| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
akir bmw 325 24v Łódź | 2004-11-03 16:19:56 Witam, jestem nowy na tym forum, ale mam problem jak wiekszosc piszacych tutaj osob, przegladalem kilka postow ale nie znalazlem zadnej odpowiedzi, mianowicie podczas jazdy wystrzelil mi gaz, zaczalem tracic obroty itp, zatrzymalem sie, zobaczylem ze otworzyl sie filtr powietrza, poprawilem go ale oprocz tego musialo sie stac cos jeszcze, gdzies sie cos odlaczylo, wlaczam silnik poczym nie trzyma wcale obrotow i gasnie, poprzednio mialem 318i jak w niej strzelal gaz to przynajmniej widzialem co sie dzialo, rozlaczaly sie rurki itp, a w tym 325 silnik jest taki duzy ze nie ma gdzie wsadzic palca i nie widze co sie rozlaczylo potrzebuje pomocy. Jezeli bylo to juz poruszane a niewatpliwie bylo, przepraszam, ale nie moglem tego znalezc, z gory dzieki. |
Elstir BMW Member GAZ24 Astra 320 Warszawa | 2004-11-03 18:11:15 może coś z przepływomierzem się stało... |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-03 18:15:13 rozumiem, że masz instalację zwykłą. gratuluje odwagi. osobiscie widziałem e-34 na lawecie po wybuchu takiej instalki. opłakany widok. nie chcę cie straszyć, ale mógł sie rozwalić kolektor, przepływomierz-odpukać.sprawdź dolot miedzy przepływomierzem i kolektorem. powinna tam być klapka antywybuchowa. na niej jesy opaska gumowa zaskakujaca przy wystrzale. moze ona jest ruszona i silnik ssie lewe powietrze.
pozdrawiam |
akir bmw 325 24v Łódź | 2004-11-03 18:28:05 mam nadzieje ze to nie kolektor co prawda jest plastikowy ale slyszalem ze podobno w tych wersjach akurat sa one bardzo mocne, pozatym chyba bym zauwarzyl jakby sie znim cos stalo ale nie wiem, co do tego przeplywomierza to nawet nie wiem gdzie tego szukac |
Dryllo BMW Member Bmw Ełk | 2004-11-03 18:46:46 jak masz zwykłą instalację to zobacz czy jest gumka na mikserze też ma tendencje do przesuwania sie w trakcie wystrzału. Przepływomierz znajduje sie za filtrem powietrza |
daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2004-11-03 19:29:28 A ja bym stawiał na pęknięcie bądz odłacznie się jednego z 3 gumowych wężyków , podstawowy to ta rura która łączy kolektor dolotowy z filtrem powietrza ,od niee idzie cienka ruka gumowa ktora dochodzi do silnika krokowego (wolnych obrotów) to już 2 i na koniec 3 wężyk który z kolei wychodzi i silniczka krokowego i wchodzi do silnika (ogólnie rzec biorąc) jeśli jeden z nich jest nie szczelny, pęknięty, obluzowany lub coś w tym stylu, to objawem jest przygasanie ,a nawet nie da się włączyć silnika, odpala i odrazu gaśnie. A sokro otworzyło aż puszke z filtrem to bardzo prawdopodobne że moglo i odłączyć lub rozerwać których z tych gumowych wężyków. Ja bym je sprawdził zanim zaczniesz dobierać się do kolektora. Koszt tych węży to 23zł te małe a rura od filtra do silnika 87zł (oryginały bmw).
A na takie wybuchy gazu jest prosty ,ale skuteczny patent. Z boku puszki (obudowy) filtra powietrza wystarczy znobić prosty zawór bezpieczeństwa, zwykła mała klapka na sprężyce, działająca tylko w jedną strone , ma sie otwierać jak coś w nia "uderzy" od wewnątrz (w tym przypadku fala powietrza). Mój kumpel tak miał z gazem kilka razy aż wreszcie założył sobie takie coś , od tamtej pory nawet jak mu strzeli gaz to nic się nie dzieje. Pozdrwaiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-03 19:34:50 ta klapka o której pisze daz jest powszechnie stosowana, nawet w ilości czterech sztuk. jednak jej skuteczność jest wątpliwa. pewnie, że lepiej ja miec niż nie.
pozdrawiam |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-03 22:13:48 odłączyła się rurka gumowa która wychodzi z silniczka krokowego i wchodzi w kolektor ssący.rurka ta ma na końcu plastikowy zatrzask który łączy ją z kolektoram i najprawdopodobniej wyskoczył przez co silnik łapie duże ilości lewego powietrza.przewód ten znajduje się między 3 a 4 cylindrem."akir"wez jakąś lampkę lub latarkę i zaświeć na kolektor od góry są tam kwadratowe wycięcia,zaświeć w trzecie wycięcie znajduje się ono między 3 a 4 cylindrem tam właśnie przewód wchodzi w kolektor i na bank wyskoczył,wez długi śrubokręt i spróbuj włożyć przewód w otwór,jest na zatrzask więc zapnie sie sam,jeśli nie dasz rady śrubokrętem to musisz jakoś włożyć rękę ,od dołu lub z boku.pomysły z połamanym kolektorem są błendne,kolektory w m50 choć są z tworzywa to są bardzo wytrzymałe i wszelkie mity o pękających kolektorach w m50 przy wystrzale gazu są nieprawdziwe(czasem może zdażyć się wyjatek,ale ja o takim nie słyszałem).druga sprawa,jeżeli układ elektryczny jest w pełni sprawny,są dobre świece i żadna z 6 cewek nie łapie przebicia to gaz nie ma prawa wystrzelić(nawet ten najzwyklejszy)zauważyłem że duża ilość osób twierdzi że do silników z plastikowym kolektorem musi być instalacja z wtryskiem gazu bo zwykła się nie nadaje,ja twierdze że jest to nieprawda!!ja osobiście mam zwykłą instalację BRC i wierzcie lub nie ,przez rok użytkowania miałem tylko jeden cichy wystrzalik(raczej pierdnięcie |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-03 22:21:01
elstir,przepływomierz nie ma znaczenia gdy silnik pracuje na gazie,działa on tylko na benzynie. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-03 23:08:12 romsi a skąd wiesz że koti odpala na gazie? |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-03 23:15:32 marcin,nie wiem na czym on odpala ale stwierdzam fakt że przepływomierz nie ma znaczenia w pracy silnika na gazie,jeżeli odpala na benzynie to oczywiście że przepływomierz musi być dobry(chociaż odpali i na uszkodzonym,tylko nie wejdzie na wyższe obroty)pozdrawiam |
akir bmw 325 24v Łódź | 2004-11-04 00:29:56 zrobione! byłem na parkingu wcześniej zrobiłem to około 19, romsi miał zupełna racje jak tu poźniej czytam, odłaczyla sie ta rurka pod kolektorem miedzy 3 a 4 cylindrem, fartem ja latarka wypatrzyłem, troche sie nameczylem zeby tam reke zmiescic ale dopchnalem od gory jakims srubokretem, nie mam tam zadnej opaski, albo juz nie mam, w kazdym razie odrazu wyszedlem pojezdzic bo przez ta glupote stał na parkingu ze 3 dni p.s: jak jezdzic na gazie zeby mniej szkodzic silnikowi? czy czasem trzeba "przepalic" go na benzynie? pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: akir dnia 2004-11-04 00:36:12 ] [ wiadomość edytowana przez: akir dnia 2004-11-04 00:37:02 ] |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-04 01:08:37 najlepiej jest od czasu do czasu pojezdzić sobie na benzynie,powiem ci akir że ja powoli rezygnuję z gazu,jeżdzę teraz więcej na benzynie niż na gazie,gaz tankuję tylko wtedy jak robię naprawdę dłuższą trasę.prawda jest taka że na krótkich odcinkach niewiele zaoszczędzisz biorąc pod uwagę ceny gazu 2.10gr,a gazu zawsze spali sporo więcej niż benzyny(przynajmiej u mnie).no i na benzynce auto jest żwawsze. |
akir bmw 325 24v Łódź | 2004-11-04 18:03:34 to prawda, ale zauwarzylem ze jak przelaczam na benzynke to chodzi duzo gorzej niz na gazie, dlawi sie jakos nie wiem co jest grane na gazie tego nie mam, wciskam pedal, jedzie i nagle jakby odcina sie doplyw i traci moc, takie przerywniki :/, wymienie te swiece moze sie poprawi, ale tego nie powinno byc, pozdrawiam |
romsi BMW Friend BMW 525 E34 ostrów mazowiecka | 2004-11-05 03:24:05 akir,zatankuj sobie benzynki i zapomnij przez tydzień że posiadasz gaz w samochodzie |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-05 09:47:00 do BeeMWe. ja kiedyś lałem gaz tylko na BP bo wiadomo firma to firma. było ok, aż kiedys wybrałem się do płocka. mało się nie zapłakałem, auto nie chciało jechać już myślałem że nie pali na wszystkie garki. pod płockiem wlałem na orlenie i auto zaczeło jechać jak należy. wiadomo że gaz tak jak i paliwo pochodzi w polsce z trzech źródeł. o ile benzynę da się rozcieńczyć o tyle gazu nie. gazem mogą tylko kombinować na dystrybutorach.
ja również zastanawiam się nad przejściem na benzynę. pozdrawiam |
tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2004-11-05 09:52:39 juz chyba o tym wspominalem ale napsize jeszcze raz, jakosc beznyny czasem kontroluja na stacjach i sprzedawcy boja sie kombinowac bo pozniej wyniki takich kontroli sa przedstawiane w mediach a to moglo by zaszkodzic danej stacji. kontroli jakosci gazu nigdy nie bylo wiec wieksze ryzyko ze jakas lipe sie zatankuje. |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-11-05 10:30:54 a co tolo możesz zrobić z gazem? do paliwa to łatwa sprawa, odkręcasz zbiornik lejesz 100 litrów ropy i po kłopocie. jag do gazu pod ciśnieniem cos dodasz? |