¦wiat³o dawane przez reflektory dodatkowe.

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Jak to jest z reflektorami p-mg³owymi? One ¶wiec± tak± poziom± kresk±... jak to widaæ przed autem? Czy w³±czenie takich swiate³ ma sens tylko w przypadku mg³y? Czy np noc± - bez mg³y - pomo¿e o¶wietlaæ droge?

Mam p-mg³owe zelmoty zó³te jak i bia³e, ale nigdy ich nie mia³em w u¿ycie - le¿akuj± na pó³ce. Czy np zim± w górach bêd± bardziej potrzebne ni¿ np szerokok±tne?

Szerokok±tne mam teraz u siebie, 55W, ¶wiec± krócej ni¿ d³ugie auta, ale zdecydowanie szerzej, jak je w³±cze noc± na trasie, to mam o¶wietlon± droge, pobocza i nawet rowy

Cytat:
2004-09-18 23:43:03, MCQUEEN pisze:
nawet rowy

ktore rowy przy drodze?
sorka za OT ale jakis mam dobry humor

u starego w espero sa p mglowe fabryczne i swieca krotko ale bardzo szeroko elegancko pobocza oswietlaja.

Cytat:
2004-09-18 23:47:01, kabul pisze:
Cytat:
2004-09-18 23:43:03, MCQUEEN pisze:
nawet rowy

ktore rowy przy drodze?

zboczuch

A mia³ kto¶ do czynienia z Philipsami Premium? Interesuj± mnie ¿arówki daj±ce lepsze ¶wiat³o, ale bia³e, nie ¿adne Blue Zenon...

¶wiat³a o ktorych mowa sa przeznaczone do jazdy przy s³abej widocznosci ,ale taz duzo daja podczas gdy oswiatlaja pobocze, lepiej sie jedzie i wiecej widac ale moga one (jesli sa za wyskok ustawione) "oslepiac " kierowcow nadjazdzajacych z przciwka co jest bardzo nieprzyjemne... pare dni temu mija³em sie z golfem ktory tak mia³, no to jak on mi po oczach no to ja mu tez i na d³ugi da³em.. a kazdy posiadac kanta wie co potrafia podwojne reflektory ale ma³o tego ja mam na krudkich za³iozone zarówki 55/60W (czy cos takiego ) a na d³ugich 100/90W wiec reakcja kola z VW by³a bardzo rozsadna ... nacisno³ na hampla i zjecha³ na pobocze... ( ale jestem z³osliwy ) moze wiedzia³ za co dosta³po oczah, ale jak nie to napewno jeszcze od nie jednego taka niespodziewanke dostanie... Ja nie mam jeszcze w moim halogenów, ale szukam okrag³ych chromowanych ale nie za duzych,

ja jestem za dodatkowymi reflektorami

jakoze dopiero co zdawalem kat A to ktores tam pytanie testowe brzmialo: kiedy samochod moze jezdzic na przeciwmglowych i jedna z odpowiedzi byla, ze na kretej drodze w nocy, bo przeciwmglowe oswietlaja szeroko i nisko, a nie to co dlugie - dlatego na dlugich we mgle masz biala sciane przed soba, bo sie odbija od kropelek wody, a przeciwmglowe leca samym dolem i szeroko, zebys widzial co jest tuz przed toba

Cytat:
2004-09-19 00:06:56, Sir_Mirras pisze:
¶wiat³a o ktorych mowa...

tzn o których?

Cytat:
2004-09-19 00:11:27, MCQUEEN pisze:
Cytat:
2004-09-19 00:06:56, Sir_Mirras pisze:
¶wiat³a o ktorych mowa...

tzn o których?

no o ¶wiat³ach przeciw mgielnych czyli dodatkowych, lub inaczej halogenach

Ok, ale wg zaleceñ reflektor p-mg³owy powinien byæ zamontowany ( z wiadomych powodów) jak najni¿ej ziemi. Jaki bêdzie efekt jak zamontuje go w miejscu gdzie mam teraz szerokok±tne (foto 3 i 4)?
Poprostu nie bardzo bym chcia³ zbiæ szk³o, gdybym mia³ go pod zderzakiem i zary³ w ¶nieg czy inn± breje zim±.

Cytat:
2004-09-19 00:17:44, MCQUEEN pisze:
Jaki bêdzie efekt jak zamontuje go w miejscu gdzie mam teraz szerokok±tne

efekt jak dla mnie bedzie taki ze ³adnie bedzie wygladac (to zalezy od gustu, mi sie tak podoba) i bedzie polepsza³ widoczniosc przy normalnej przejzystosci ale tak jak pisze YACECEK poprostu przy mgle nie bedzie efektu no moze troche bardziej "bia³a sciane przed soba) ale jest rozwiazanie dodatkowo jeszcze daj od spodu zdezaka, jeszcze lepiej bedzie wtedy bryka wygladac , juz nie mowie o swieceniu

ja mam pod zderzakiem zamontowane jakies swiatelka, nie wiem jak je nazwac niby przeciw mgielne a w sumie chyba nie widac je w miom profilu. Chodzi mi o to ze one mi duzo daja,we mgle bardzo pomogly szczegolnie jak wylaczylem mijania, wtedy byl najlepszy efekt. W nocy tez sa przydatne, osiwetlaja pobocze i ogolnie daja ladne niskie swiatlo, nie pamietam jakie tam zarowki mam, jutro pojde sprawdzic
Pozdrawiam

Bimber, ty masz reflektory do jazdy dziennej, uniwersalne. Kolega mia³ takie jak kupowali¶my jego 128, reflektory g³ówne mia³ ustawione do dupy, prawie wogóle nie ¶wieci³y, a te ¶wieci³y elegancko!

zreszt± Twoja latarka te¿ fajnie ¶wieci

[ wiadomo¶æ edytowana przez: mcqueen dnia 2004-09-19 00:46:38 ]

Cytat:
2004-09-19 00:45:19, MCQUEEN pisze:
Bimber, ty masz reflektory dziennej, uniwersalne. Kolega mia³ takie jak kupowali¶my jego 128, reflektory g³ówne mia³ ustawione do dupy, prawie wogóle nie ¶wieci³y, a te ¶wieci³y elegancko!

zreszt± Twoja latarka te¿ fajnie ¶wieci

ja wiem ze to sa w sumie do jazdy dziennje, czesto je widac na maluszkach, ale ja mam tam wladowane jakies inne zarowy bo te swiatelka dzienne dosc mocno daja

@Sir_Mirras - nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba napisales cos w stylu, ze jak przeciwmglowe beda wyzej to nic nie beda dawac?
Beda dawac dalej duzo, bo maja maly kat swiecenia w pioniewie i akurat wysokosc nie jest az tak istotna [tak mi sie zdaje bo nie jezdzilem z wysoko zainstalowanymi], aczkolwiek powinny byc nizej

S³uchaj po to przeciwmgielne s± nisko montowane, zeby ¶wieci³y dobrze we mgle. Niestety wielu naszych rodaków stosuje te ¶wiatla w ci±gu dnia przy dobrej widoczno¶ci i w³aczonych pozycyjnych.

Je¿eli mowimy o bawieniu siê autem w nocy na pustych drogach, to faktycznie przeciwmgielne rozstawione na boki fajnie do¶wietlaj± pobocza, ale jeszcze do tego s± potrzeba dalekosiê¿nych. Te ¶wiat³a naprawde powoduj± jasno¶æ na drodze. Jak testowa³em moje Helle, miomo ¿e w 128 mia³em d³ugie na przeka¼nikach i te ¶wiat³a ³adnie ¶wieci³y to po w³±czeniu dalekosiê¿nych naprawde dzieñ siê z noczy robi³. Tyko te ¶wiat³a trzeba umocowaæ nie tylko na zderzaku ale od góry te¿, bo jak drgaj± to kiepsko troszecze:/

Przeciwmgielme maja byæ jaknajni¿ej bo przy samym asfalcie mg³a jest najrzadsza i ¶wiec± najdalej.

¦wiat³a maj± dzia³aæ a nie wygl±daæ. Montuj przeciwmgielne pod zderzakiem a na zderzaku halogeny.

ze tak troche odejde od tematu
jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiê¿ny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka

Cytat:
2004-11-05 15:48:12, brightblade pisze:
ze tak troche odejde od tematu jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiê¿ny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka

Cytat z w±tku dot. halogenów z forum FSOAK:

"Nie mylcie pojêæ, swiate³ Halogenowych jako takich nie ma, Halogenowe s± tylko ¿arówki. Polski kodeks drogowy dopuszcza u¿ycie nastêpuj±cych ¶wiate³: pozycyjne, przeciwmgielne, miajnia, drogowe. Jak kupujecie sobie nowe ¶wiate³ka to popatrzcie na znak homologacji ¶wiat³a, wybity na szkle i tak:

A - ¶wiat³a pozycyjne, postojowe, obrysowe, kierunkowskazy
B - ¶wiat³a przeciwmg³owe
C - ¶wiata mijania
R - ¶wiat³a drogowe
H - przystosowane do ¿arówek Halogenowych

U¿ytkownicy polonezów Caro maj± na przednich lampach zespolonych nastêpuj±ce literki:
A, C/HR
czyli pozycyjne + mijania /drogowe przystosowane do ¿arówek Halogenowych
Przeciwmg³owe swiate³ka na dole maj± literkê B, chyba ¿e kto¶ ma auto po przeróbce.
Kodeks drogowy mówi ¿e ¶wiata p.mgielne (ani s³owa tu o Halogenach) powinny byæ w³±czane niezale¿nie od innych ¶wiate³. Niewa¿ne gdzie one s± zamocowane i jak wygl±daj±, wa¿ne ¿e maj±l iterkê B (o miejscu monta¿u mówi kodeks drogowy). I tu ³atwo siê pomyliæ Poniewa¿ s± w sprzeda¿y ¶wiat³a o identycznym kszta³cie i rozmiarze (prostok±tne) ale o nieco innym szkle, jedne s± ¶wiat³ami drogowymi - R, a inne przeciwmgielnymi - B. (I to obydwa typy swiate³ s± w rozmiarze wêkszym pasuj±cym na dó³ zderzaka, jak i mniejszym pasuj±cym na tak± fajn± atrapê ¶rodkow±). Te informacjê wyci±gn±³em od zaprzyja¼nionego diagnosty. Policjant razej ma³o siê bêdzie orientowa³ i dla zasady bêdzie chcia³ ukaraæ. Dla pewno¶ci wo¿ê w baga¿niku tekst rozporz±dzenia "

Cytat:
2004-11-05 15:48:12, brightblade pisze:
ze tak troche odejde od tematu jak rozpoznac jaki typ halogenu posiadam, tzn czy przeciwmgielny czy dalekosiê¿ny ??? pozatym macie moze jakis patent na zamocowanie ich tak zeby ich odrazu nie zdjeli, pozdrofka

Tak jak napisa³ Nomad... po oznaczeniach na szkle reflektoru
ale najczesciej, nowoczesne dalekosiezne reflektory maja g³adkie szk³a a maja dosc skaplikowana fakture szk³a...

Ja mam w swoim maluszku zainstalowane dalekosiê¿ne wesemy i powiem szczerze, ¿e nie odda³bym ich za wszelkie pieni±¿ki W nocy na prostej to z kilometra widaæ co i jak. No i nie ma problemów ze z³o¶liwymi kierowcami bo takie za¶wiecenie ¶wiate³kami 2*100W po oczach troszeczke zbija z tropu Oczywi¶cie sprawa mg³y jest oczywista