Yaris a zmieniarka CD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wiadomo w podstawowej wersji Yarisa jest sobie radio z kaseciakiem, do którego można dołozyć podobno zmieniarkę CD (tak mi powiedzieli u dilera, ale to co oni chcą tam wcisnąć to jakieś badziewie z epoki CD-Romu łupanego co nawet mp3 nie odtwarza, w dodatku drogie jak...). Mam takie pytanie - gdzie znajduje się złącze do podpięcia takiej zmieniarki i jak to jest rozwiązane, gdzie znajduje się miejsce dla tej zmieniarki, itp. Może ma ktoś jakiśschemat tego złącza. Chcę jakoś połączyć przenośny odtwarzacz mp3 z tym kaseciakiem ale nie wiem jak?

temat byl juz walkowany z 10 razy.

masz 4 wyjscia:
1. kupujech za 1500 zl ich zminiarke
2. kupujesz adappter kasete za pare zlociszy i podpinasz discmana
3. ingerujesz na walsne ryzyko w elektronike - ja podlaczylem sobie cd-roma jakis czas temu i smigalo spoko
4. kupujesz inne radyjo i wkladasz je zamiast tej kieszeni pod kaseta

zmieniarke wpina sie w to gniazdo gdzie ida dwa kabelki - blekitny i rozowy ale i tak Ci to nic nie da bo radio zaprogramowane jest tak zeby sie komunikowac TYLKO z fabryczna zmioeniarka

...i piaty sposob . kupujesz konventer boxa za 330 zl i wtedy do radia mozesz podlaczyc dowolna zmieniarke np. SONY. poszukaj na allegro - kiedys cos takiego tam bylo ew. skoantaktuj sie z ludzmi z www. komorowscy.com

No więc tak:
1. XIX wieczną zmieniarkę Toyoty mam w ....
2. Z dwoch adapterów co testowałem żaden nie działał , w tym jeden powodował zupełne ogłupienie mechanizmu autorewersu magnetofonu
3. Na razie nie wchodzi w rachubę - auto na gwarancji. Ale gdzie znajduje się fizycznie to złącze - pod klapą silnika, w bagażniku?
4. ...a to radyjo mi zaraz ukradną...
5. jak punkt 3.
Wymyśliłem jeszcze coś innego - robię/kupuję nadajnik FM małej mocy i do niego podpinam discmana - podobno takie cosie specjalnie do aut zaczęli produkować, no i w sumie może isęprzydać nie tylko w aucie

pozdrawiam!

ten adapter konventer wpinasz w gniazgo do zmieniarki i to niego dopiero dowolna zmieniarke np. sony nie ingerujesz wtedy w instalacje. gniazdo od zmieniarki jest w dolnej czesci radia i jest to dokladnie ta kosta gdzie wychodza dwa kabelki

Aha, czyli jednym słowem nie ma możliwości dostać się do tego bez rozkręcania czegokolwiek
Dzięki bardzo za zdjęcia!
Zaczynam robić nadajnik

jak cos zrobisz - daj znac

No to może być calkiem fajne. Zależy jeszcze jakie są koszty i jak to się sprawuje w praktyce?

Hej, popieram CoOljaCk'a. Mam taki konwerter w Avensis. Montaż bez najmniejszych problemów (montowane pomiędzy wtyczką do oryginalnego radia a samym radiem bez żadnych przeróbek, lutowań itp...). Pudełeczko malutkie i całkiem porządnie wykonane. Spisuje się BEZ ZARZUTÓW. Kosztowało około 300 PLN. Kupując, zwróć uwagę, iż ma znaczenie do jakiej zmnieniarki podpinasz: u mnie jest to standardowy Sony na 10 płytek, model chyba 616. Jedyna wada - nie "przepuszcza" CD-TEXT'u, choć radyjko i zmieniarka obsługują. Były na początku problemy, ale odesłałem interfejsik do producenta, a Ten za zupełną darmochę zaktualizował firmware i jest już dobrze. Przy okazji pozdrawiam Producenta!

no a ja dzisiaj kupilem radyjko pioneerka uzywane z kostsakmi instrukcja itp

Rozwiązałem to ostatecznie za pomocą nadajnika FM stereo. Najpierw chciałem sam zrobić ale dalem sobie spokój bo zrobienie i dostrojenie takiego układu okazałoby się bardziej kosztowne od kupna gotowego ustrojstwa. Tak więc kupiłem po prostu takie cuś na allegro - wsadzany do gniazda zapalniczki mały nadajniczek stereo - podłacza się to jackiem do discmena/odtwarzacza mp3 czy co tam kto chce a to nadaje sobie muzykę na kilku częstotliwościach (m.in. 107,7 MHz) i działa o niebo lepiej od jakichkolwiek badziewnych adapterów-kaset wsadzanych do magnetofonu.

zmieniarki to prehistoria powoli juz ...teraz mamy erę mp3...a radia z mp3 ztaniały...