile trwała cała procedura? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-09-25 08:46:10 Dziś rano jak jechałem do roboty, to aż się spociłem ze strachu Z rury wydobywały się kłęby białego dymu. Na szczęście po rozgrzaniu wydechu, dymienie ustało [ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2004-09-25 08:49:54 ] |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-09-25 11:38:46 Dymku z rana juz nie ma |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-25 13:35:14 Jaco - ,,biały wydech'' rano - jak jest już dosyć chłodno na dworzu - to skropliny, które w trakcie odparowywania w czasie rozgrzewania się układy wydechowego dają taki właśnie efekt, (biały ,,dym'').
Pozdrawiam |
Sergiusz- Espero 1.8 CD+LPG Sosnowiec | 2004-10-15 17:32:33 Panowie mam pytanie odnosnie wymiany uszczelki pod głowica a niechce zasmiecac forum nowym watkiem wiec...
Czy słabe ogrzewanie moze byc przyczyna jakegos niedociagniecia przy wymianie uszczelki pod glowica termostat założyłem nowy a efekt taki jak na starym grzeje ale powietrze jest takie letniawe z mrozów jeszcze nie mamy Po drugie pojawiły mi sie wycieki oleju chyba spod misy albo z miedzy skrzyni a silnika a drugi wyciek pod alternatorem tzn z dolu gdzies kapie ale mniej wiecej na wysokosci alternatora i pompy wspomagania czy te wycieki mogły powstac po wymianie uszczelki. Pytam bo nie wiem czy mam to naprawiac czy w ramach tzw gwarancji na naprawe usuwac ? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-10-15 19:09:05 Trudno jednoznacznie coś stwierdzić.....
Może to poprostu nagrzewnica padła |