| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-10-19 12:27:19 |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-19 13:03:02 Zaraz, zaraz bo tu czegoś nie rozumiem
Mój silnik NIE MA numeru seryjnego/fabrycznego - czyli tego który wpisuje się w dowód i NIE TEGO szukam. Natomiast szukam numeru oznaczającego TYP silnika jak np.C20NE i po dogłębnym oglądzie zewnętrznym silnika zauważyłem tylko jedną ledwie widoczną pod kolektorem ssącym literkę E i nie wiem czy to o to chodzi. Pytanie brzmi: Gdzie w silniku do Omesi A prawdopodobie 2.0i znajduje się oznaczenie TYPU silnika? Zakładam, że literka E którą ledwie widać jest końcówką nazwy np.c20n"E" lub innej.Jeśli tak to problem polega na tym że muszę zwalić cały układ dolotowy żeby to odczytać (a po co jak dobrze działa-jeszcze coś spieprzę przy ponownym montażu) Jeżeli nie to gdzie to cholerstwo jest???? ps.silnik jest czysty, nie uwalony smarem, problem jest w zasłaniających bryłę silnika częściach pobocznych |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2004-10-19 13:07:06 Nie rozumiemy się.
Typ silnika (jak to nazywasz) jest częścią numeru silnika. Nie masz numeru - nie masz typu. I odwrotnie - masz numer to masz typ. I już się zmęczyłem. Niech kto inny to ciągnie. Powodzenia. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-19 13:11:58
Dzieki to wystarczy i mogło być parę postów wcześniej. BTW Czy takich duperelek i oczywistości (dla Weteranów)nie można zebrać w FAQ-Technicznym, gdzie taki jeden z drugim zielony jeleń mógłby sobie poczytać zamiast bezskutecznie przeszukiwać forum tą nieustawną wyszukiwarką lub odbijać się od zielonej tablicy |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2004-10-19 13:16:03 FAQ mogło by się rozrosnąć do rozmiarów encyklopedii
Mi się wydje że wystarczy cierpliwość Resztę wyjaśnił "niecierpliwy" choć bardzo dobry człowiek Prowo |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-19 13:37:31 Ja wszystko rozumiem, brak cierpliwości, zrozumienia, zmęczenie gnębieniem kotów...sam "ustawiam" nowych na innej grupie Tylko, że... ...głód wiedzy może być naprawdę silny i należy gnębić weteranów, męczyć i zanudzać - Bo przecież od kogo mamy się uczyć CO!? Zebranie tej encyklopedii (co już ma szczątkowe miejsce w dziale ze sprawdzonymi poradami) w jednym miejscu - odciąży was "O Wielce Przepracowani I Umęczeni Weterani" Sam mam tą pożałowania godną książkę którą trzymacie w Garażu i to naprawdę minimum, żeby cokolwiek zrobić, a jeżeli nie masz garażu, warsztatu, podwórka, czasu aby sobie rozebrać Omcię na kawałki to każda właściwa i celna porada LOB-W-Miszcza Musiałem wymontować wyłącznik świateł - o mało nie rozwaliłem zegarów, kolumny kierownicy i zabierałem sie właśnie za demontaż połowy silnika, żeby dostać się od tyłu do zegarów i wyłącznika gdy natrafiem na opis (o chwała ci W.Omego!) na opis jak wymienić żarówki podświetlające liczniki i tam było, żeby nacisnąć takie małe coś w takiej małej dziurce i wszystko wyszło elegancko. Gdyby nie ten opis to pewnie coś bym sobie zepsuł, albo odbił się z takim duperelkiem od zielonej tablicy na forum. |
DrA eS ... | 2004-10-19 13:47:37
A kto ma wedlug Ciebie to zrobic ?? Tak niesmialo zapytam... |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-19 13:57:11
Spokojnie Delikatnie zasugerowałem przeniesienie niektórych porad na jakąś podstronkę Bestialesów i sukcesywne dodawanie w miarę potrzeb przez Masterów-tylko oni mieli by prawo to robić A wyobrażacie sobie jaka by powstała instrukcja obsługi Omegi A,B,C itd....mechanicy do domu!!! ps.Jakoś nie mam zaufania do "trwałości" czegoś co wisi na forum. [ wiadomość edytowana przez: Solltys dnia 2004-10-19 14:11:34 ] |
DrA eS ... | 2004-10-19 14:02:51
Delikatnie zasugerowales to co juz od kilku tygodni dziala. www.bestiales.pl dzial PORADY |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-19 14:23:22
Taaa, zdążyłem zauważyć, ale jakies to jeszcze mikre Dobra [ehh,uff] poczekamy zobaczymy, pożaliłem się, pogadałem.otrzymałem pomoc. Dzięki wszystkim. I może EOT zanim moderator wywali mnie za OT ..no chyba żeby coś jeszcze twórczego w zakresie tych numerków ktoś miał... |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-10-19 20:42:48 Spisz numer komputera, prawa strona w nogach pasażera.
Jak masz orginalny to powiedzą od czego był a w zasadzie co teraz masz. Kazdy silnik opla mial numery, sprawdz w tych miejscach gdzie wczesniej napisałem czy masz zeszlifowane lub czy masz ten wypust starsze silnik. Jak będzisz mial szlif na kołnierzu tzn że masz nowszy silnik i na 99% C20NE. Na blok silnika jest wybity rok produkcji, miesiac alebo tydzien, trzeba się wczołgac aby to zobaczyć. A teraz: jak się kupuje samochód i nie ma numerów silnika (w przypadku gdy fabrycznie są) trzeba mieć duże determinacje żeby to auto kupić.Ja bym tego nie zrobił. |
alicia LOB MODER | 2004-10-19 21:00:05
Zgadzam się, ale trzeba też zauważyć, że jak na razie robi to jeden człowiek, który to wcale nie pracuje w LOB na etacie więc do "tych" rzeczy potrzebny jest też wolny czas i chęci |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-20 08:01:43
Mam wszystkie historyczne papierki począwszy od zakupu z raichu, oddzielne dla nadwozia, oddzielne dla silnika i tam nawet się nie zająkneli na temat typu silnika i wszędzie łącznie z tłumaczeniami i dokumentami celnymi pisze "Numer silnika-bez numeru". Natomiast podali pojemność (!?) "1984 cm OTTO" - no w katalogach tego nie grali jeszcze myślałem że powinno być 1998. Ale wczoraj oglądając sposób oznaczania silnika w książce AUTO-Omega najbardzie mi pasuje 20SE, bo według tabelki ma więcej koniuf |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-10-20 10:29:50 Ja w swojej tez mam bez numeru silnik.Na pierwszy rzut oka wyglądał na C20NE ,ale dla pewności spojrzałem na symbol kompa(jak pisze PiotrS) i wyszło w serwisie ze faktycznie taki silnik jest. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-21 10:17:52 No dobra.
Po ostatnich drobiazgowych oględzinach wygląda to tak: - komp (obudowa blaszana) BOSCH 0261200100 GM90233741 FB MOTRONIC - na silniku z prawej strony na wypustce z tyłu pod głowicą - ani śladu rysy,numeru, ścierania, wypustka gładka jak lustro - na głowicy z prawej strony między 3 a 4 odnogą kolektora wydechowego w zagłębieniu odlany z korpusem nr.(chyba katalogowy) 90209896 - na głowicy z lewej strony pod 1 odnogą kolektora ssącego odlana z korpusem Duuża litera E i następna chyba O lub 0 (dojście beznadziejne-palca nie można włożyć) No i co wy na to? ps.Przy okazli zdezelowałe sobie nieco osłonkę kompa bo jakiś baran w fabryce zapomniał wyciąć okienko pod zaślepką i musiałem wszystko wybebeszać. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-10-21 22:08:05 Silnik z przed 1991 roku, reszta jest w tisie. Jeśli motronic to raczej C20ne te były najbardziej popularne, mozesz miec tez o mniejszej mocy. |
Solltys LOB MEMBER v40 przeddzidzie | 2004-10-22 09:50:54 Na sprawdzenie w TISie będę musiał jeszcze tochę poczekać Ogólnie dzięki za pomoc. |