| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2004-07-27 11:39:03 ja wymieniłem swoje uszczelniacze w serwisie w Katowicach hyundai-Wrocławski /koszt 190pln uszczelniacze+robocizna/ oni to robią bez ściągania głowicy |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-07-27 13:01:47 szukaj magika który robi to bez zwalania głowicy, to jest możliwe na dodatek, szybkie i tanie w porównaiu do zwalania głowicy, ale jak na pierwszy raz to nie radze samodzielnie się bawić.... to w temacie ale skoro masz 200k na budziku to zastanów sie czy aby to rozwiąrze problem? bo co z prowadnicami , gniazdami ....itd, więc moze się niestety okazać , ze wymienisz uszceiacze i bedzie bez zmian albo z małą zmianą....cytując kolege z forum hondy - "Jak padaja ci uszczelniacze to bedziesz mial charakterystyczne
przydymienie na niebiesko zwlaszcza w przy zmianie biegow (najbardziej jak wykrecisz auto wysoko). Wtedy po odjeciu gazu, a tym samym zamknieciu przepustnicy wytwarza sie duze podcisnienie, ktore wciaga olej przez uszczelniacze. Jezeli dymi ci caly czas to bardziej wskazuje na pierscienie. Co do wymiany uszczelniaczy "na samochodzie" to zdania sa podzielone. Jak jest dobry dostep to pol biedy, a jak jest ciasno, to sie zdarza czesto, ze salozy sie krzywo, albo uszkodzi sie przy wciskaniu i potem daje tak jakbys nic nie zmienial. Poza tym przy twoim przebiegu wskazane byloby sprawdzic glowice (prowadnice, zawory, gniazda). Mozesz miec duze luzy w prowadnicach i sama wymiana uszczelniaczy nie wiele pomoze." plus opinia gościa który ma warsztat i doświadczenie, robi tego troche - "Przy duzych przebiegach sama wymiana uszczelniaczy trzonków zaworów nic nie daje. Trzeba wymienic też zapewne niektóre prowadnice zaworów. Ale to wiąże się z całym "remontem" głowicy".... nie wygląda to weseło ale jak przed każdą naprawą 90% sukcesu to diagnoza - czy aby zabieramy się za robotę tego co sie zwaliło/zuzyło??? |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-07-27 13:56:22
Jesteś uparty ale proszę. W miejsce świec montujesz króciec z zaworem powietrznym, podajesz ciśnienie na tłok około 10 atmosfer (silnik trzeba zablokować by nie obróciło), następnie rozpinasz zawory i wyciągasz stare gumki (specjalnymi cienkoszczypami). Specjalną tuleją z tzw wypychaczem nakładasz nowe i spinasz zawory. Powtarzasz to samo przy następnych culindrach. Życzę powodzenia. |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-07-27 16:14:30 no to ja widziałem metode na podpieranie zaworów po prostu tłokiem ale nie cisnieniem powietzra hmmm ciekawe rozwiązanie [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2004-07-27 16:18:18 ] |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-07-27 16:26:46 Podpieranie zaworów tłokiem można stosować tylko w niektórych silnikach, tzn w tych co tłok dochodzi do zaworów a powietrze można stosować w każdym.
pzdr |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2004-08-01 23:40:29 moderator is back. ale na krótko. polecam jednak zrzucenie głowiczki. zawsze skontrolujesz stan cylindrów i tłoków a co najważniejsze zaworów. poważne dymienie zredukujesz tylko przy wymianie uszczelek zaworów ale i pierścionków.pozdr.
|
zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-08-04 21:11:44 Witam u mnie ostatnio byly wymienane uszczelniacze ,koles wciskal paski materjalu (szmatki)przez otwor swiecy ,ustawial tlok w gornym punkcie i rozpinal zaworki.tym sposobem wymienil wszystkie gumki.pozdrawiam. |
czerwcu HF MEMBER AUDI 80 B3 (łódzkie) | 2004-10-28 18:42:04 panowie jak patrzyłem na to jak mój mechanior to robił to aż mnie zatkało jak on to sprawnie robił!
pyk... obudowa zdjęta, pyk... klawiatury nie ma .podparł zawory tłokami ( pokolei) no i pyk ...uszczelniacz zmieniony .... pyk i nic mi to nie dało bo nadal bierze może ciut mniej ale bierze! |