Podsumowanie przeglądu po 120 tys

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak już zapewne wiecie zrobiłem mojej esperynce przegląd po 120 tys.... więc pora na małe podsumowanie....

Wymieniłem :
1. pasek rozrządu
2. napinacz rozrządu
3. pompa wodna - już ciekła
4. pasek klinowy alternatora
5. pasek klinowy kompresora - stary był jeszcze bardzo ładny...ale jak wymieniać wszystko to wymieniać
6. rolka napinacza kompresora - kupiona w aso daewoo...oryginalna do espero i NIE PASOWAŁA....trzeba było przerabiać.... Mam nietypowy napinacz klimatyzacji (rok 95 wersja koreańska )
7. silenblocki w tylnej belce
8. gumową przelotke pod filtrem powietrza - gdzieś się zgubiła i jej nie było
9. spinki mocowanie dolotu.... bo się trzymał na włosku....
10. filtr powietrza
11. filtr oleju
12 olej w silniku na Mobil 5W50
13. uszczelke pokrywy zaworów (fabryczna! jeszcze nie ciekła...ale przy wymianie rozrządu trzeba było zdiąć pokrywe....no i z konieczności wymienić uszczelke
14. olej w skrzyni biegów na Castrol TAF-X pełny syntetyk drogi bo 50zł za litr - ale podobno nie malepszego oleju do skrzyń
15. przewody wysokiego napięcia na angielskie Carol
16. świece na NGK V-line , jedno elektrodowe
17. cewke aparatu zapłonowego
18. termostat
19. przewód gumowy do termostatu
20. płyn chłodzący na Texaco (czerwony)
21. filtr paliwa
22. końcówki drążków stabilizatora przód

i to chyba wszystko z poważniejszych rzeczy

reszta została sprawdzona i jest w znakomitej kondycji
Generalnie mój esperaczek po tym przeglądzie jest w znakomitym , cudownym , niewyobrażalnie dobrym stanie.

Ma 7- a rocznikiem już przwie 8 lat i jest w świetnej kondycji .....z czego jestem naprawde dumny

Przegląd robiłem u Sławka .....przy pomocy Sławka.....a w zasadzie przegląd robił Sławek z moją pomocą

Sam bym sobie nie poradził.....ale duuuuużo żeczy zrobiłem własnorecznie .....miedzy innymi końcówki drązka stabilizatora.....fajnie sobie łapki pokaleczyłem

Wielkie dzięki dla Sławka...który to ma już internet i niedługo zacznie przeglądać forum

Odnośnie kosztów to materiały wyrwały mi z kieszonki ponad 1000zł ....a samochód stał sobie na kanale przez 3 dni.....

i to tyle ...długi post mi wyszedł

Rozrząd dopiero po 120 tys !!!! ???? jak tam olej przekałdniowy copisz swoje wrażenia . Pozdrawiam .

rozrząd robiłem też przy 60 tys - tyle ze wtedy obeszło się bez wymiany pompy wodnej.

Wrażenia po wymianie oleju.......żadne może troszke lżej pracuje na mrozach przy zimnym silniku....i może się troszke wyciszyła ale to wszystko jest bardzo delikatne i prawie niezauważalne.....

olej w skrzyni wymieniam raz na 30-40 tys..... nie warto oszczędzać - skrzynia pożyje sobie dłużej

No to jest nas dwóch Tomku, ja zrobiłem prawie to samo + amory (KYB olejowe przód/tył), też u p.Sławka a przebieg ma około 110kkm
tylko belkę i tarcze muszę jeszcze wymienić