MotoNews.pl

Jake ALUFELGI możno do ESPERA????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Standart jest 185/65/14" możno 195/50/15" (7*15)? Według przepis? Konieczność zaświadczenie (TÜV)????

Sorry, jestem z CZECH REPUBLIC

Witam.
Można 195/55/R15(7*15"), u nas nie potrzeba żadnych zaświadczeń.
Pozdrawiam Kobar

Cytat:
2004-10-26 21:47:58, T-PK pisze:
Standart jest 185/65/14" możno 195/50/15" (7*15)? Według przepis? Konieczność zaświadczenie (TÜV)???? Sorry, jestem z CZECH REPUBLIC

Możno i 195/50/15" !
Lepiej i ładniej...i możno : 195/50/16"

Pozdrawiam ! Bogdan

na 195/50/16" nutnost zaświadczenie (TÜV)?

Cytat:
2004-10-27 11:21:29, T-PK pisze:
na 195/50/16" nutnost zaświadczenie (TÜV)?

W Polsce nie jest wymagane zaświadczenie TUV
Zasadą jest, aby opona nie wystawała poza błotniki.
Podobno ktoś z klubowiczy miał kiedyś założone nawet 205 .
Ale optymalnym rozwiązaniem jest założenie 195/55/R15

Na żadne felgi ponadstandardowe NIE SĄ WYMAGANE żadne zaświadczenia! NIE MA KONIECZNOŚCI POSIADANIA ZAŚWIADCZEŃ!

popatrz !!!
TO JEST 195/50/15 (7*15) :

I TO TEŻ JEST 195/50/15 (7*15) :

U mnie są letnie 205/55/R15 i powiem, że możnaby jeszcze poeksperymentować z szerokością jak ktoś lubi drag'stery (z tyłu na 100% a co do przodu to w zależności od skrętu kół - obcieranie błotnika) a napewno i z profilem. Podeszłyby nawet 16 calowe felgi, ale jakie miałyby być wymiary opony żeby się nie jeździło jak walcem??? Ekstremalny profil nie ma sensu - szkoda wyrzucać kasy na felgi, szybko się zniszczą.

no to ja rozumiem że mogę sobie kupić i założyć felgi 7Jx15H2-35 z oponami 195/50/15?? kurcze jestem chyba wyjątkowo tępy bo z tych oznaczeńfelg to nic nie kumam
Rozumiem że 7 calowe felgi (szerokość) to u nas maksimum, nie trzeba zakładać żadnych dystansów??

Acha i wie ktoś może ile w Wafce i gdzie można zregenerować felgi (piaskowanie, malowanie , wyważanie)
??

Dzięki za odpowiedź

Cytat:
Rozumiem że 7 calowe felgi (szerokość) to u nas maksimum, nie trzeba zakładać żadnych dystansów?

NO CO TY! Możesz założyć jeszcze szersze felgi!
Ja aktualnie mam 15-stki o szerokości 7 cali i założyłem dystanse, ale nie po to żeby mi tam coś nie obcierało (bo nic nie obcierało) tylko po to aby mi koła jeszcze bardziej na zewnątrz wystawały!

Mój brat miał w swojej Becie felgi 16-nastki o szerokości 9 cali i któregoś dnia sobie je przymierzyłem (bo rozstaw śrub ten sam) i też było wszystko OK!

Kwestia tylko tego jaki profil opony sobie włożysz i jak wysokie lub jak niskie masz zawieszenie - kwestia komfortu - ja teraz będę zmieniał na 16-stki... Bartek zresztą też...

Cytat:
kurcze jestem chyba wyjątkowo tępy bo z tych oznaczeńfelg to nic nie kumam

195/55/15 - wymiary opony
195 -szerokość
55 -wysokość profilu (w procentach w stosunku do szerokości opony - czyli inną wysokość będzie miała opona o profilu 55 jeśli jej szerokość będzie miała 205 i inną wysokość będzie miała opona o tym samym profilu 55 jeśłi opona będzie miała szerokość 195)
15 -średnica opony (czyli 15 cali tak jak felga na którą ją zakładasz

7Jx15J - wymiary felgi
J -jednostka miary: cale
7J -szerokość felgi w calach
15J -średnica felgi w calach

I o taką odpowiedź mi chodziło, a namiary na regenerację felg???

Tylko teraz kwestia tego czy chcesz zregenerować stalówki czy alufelgi?
Bo jeśli stalówki to odradzam ten zabieg - kompletna regeneracja stalówki - czyli piaskowanie i malowanie - wynosi od sztuki tyle samo co kupno nowej stalówki - ja kupiłem nowiuśkie stalówki oplowskie (nierdzewieją w przeciwieństwie do stalówek daewoo) za 80pln za sztukę....

nie no chodzi mi o regenerację ALUSów

kiedys jak sie dowiadywalem to koles mi krzyczal 400zl za regeneracje alusow. a co do rozmiarow ja bede mial 195/45/16 oponki i spoko wejda no ale zobaczy sie w praktyce jak je sie wsadzi

Bartku - jeśli dotychczas miałeś na poprzednich felgach 195/50/15 to teraz po założeniu 195/45/16 wymiar całego koła będzie miał dokładnie taką samą średnicę jak poprzednio a zmianie ulegnie jedynie pomniejszenie profilu opony ze wzgędu na powiększenie się średnicy felgi !!! (wyliczyłem te wymiary na specjalnym kalkulatorze do pomiaru wielkości kół) A przecierz chcesz mieć troszkę większe kółka od poprzednich, nie prawda?
Kup sobie opony 195/50/16 bo takie spokojnie wejdą Ci do Twojej zawiechy i nic nie będzie obcierać i felg sobie nie połamiesz bo na 195/45/16 to już żadna jazda niestety...

Cytat:
Acha i wie ktoś może ile w Wafce i gdzie można zregenerować felgi (piaskowanie, malowanie , wyważanie) ?? Dzięki za odpowiedź

Ul. Rosy 8 piaskowanie i malowanie proszkowe 80zł +vat za szt.
Ale lepiej pomalować lakierem(jest ladniejszy polysk ale lakier jest delikatniejszy od proszku. Na miejscu mozesz sobie zobaczyc efekty malowania lakierem i proszkiem.

dzięks za odpowiedzi