| Sortuj wg daty: rosn±co malej±co |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 £ód¼ | 2004-09-18 23:43:03 Jak to jest z reflektorami p-mg³owymi? One ¶wiec± tak± poziom± kresk±... jak to widaæ przed autem? Czy w³±czenie takich swiate³ ma sens tylko w przypadku mg³y? Czy np noc± - bez mg³y - pomo¿e o¶wietlaæ droge?
Mam p-mg³owe zelmoty zó³te jak i bia³e, ale nigdy ich nie mia³em w u¿ycie - le¿akuj± na pó³ce. Czy np zim± w górach bêd± bardziej potrzebne ni¿ np szerokok±tne? Szerokok±tne mam teraz u siebie, 55W, ¶wiec± krócej ni¿ d³ugie auta, ale zdecydowanie szerzej, jak je w³±cze noc± na trasie, to mam o¶wietlon± droge, pobocza i nawet rowy |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2004-09-18 23:47:01
ktore rowy przy drodze? sorka za OT ale jakis mam dobry humor |
maskekk F&F Wolny S³uchacz :) Pzn | 2004-09-18 23:53:41 u starego w espero sa p mglowe fabryczne i swieca krotko ale bardzo szeroko elegancko pobocza oswietlaja. |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 £ód¼ | 2004-09-18 23:59:00
zboczuch A mia³ kto¶ do czynienia z Philipsami Premium? Interesuj± mnie ¿arówki daj±ce lepsze ¶wiat³o, ale bia³e, nie ¿adne Blue Zenon... |
yaceck Rower Salto Wroc³aw | 2004-09-19 00:09:41 jakoze dopiero co zdawalem kat A |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 £ód¼ | 2004-09-19 00:11:27
tzn o których? |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 £ód¼ | 2004-09-19 00:17:44 Ok, ale wg zaleceñ reflektor p-mg³owy powinien byæ zamontowany ( z wiadomych powodów) jak najni¿ej ziemi. Jaki bêdzie efekt jak zamontuje go w miejscu gdzie mam teraz szerokok±tne (foto 3 i 4)?
Poprostu nie bardzo bym chcia³ zbiæ szk³o, gdybym mia³ go pod zderzakiem i zary³ w ¶nieg czy inn± breje zim±. |
Sir_Mirras F&F Sympatyk 125p KOMBI Reñska Wie¶ | 2004-09-19 00:28:58
|
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2004-09-19 00:40:19 ja mam pod zderzakiem zamontowane jakies swiatelka, nie wiem jak je nazwac niby przeciw mgielne a w sumie chyba nie Pozdrawiam |
MCQUEEN F&F Sympatyk Fiat 127 £ód¼ | 2004-09-19 00:45:19 Bimber, ty masz reflektory do jazdy dziennej, uniwersalne. Kolega mia³ takie jak kupowali¶my jego 128, reflektory g³ówne mia³ ustawione do dupy, prawie wogóle nie ¶wieci³y, a te ¶wieci³y elegancko!
zreszt± Twoja latarka te¿ fajnie ¶wieci [ wiadomo¶æ edytowana przez: mcqueen dnia 2004-09-19 00:46:38 ] |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2004-09-19 00:47:24
ja wiem ze to sa w sumie do jazdy dziennje, czesto je widac na maluszkach, ale ja mam tam wladowane jakies inne zarowy bo te swiatelka dzienne dosc mocno daja |
yaceck Rower Salto Wroc³aw | 2004-09-19 01:11:08 @Sir_Mirras - nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba napisales cos w stylu, ze jak przeciwmglowe beda wyzej to nic nie beda dawac?
Beda dawac dalej duzo, bo maja maly kat swiecenia w pioniewie i akurat wysokosc nie jest az tak istotna [tak mi sie zdaje bo nie jezdzilem z wysoko zainstalowanymi], aczkolwiek powinny byc nizej |
Jesion128 F&F Sympatyk £ódka Bols Szuflandia | 2004-09-19 03:15:42 S³uchaj po to przeciwmgielne s± nisko montowane, zeby ¶wieci³y dobrze we mgle. Niestety wielu naszych rodaków stosuje te ¶wiatla w ci±gu dnia przy dobrej widoczno¶ci i w³aczonych pozycyjnych.
Je¿eli mowimy o bawieniu siê autem w nocy na pustych drogach, to faktycznie przeciwmgielne rozstawione na boki fajnie do¶wietlaj± pobocza, ale jeszcze do tego s± potrzeba dalekosiê¿nych. Te ¶wiat³a naprawde powoduj± jasno¶æ na drodze. Jak testowa³em moje Helle, miomo ¿e w 128 mia³em d³ugie na przeka¼nikach i te ¶wiat³a ³adnie ¶wieci³y to po w³±czeniu dalekosiê¿nych naprawde dzieñ siê z noczy robi³. Tyko te ¶wiat³a trzeba umocowaæ nie tylko na zderzaku ale od góry te¿, bo jak drgaj± to kiepsko troszecze:/ |
dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-09-19 08:46:00 Przeciwmgielme maja byæ jaknajni¿ej bo przy samym asfalcie mg³a jest najrzadsza i ¶wiec± najdalej.
¦wiat³a maj± dzia³aæ a nie wygl±daæ. Montuj przeciwmgielne pod zderzakiem a na zderzaku halogeny. |
brightblade Fiat 126p szczecin | 2004-11-05 15:48:12 ze tak troche odejde od tematu
jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiê¿ny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka |
Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdañsk | 2004-11-05 16:40:40
Cytat z w±tku dot. halogenów z forum FSOAK: "Nie mylcie pojêæ, swiate³ Halogenowych jako takich nie ma, Halogenowe s± tylko ¿arówki. Polski kodeks drogowy dopuszcza u¿ycie nastêpuj±cych ¶wiate³: pozycyjne, przeciwmgielne, miajnia, drogowe. Jak kupujecie sobie nowe ¶wiate³ka to popatrzcie na znak homologacji ¶wiat³a, wybity na szkle i tak: A - ¶wiat³a pozycyjne, postojowe, obrysowe, kierunkowskazy B - ¶wiat³a przeciwmg³owe C - ¶wiata mijania R - ¶wiat³a drogowe H - przystosowane do ¿arówek Halogenowych U¿ytkownicy polonezów Caro maj± na przednich lampach zespolonych nastêpuj±ce literki: A, C/HR czyli pozycyjne + mijania /drogowe przystosowane do ¿arówek Halogenowych Przeciwmg³owe swiate³ka na dole maj± literkê B, chyba ¿e kto¶ ma auto po przeróbce. Kodeks drogowy mówi ¿e ¶wiata p.mgielne (ani s³owa tu o Halogenach) powinny byæ w³±czane niezale¿nie od innych ¶wiate³. Niewa¿ne gdzie one s± zamocowane i jak wygl±daj±, wa¿ne ¿e maj±l iterkê B (o miejscu monta¿u mówi kodeks drogowy). I tu ³atwo siê pomyliæ Poniewa¿ s± w sprzeda¿y ¶wiat³a o identycznym kszta³cie i rozmiarze (prostok±tne) ale o nieco innym szkle, jedne s± ¶wiat³ami drogowymi - R, a inne przeciwmgielnymi - B. (I to obydwa typy swiate³ s± w rozmiarze wêkszym pasuj±cym na dó³ zderzaka, jak i mniejszym pasuj±cym na tak± fajn± atrapê ¶rodkow±). Te informacjê wyci±gn±³em od zaprzyja¼nionego diagnosty. Policjant razej ma³o siê bêdzie orientowa³ i dla zasady bêdzie chcia³ ukaraæ. Dla pewno¶ci wo¿ê w baga¿niku tekst rozporz±dzenia " |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2004-11-05 17:30:12
Tak jak napisa³ Nomad... po oznaczeniach na szkle reflektoru ale najczesciej, nowoczesne dalekosiezne reflektory maja g³adkie szk³a a maja dosc skaplikowana fakture szk³a... |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdañsk | 2004-11-06 13:14:56 Ja mam w swoim maluszku zainstalowane dalekosiê¿ne wesemy i powiem szczerze, ¿e nie odda³bym ich za wszelkie pieni±¿ki |