Docieranie silnika a LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak to z tym jest? Jedni nie zalecaja jazdy na LPG w trakcie docierania silnika, drudzy z kolei twierdza ze nie ma przeciwskazan.

Podobno podczas spalania gazu wytwarza sie wyzsza temperatura niz na benzynie co powoduje wieksza rozszerzalnosc materialu tlokow. Z czym to jest niby zwiazane? To niby po dotarciu tloki sie nie rozszerzaja?Jednak przed remontem nie zauwazylem zeby silnik na gazie szybciej sie nagrzewal.

Pisze "podobno" gdyz nie wiem jak to jest z tym naprawde gdzyz moj kolega robil 80tys temu kapitalke w polonezie i od poczatku jezdzil na lpg i do tej pory nie ma najmniejszego problemu z silnikiem.
Docierac na benzynie mi sie nie usmiecha, niedawno co taknkowalem a juz wskazowka na 0, no ale jezeli nie ma innej rady to sprzedam fiata komus kto ma na benzyne, gdyz nie zamierzam wlasnorecznie psuc silnika jazda na LPG (o ile to prawda ze nie nalezy docierac na lpg) i niech inni sie tym martwia

No one knows?

daj nam czas................my tu intensywnie myślimy o twoim zapytanku

hhhmmmmmmm
nie poganiaj

dobra.ja już coś wymyśliłem....jak wychodziły np. nowe lanosy od razu z instalką LPG to nie miały one żadnych przeciwskazań do jazdy na tym LPG-więc nie masz sie co stresować ,ino lać LPG i docierać tera trza .....a jak docierać silnik to ty już pewno dobrze wiesz....wiec moim zdaniem ..problem rozwiązany

pozdr

Ja bym zrobil z 500 km na benie, przy dzisiejszych kosztach paliwa i Lpg majatku przez to nie stracisz...
A co do docierania jezdzac od pocztku na benzynie nie zzucisz potem winy na gaz jesli by cos Ci teraz polecialo przy motorze.
Niestety gaz zakladamy po to by zaoszczedzic chociaz niekiedy jeszcze przez to dokladamy w remont.

witam.
ja także zalecam najpierw pojeździć na benie i dobrze gdy o tym wie ten kto remontował ten silnik ponieważ niekiedy gdy się sypnie po remoncie to ci co robią silniki zrzucają winę na gaz.

Cytat:
2004-10-25 19:19:12, croma1 pisze:
witam. ja także zalecam najpierw pojeździć na benie i dobrze gdy o tym wie ten kto remontował ten silnik ponieważ niekiedy gdy się sypnie po remoncie to ci co robią silniki zrzucają winę na gaz.

czyli min przez ile km?

witam.

radzę zrobić ok. 1 tyś. km.
niektóre samochody także wymagają dociągnięcia głowicy po 500 km. oraz nowej regulacji zaworów.