Interfejs PC LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może wiecie gdzie i za ile mógłbym kupić interfejs do połączenia centralki BRC Sequent 24 z laptopem (jest RS232)? Na Allegro znalazłem tylko jednego gościa, który chce za ten konkretny interfejs 150zł, interfejsy do pozostałych centralek sprzedaje za 40zł

Wydaje mi się, że ktoś tu robi ludzi w bambuko. Głowy nie dam, ale znakomita większość sterowników LPG (jeśli nie wszystkie), które pozwalają na podpięcie do PC-ta pracuje na standardowym interfejsie. Może BRC sequent ma jakiś dziwny indywidualny fejs ale nie sądzę , prawdopodobnie chodzi tylko o nietypową wtyczkę . Kwestia zidentyfikowania co jest na jakim pinie (+ zasilania, - zasilania, linia K, linia L) i podpięcia standardowego fejsu.

Wtyczka do tego BRC SQ24 nie wygląda na nietypową, ma za to tylko 3 piny.

Popytaj Hollanda. On zdaje się bardzo dobrze zna instalki BRC.
Poza tym możesz sam sprawdzić co jest na pinach. Miernik w łapki i zobacz co jest na którym pinie (oczywiście po włączeniu zapłonu. Zasilanie: wiadomo, a na pozostałych dwóch ma być ok. 5-7V. Może być tak, że w fejs korzysta tylko z jednej linii sygnałowej K lub L lub też są one zwarte ze sobą.
Jakoś nie słyszałem żeby poza tymi "czarnymi skrzynkami" typu diagnostic box, tester TSL itp - ale to zupełnie inna bajka, fejsy pod PC różniły się budową. Myślę, że to jakiś marketingowy zabieg producenta instalek, ale mogę się mylić, nie miałem możliwości sprawdzenia tego osobiście.