Którą instalacja LPG??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Od niedawna mam Ome B 2.0 16v i postanowilem zamontowac do niej gaz. Cena miedzy II gen, a wtrysku gazu wynosi okolo 1,5tyś zl. Jaką instalacje radzicie? Przeczytalem wszystkie posty o Lpg i chyba jeszcze nikt ich nie porównywał. Niektórzy straszą tymi wybuchami a inni są zadowoleni z IIgen. Jak jest naprawde z tym gazem?? (rocznie nie robie wiecej niz 20.000km) Proszę o wasze opinie.

Serdecznie pozdrawiam

Witam
Jak juz chcesz ją zagazować, to zrób to porządnie i daj jej wtrysk. Choć wiadomo, że to najdroższe rozwiązanie.
Chyba, że masz takiego speca, co naprawdę potrafi założyć i wyregulować instalację II generacji.

Cytat:
Przeczytalem wszystkie posty o Lpg i chyba jeszcze nikt ich nie porównywał.

i ten watek rowniez nie wniesie nic odkrywczego.

II generacja zabija osiagi, wtrysk troche mniej...
1500zl roznicy to cena swietego spokoju ( aczkolwiek nie zawsze )

Cytat:
rocznie nie robie wiecej niz 20.000km

wiec nie mysl o LPG

chudy jedz do agazu na terenie giełdy samochodowej we wrocku koleś jest debeściaż, a instalacje ma elpigaz z kompem leonardo to okręt flagowy i duma firmy jeżeli chodzi o 2 gen.zero problemów. tel 3597840

II gen. pod warunkiem że zrobi to ktoś porządnie np w Radzyminie 022-7865604 Strzały itp to mity głównie wymyślane przez tych którzy na gazie nie jeżdżą.

Ja juz sie prawie zdecydowałem na wtrysk gazu ale mialem nadzieje ze kilka pozytywnych slow o II gen. mnie troche ostudzi.(w sumie za ta roznice w cenie mam pierkne aluski do besti). Jezeli jest ktos kto ma wtrysk gazu to prosze o wypowiedzenie sie czy z tym naprawde nie ma zadnego problemu. Aha i dzieki FOMIN za adres gazownikow napewno sie z nimi skontaktuje. Pozdrawiam

Cytat:
2004-10-21 10:39:04, chudy01 pisze:
Jezeli jest ktos kto ma wtrysk gazu to prosze o wypowiedzenie sie czy z tym naprawde nie ma zadnego problemu.

Naprawdę to problemy można mieć ze wszystkim.

Np. w moim silniku BIGAS kulturalnie chodzić nie chciał, Prins sprawuje się bez zarzutu. I nikt nie wie dlaczego, bo Bigas w innych MV6 działa, itd.

Jedyną prawdą jest, że przy wtrysku nie strzela w kolektor, a dolot nie jest zdławiony czyli straty mocy nie są istotne.

A niektóre silniki (nie wiem czy dotyczy to akurat MV6) dają się na hamowni zestroić (w elektronice) na większą moc lub moment niż osiągają na benzynie.

pozdr,
Robert

Ja mam II gen. po wystrzale poszedl przeplywomierz, niestety to moja wina nie sprawdzilem swiec i przewodow.Teraz jezdze na nowych swiecach i przewodach wymienilem uszczelke pod pokrywa zaworow. Auto sprawuje sie bez zarzutu.

Moja sugestia - II gen. wystarczy

Zagazowałem moja MV6 sekwencyjna włoszczyzna jakies 2 mies temu. Fakt ze upiornie droga impreza ale odpukac chodzi bestyja jak trza. Osłabła nieznacznie ale przy jej zapasie mocy to i tak wystarcza
Za to geba sie smieje kiedy leje do pelna i place ok. 80 zeta.
No ale zrobili to fachowcy z Car-Gaz w pyrylandii.
Jak na razie cool, no ale pojezdzimy-zobaczymy.

pozdro

Cytat:
ale przy jej zapasie mocy

A gdzie ten zapas ??

Przeszukalem caly samochod jedyny zapas to kolo w bagazniku

Ja również niedawno założyłem sekwencyjny wtrysk fazy gazowej do MV6 i jestem bardzo zadowolony. Straty mocy nieodczuwalne przy normalnych warunkach użytkowania.
Dobre w pełnym wtrysku jest to, że komputer nie jest oszukiwany i samodzielnie dobiera parametry pracy na podstawie obciążenia i danych z sondy. Dzięki temu ma większą moc i mniej pali niż gen II. Oczywiście komputer pokazuje spalanie chwilowe i średnie (trzeba tylko wymnozyć razy ustalony indywidualnie współczynnik).

A tak jak już przy spalaniu. Mam schemat i dokumentację urządzonka które wyświetla zużycie paliwa na oplowskim LCD z radia. Przy odpowiedniej kalibracji można wyświetlać realne spalanie LPG, poniżej "wirtualnego" spalania benzyny.

Ja też mam sekwencyjny wtrysk i na początku gazownicy mieli problem z regulacją.
Nie jest to instalacja zakladana przez nich często i musieli pocwiczyć.
Udało im sie po trzecim razie.
Teraj jazda jest ok.

Cytat:
Dobre w pełnym wtrysku jest to, że komputer nie jest oszukiwany i samodzielnie dobiera parametry pracy na podstawie obciążenia i danych z sondy

Komputer gazowy pobiera czasy otwarcia wtryskiwaczy benzynowych. I tak de facto to komputer silnika steruje wszystkim nadal.

Czesc!
Dzieki panowie za opinie i zdecydowalem sie na wtrysk jednak. Mam zamiar bestia pojezdzic jeszcze troche i mam nadzieje ze nie bede zalowal (glownie roznicy w cenie instalacji) . Jak juz bede mial zalozona to napisze jak sie sprawuje moja kolumbryna.

Dzieki i pozdrawiam

Cytat:
2004-10-21 12:36:48, DrA pisze:
A gdzie ten zapas ?? Przeszukalem caly samochod jedyny zapas to kolo w bagazniku

to masz biede DrAbiku

Cytat:
to masz biede DrAbiku

Biedy mam nawet dwie.

Ale zeby stwierdzic, ze MV6 ma zapas mocy to musialbym sie chyba najpierw maska przytrzasnac

tia - ten jak mówisz zapas to miałem przez jeden dzień po zakupie... potem gdzieś mi zginął

Cytat:
tia - ten jak mówisz zapas to miałem przez jeden dzień po zakupie... potem gdzieś mi zginął

niestety i ja to muszę potwierdzić
jakoś tak teraz normalnie się jeździ

Witajcie. A ktos zna w Poznaniu bardzo dobrych specy co zaloza bardzo dobrze instalacje II generacji do omesi? Jesli tak prosze o podanie namiarow. pozdr